Kort

Kitepower: 3 miljoen investering

De Delftse startup Kitepower ontving vorige week een investering van 3 miljoen euro van het Zuid-Hollandse energie-investeringsfonds ENERGIIQ, Stichting ifund en Windhandel Beheer (elk 1 miljoen). Kitepower werkt al sinds 2016 aan de technologie om windenergie op te wekken met grote (60 m2) bestuurbare vliegers aan een lier. Het vieren van de lijn levert energie op, tijdens het binnenhalen stopt de productie. Kitepower heeft nu twee Falcon systemen van 100 kW die op een testlocatie in Goeree (Zeeland) draaien. Directeur van Kitepower, Johannes Peschel verklaart: “Deze investering geeft onze mogelijkheden om ons systeem en onze organisatie verder te ontwikkelen een enorme boost.”

Met de investering kan Kitepower volgend jaar de eerste Falcon op commerciële basis energie laten produceren bij een klant. Daarvoor moet er verder getest en ontwikkeld worden om het systeem zelfstandig te kunnen laten produceren. De keuze voor een eerste klant is nog niet gemaakt, zegt technisch manager Joep Breuer. “Maar we zijn met verschillende partijen in gesprek.”

Afgelegen locaties
Breuer ziet vooral mogelijkheden op afgelegen locaties waar nu stroom geproduceerd wordt met dieselgeneratoren. Vliegerstroom is duurder zijn dan de 4 cent per kWh die in Nederland momenteel de norm is voor windenergie. Op afgelegen plekken ligt de stroomprijs hoger, wat ruimte biedt voor een Kitepower systeem. “In het Midden-Oosten of op Alaska ligt de stroomprijs soms op 30 cent per kilowattuur of hoger. Dat is onze eerste markt”, aldus Breuer. Hij verwacht dat verdere ontwikkeling vliegerstroom goedkoper zal maken.

Medeoprichter en TU-onderzoeker dr. Roland Schmehl (faculteit L&R) vertelt dat komend najaar één van de systemen als test van Goeree naar Aruba verhuist om daar met zo min mogelijk interventie stroom te gaan produceren. De constellatie doet denken aan die van de Duitse concullega Skysails die samen met RWE stroom op wil gaan wekken op Mauritius. (JW)

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.