Campus

‘Op de TU raken mensen in shock als ik ineens in een rolstoel verschijn’

Bart Formsma (21) heeft jeugdreuma en een chronische oogontsteking. Hij studeert klinische technologie in Delft, Leiden en Rotterdam en geniet een topsportstatus als rolstoelbasketballer.

Wat heb je nodig om te studeren met een beperking en tegelijkertijd topsport te beoefenen?

“Doorzettingsvermogen en kunnen denken in oplossingen. Plus steun van de TU. Ik woon in Alphen aan de Rijn, ik heb een eigen auto, het is allemaal te doen. Ik train vier uur per week en heb elk weekend een wedstrijddag. Als derdejaars heb ik nu een half jaartje studieachterstand. Dat komt meer door de reuma dan door de sport.”


Hoe kom je aan je topsportstatus?

“Ik kreeg een ‘nationaal talentstatus’, als speler van het Nederlands jeugdteam onder 23 jaar. Daar ben ik deze winter na drie jaar gestopt. Ik maakte geen progressie, ben te vaak geblesseerd. Ik moet nu eerst naar de fysiotherapeut om alles weer op te bouwen. Ik ben ‘s winters heel gevoelig voor blessures. Soms valt het mee, maar deze winter had ik veel last van mijn gewrichten. Dat doet pijn maar kost ook veel energie. Om energie te sparen zit ik soms in een rolstoel. Als het om knieën, enkels of heupen gaat kan ik wel sporten. Als je rug, ellebogen of polsen gaan meespelen wordt het lastig. In de zomer kan ik gewoon lopen.”


Hoe kijkt de omgeving tegen je aan?

“Bij mijn club, Arrows’81 uit Rotterdam, worden er grappen over gemaakt, daar handelen ze niet uit medelijden. Op de TU raken mensen in shock als ik ineens in een rolstoel verschijn. Dan houden ze de deur langer voor je open. Ik snap de gedachte erachter, maar het is niet nodig. Ik wil op de TU graag een workshop geven om maatschappelijke betrokkenheid te creëren en laten zien dat ik mij niet ziek voel in een rolstoel.”


Wat is er met je ogen?

“Ik heb chronische oogontsteking. Met mijn rechteroog zie ik maar veertig procent. Ik draag contactlenzen van +16 en +20.”


Waarin verschilt rolstoelbasketbal van regulier basketbal?

“Loopfouten heten stoelfouten. De sportstoel heeft schuine wielen voor meer wendbaarheid, een antikiepwiel zodat je niet achterovervalt en een bumper om je voeten te beschermen. Je kunt met twee stoelen een blok zetten tegen twee aanvallers. Of als aanvaller met je rolstoel tussen je tegenstander en de basket gaan staan, zodat hij je niet kan verdedigen. Schottechniek is belangrijker dan bij gewoon basketbal waar je veel uit je sprong haalt.”


Volg je de Paralympische Spelen?

“Zoveel mogelijk. Een sport als sledgehockey, ijshockey op een prikslee, vind ik leuker dan het normale ijshockey. Ik heb ook veel bewondering voor zitskiërs. Ik heb het zelf geprobeerd, het is lastiger dan je denkt.”


Wat zijn je sportieve ambities?

“Kampioen worden met het eredivisieteam van Arrows’81 en proberen om Europa Cup te spelen de komende jaren.”


 

Jimmy Tigges / Redacteur Sport

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.