Campus

Van techno tot kleinkunst: Stukafest is terug

Stukafest is terug. Live, zonder beperkende maatregelen. Het kamerfestival biedt een divers cultureel aanbod op de vierkante meter, in zestien Delftse studentenhuizen.

Roi Soleil is een van de acts tijdens deze editie van Stukafest. (Foto: Stukafest)

Theater tussen de bierkratten, studieboeken en stinkende sokken, het kan weer. Dat doet goed, zegt Julian van Rie, voorzitter van de Delftse afdeling van Stukafest (dat staat voor studentenkamerfestival). Vorig jaar moesten bezoekers zich behelpen met een online versie van een silent disco. Hartstikke leuk, maar het is fantastisch dat we het weer op de normale manier kunnen houden. Dan weten de mensen weer wat het is en kan het in de agenda.

Zestien verschillende studentenhuizen bieden op donderdag 31 maart een breed aanbod aan voorstellingen van een half uur elk. Iedere act treedt drie keer op. De Engelenbak doet mee, net als een aantal andere huizen aan de Oude Delft, de Bagijnhof en de Brabantse Turfmarkt.

Kunstexpo
Toen de organisatie in september 2021 aan de slag ging was veel onzeker. Daar kwam de winterlockdown overheen.

Van Rie: We besloten om een kunstexpositie te organiseren op sport- en cultuurcentrum X, als kick-off annex promo event. Dan was er in elk geval iets. Dat was een groot succes. Door de Stukafest-avond te verzetten van 24 februari naar 31 maart kan de rest gelukkig ook doorgaan. De acts hadden we met kerst al rond.”

Bij Stukafest zit je in huizen waar je anders nooit komt, zegt Van Rie. “Dat je in de huiskamer van iemand anders lekker laidback zit te genieten van een optreden vlak voor je neus, dat vind je nergens anders. Je ontmoet ook nog andere, gelijkgezinde studenten met dezelfde culturele interesses.”

Het aanbod is als vanouds zeer divers: theater, dans, cabaret en natuurlijk muziek, variërend van een lekker funky bandje tot vage experimentele klanken.

Dat wordt dus kiezen. Bijvoorbeeld voor Lana del Gay die het hysterische en absurdistische, doch waargebeurde kleinkunstverhaal van een ‘gender non-conforming persoon’ vertelt. Of voor Zidghetneii, een promovendus van een andere planeet die – contactloos – experimenten op het publiek uitvoert. Of misschien wel voor de muzikale dansperformance van Tappin-It.

Lekkere drum chops
Het is sowieso aan te raden om af te sluiten met een bandje, vindt Van Rie. In dat geval kan je kiezen voor de lekkere drum chops, jazzy piano en scheurende gitaarsolo’s van de soul-/funk/-discoband Coverbak. Of wordt het de guerilla-brass van De Baron, de stampende techno van het duo Banja Leia of toch de fusie van Scandinavische jazz, klassiek en een vleugje hiphop van het Heemels Trio?

Persoonlijk kijkt Van Rie uit naar het optreden van Liza Dries. Dat daar nog plekken voor vrij zijn snappen we niet. Ze maakt alternatieve, dromerige, Nederlandstalige pop met harde baslijnen. Heel bijzonder. Ik zie ook uit naar Roi Soleil. Die praat en zingt vanachter zijn keyboard in een mengvorm van Nederlands, Engels en Frans, is heel theatraal en erg grappig. Ik heb hem al eens gezien en mij helemaal kapot gelachen.”

Eén ding ontbreekt nog dit jaar, dankzij alle voorafgaande onzekerheid: de afterparty. “Maar dat gaat volgend jaar weer helemaal goedkomen”, verzekert Van Rie.

Jimmy Tigges / Redacteur Sport

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.