De TU begroot voor komend jaar 640 miljoen euro aan inkomsten, maar gaat 8 miljoen euro méér uitgeven door eenmalige kosten in het vastgoedprogramma zoals verhuizingen en sloop van oude complexen.
Rood staan is volgens studenten en werknemers geen ramp, maar zij vinden dat het niet te lang moet duren. Dat bleek tijdens een begrotingsoverleg van het college van bestuur met de gemeenschappelijke vergadering (ondernemingsraad en studentenraad samen) op 8 december.
Collegevoorzitter Tim van der Hagen was het met de gemeenschappelijke vergadering (gv) eens, maar zei dat de ‘min’ voornamelijk komt doordat de TU investeert in vastgoed. “Als we dat konden doen uit de normale middelen, betekent het dat we te veel geld hadden gekregen.” Van der Hagen wil de uitgaven blijven volgen.
Extra geld leenstelsel
De gv discussieerde vooral over de besteding van de miljoenen die de TU krijgt door invoering van het leenstelsel. Het daarmee uitgespaarde geld moet naar verbetering van het onderwijs gaan. De TU maakte vorig jaar al bekend dat het jaarlijks om zes miljoen euro zou gaan. Er zouden bijvoorbeeld meer docenten en werkplekken komen.
Toen de medezeggenschap vorig jaar voor het eerst instemmingsrecht kreeg op hoofdlijnen van de begroting, dwong zij hier twee miljoen euro extra voor af vanaf 2017. Het college wil dat geld verdelen over de faculteiten 3mE en EWI, maar kon de plannen van die faculteiten nog niet delen. Pas nadat die informatie er is, wil de gv eventueel instemmen met de begroting.
Geld 2016 niet op
Intussen is de zes miljoen euro van 2016 niet geheel opgemaakt. Volgens collegelid Anka Mulder is er zo’n acht ton over. Dat komt doordat de TU nog middenin de werving van docenten zit. Het college wil het bedrag daarom doorschuiven naar 2017. De gv waarschuwde voor ‘versnippering’. Ze zou van de leenstelselgelden liefst één grote pot van maken.
Volgens collegevoorzitter Van der Hagen is van versnippering geen sprake. Het uit 2016 overgebleven bedrag komt simpelweg bovenop de volgende zes miljoen euro. “Van een eenmalige pot kun je geen mensen aannemen.”
Afgesproken werd dat faculteiten die geld van 2016 overhouden plannen opschrijven voor de besteding. De gv ging ermee akkoord dat de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen het geld eenmalig in studieplekken stopt.
Comments are closed.