Onderwijsminister verdedigt werven van internationale techniekstudenten

Als techniekstudies populairder worden, kan dat ten koste gaan van opleidingen in de zorg en het onderwijs, erkent onderwijsminister Eppo Bruins. Mede daarom blijven techniekopleidingen studenten uit het buitenland hierheen halen.

Dit voorjaar dreigde chipfabrikant ASML om Nederland te verlaten vanwege beperkingen op buitenlandse studenten en kennismigranten, waarop met name PVV en NSC aansturen. In reactie daarop stelde het vorige kabinet 450 miljoen euro beschikbaar, plus 80 miljoen euro per jaar vanaf 2031, om meer studenten voor techniekstudies te werven. Dit plan kreeg de naam ‘Beethoven’.

Wervingscampagnes

Daar stelde regeringspartij NSC schriftelijke vragen over. Ze wil weten hoe deze middelen voor meer technici zullen zorgen. Bruins heeft hier geen concreet antwoord op, maar suggereert dat bedrijven en onderwijsinstellingen programma’s kunnen ontwikkelen om internationale studenten aan te trekken voor banen in de microchipsector en hun wervingscampagnes kunnen aanpassen om ‘genderbias’ te doorbreken.

De zorgen van NSC dat het mogelijke succes van techniekstudies ten koste kan gaan van de zorg en het onderwijs, erkent Bruins. Daarom werken de regio’s volgens de minister aan “het vergroten van de vijver van talent”. Hij noemt bijscholing en omscholing van werkenden, maar ook “het gericht aantrekken van internationaal talent”.

Andere landen kampen ook met een gebrek aan technici, legt hij uit. Een van de oplossingen in die landen: als hun techniekstudenten naar het buitenland zijn gegaan, willen ze die weer naar het ‘thuisland’ laten terugkeren. (HOP, BB)

Comments are closed.