Drie jaar na het winnen van een ontwerpwedstrijd voor de minibibliotheek op de campus, is de visie van IO-student Romeo Veldhuis werkelijkheid geworden. Zijn ‘Biebboom’ is geïnspireerd op een boom met boeken als vruchten. “Het ontwerp is zo robuust dat het orkaankracht kan doorstaan.”
Translation in progress
Drie jaar geleden won je een ontwerpwedstrijd voor de Biebboom, een kunstobject op de campus dat ook dient als minibibliotheek. Waarom deed je mee?
“Het was coronatijd en ik zocht iets zinvols om mijn tijd aan te besteden. Toen ik over de wedstrijd werd getipt, had ik maar een week de tijd om iets in te sturen. In een klaslokaal waar ik bijles gaf aan middelbare scholieren, heb ik het concept heel simpel met kleurpotloden op papier getekend. Uiteindelijk vond de selectiecommissie het idee origineel en krachtig, ondanks dat mijn inzending nog niet uitgewerkt was.”
Hoe kwam je op het idee voor het ontwerp?
“Dat idee ontstond vanuit de inspiratie van een boom als symbool voor groei en kennis. Ik stelde me voor dat je boeken als ‘fruit’ uit een boom zou kunnen plukken. Dat basisconcept gaf richting aan het ontwerp. Het concept is gaandeweg wel flink aangepast. Zo wilde ik in eerste instantie werken met houten takken, maar uiteindelijk kozen we vanwege de duurzaamheid voor metaal. Ook de huisjes die aan de takken hangen veranderden van simpele ‘vogelhuisjes’ naar organische vormen die meer op vruchten lijken. Het was een proces van voortdurend aanpassen en optimaliseren.”
Hoe heb je de balans gevonden tussen functionaliteit en esthetiek in je ontwerp?
“Door veel te experimenteren. In de beginfase heb ik verschillende ontwerpen uitgeprobeerd in SolidWorks en veel gespeeld met kleuren en vormen. Eerst had elk huisje een andere kleur, maar dat werd te druk. Uiteindelijk vond ik een balans door een paar kleuren te gebruiken, wat de Biebboom een levendige maar samenhangende uitstraling geeft. Het was een kwestie van proberen en evalueren totdat ik tevreden was. Daarbij heb ik hulp en begeleiding gekregen van multidisciplinair ontwerper Arjen Witteveen.”
Het heeft drie jaar geduurd voordat het project af was. Waarom duurde het zo lang?
“Dat kwam vooral doordat ik zoveel mogelijk zelf wilde doen. Daarnaast waren er flink wat technische uitdagingen. Zo bleek het lassen van alle metalen elementen niet mogelijk en moest ik op zoek naar een andere oplossing. Dat werden boutjes in een soort Meccano-stijl. Leuk maar arbeidsintensief, want je moet ze allemaal aandraaien. Daarnaast moesten de takken bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden, dus ik heb windberekeningen gemaakt met behulp van professor Matthijs Langelaar van Mechanical Engineering. Het ontwerp is zo robuust dat het orkaankracht kan doorstaan.”
Hoe heb je dat getest?
“Voor de veiligheid is het belangrijk dat de constructie stevig en vandalismebestendig is. Ik heb berekeningen gemaakt voor windbelasting en de materialen op duurzaamheid geselecteerd. De takken van de boom zijn daarom van 5 millimeter dik metaal, wat zwaar ‘over-engineerd’ is. Daarnaast zijn de boeken beschermd tegen regen en wind doordat de deurtjes met magneten vanzelf dichtvallen. Ik heb ze thuis getest onder de douche om te kijken of ze echt waterdicht zijn. Stond ik daar in mijn zwembroek te kijken of er ergens water naar binnen kwam.”
De minibibliotheek in het Mekelpark (ter hoogte van Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica en Technische Natuurwetenschappen) is een initiatief van de TU Delft Library en ontworpen door masterstudent integrated product design Romeo Veldhuis.
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
m.vanderveldt@tudelft.nl
Comments are closed.