Een robot om tandartsen te trainen en een goedkope automaat die parasieten in vee aantoont. Deze voorstellen kregen eerder deze maand een NWO Open Mind-beurs.
De nationale onderzoeksorganisatie NWO ondersteunt originele ideeën van wetenschappers met Open Mind-onderzoeksbeurzen van 50.000 euro. Op het TEKNOWLODGY festival van 8 november 2018 vond de finale plaats. Vijftien onderzoekers presenteerden hun idee, vijf daarvan werden gehonoreerd. Twee van de vijf beurzen landden in Delft. Daarmee kunnen onderzoekers ir. Tope Agbana en dr.ing. Jens Kober (beiden op de faculteit 3mE) hun idee verder uitwerken om dat volgend jaar te presenteren.
Tanden trekken met een robot
OpenMind2018: Robot assistance in understanding and educating tooth removal procedures
Verwijdering van tanden en kiezen is een veelvoorkomende ingreep bij de tandarts. Desondanks is het lastig voor beginnende tandartsen om voldoende ervaring op te doen om de operatie soepel en voorspoedig te laten verlopen. Studenten tandheelkunde brengen hun kennis uit de handboeken op echte patiënten in praktijk, maar het is steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden die hun tanden willen laten trekken door de stagiair. Wat zou jij zeggen?
Robotspecialist dr.ing. Jens Kober (3mE, TU Delft) en kaakchirurg Tom van Riet (AMC Amsterdam) denken dat robots kunnen helpen om studenten tandheelkunde de techniek van het trekken van tanden bij te brengen. Daarvoor willen ze eerst vastleggen hoe ervaren tandartsen die klus klaren.
Dat willen ze doen door de bewegingen van een tandarts te laten vastleggen door een passief meebewegende robotarm. Een sensorplatform met daarop een kaak bevestigd, legt de krachten en momenten vast die de tandarts erop uitoefent.
Voorlopige resultaten laten zien dat tandartsen niet echt weten wat ze doen, zo vreemd als dat lijkt. De metingen laten zien dat ze tijdens het trekken een neerwaartse kracht uitoefenen, maar niemand noemt dat bij de instructie.
Onderzoeksbeurs
Met de onderzoeksbeurs kunnen Kober en Van Riet data gaan verzamelen van ervaren tandentrekkers om een beter idee te krijgen van hoe ze dat doen: wat de regel is en wat de uitzonderingen. Die ervaring overbrengen naar de volgende generatie met een trainingssimulator kan de volgende stap zijn.
Parasieten spotten
OpenMind2018: Smart Parasite Detector for Animals
Drie miljoen stuks vee sterven ieder jaar in Afrika als gevolg van de parasitaire ziekte nagana. De ziekte wordt overgebracht door de tsetse-vlieg. Iedere denkbare aanpak van het probleem begint met een vroege diagnose. Maar een bloedmonster nemen in het veld en dat naar een laboratorium brengen voor inspectie door gespecialiseerde laboranten, is in de Afrikaanse praktijk geen werkbare optie.
Slimme parasieten-detector
In plaats daarvan stellen ir. Tope Agbana en prof.dr.ir. Gleb Vdovine (faculteit 3mE) een geautomatiseerd optisch platform voor in combinatie met een Raspberry pi microcomputer. Deze slimme parasieten-detector (Smart Parasite Detector for Animals of SPDA) herkent de kenmerkende wormpjes in meerdere opnamen van bloedmonsters onder de microscoop.
50.000 euro
Met de 50.000 euro kunnen de TU-onderzoekers samen met veterinaire onderzoekers uit Ivoorkust en Zuid-Afrika bloedmonsters nemen in het veld (Ivoorkust). Ze kunnen daarmee hun diagnoseprotocol in praktijk testen. Ook zullen ze verschillende prototypes van apparatuur en programmatuur vergelijken. Tot slot reserveren ze een bedrag voor een betaalde publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift, zegt Agbana.
TEKNOWLOGY
De TU-onderzoekers zullen de resultaten van hun onderzoek volgend jaar november presenteren op het volgende TEKNOWLOGY festival. Ook jij kunt daar staan om je eigen wilde idee onder de aandacht te brengen.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.