AivdDe Aivd heeft regelmatig contact met Nederlandse onderwijsinstellingen. De inlichtingendienst doet onder meer navraag naar studenten.
Over Mohammed B. is bijvoorbeeld informatie ingewonnen bij de Hogeschool van Amsterdam. “Of iemand ingeschreven is geweest en met wie hij contact heeft gehad”, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse instelling, “dat soort vragen stellen ze.”
De Rotterdamse Erasmus Universiteit meldt ‘jaarlijks’ contact te hebben, “maar we zijn geen opspoorders”, aldus een voorlichter.
De Aivd wil er weinig over kwijt. De dienst laat weten vooral over gevaarlijke kennis met de universiteiten te praten. “Het is niet uit te sluiten dat sommige buitenlandse studenten bepaalde kennis in hun eigen land zouden kunnen toepassen. Het gaat dan bijvoorbeeld om chemische wapens. We vragen de universiteiten of ze alert willen blijven. Hoogleraren willen natuurlijk graag kennis delen, maar soms moeten we vragen daar terughoudend mee te zijn.”
Bouwkunde
De bouwkundefaculteit van Cambridge University moet dicht. Dat adviseert althans een interne commissie. Twee keer achtereen kreeg de faculteit een negatief oordeel, vooral vanwege het lage onderzoekspeil. De bouwkundefaculteit van de Britse topuniversiteit krijgt nog tot 8 december om een reddingsplan te presenteren. Volgens waarnemend decaan Marcial Echenique zal dat nog een zware dobber worden, omdat er een financieel tekort is van 600 duizend euro. De vereniging van Britse architecten reageerde geschokt op het bericht. Buiten Cambridge zelf beschouwt bijna iedereen de bouwkundefaculteit als de beste van het land. Bij de laatste vergelijkende visitatie van het ministerie van onderwijs, kreeg ze vier van de vijf punten. Vrijwel alle andere faculteiten in Cambridge krijgen evenwel elk jaar de maximale waardering van vijf punten.
Stage
Studenten die een stage of afstudeerplek zoeken bij een bedrijf uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) kunnen sinds kort terecht bij Technet. Dit kennisnetwerk werkt samen met MKB Match, een regionaal programma om contacten tussen het MKB en academische studenten te versnellen. Volgens de voorzitter van Technet, ir. Karel Zelisse, is er een tekort aan leuke en leerzame stageplaatsen en wil Technet via deze bemiddeling wat voor de TU-studenten doen.
www.technetdelft.nl
Tournee
De 78 schaalmodellen van de Rietveldstoelen van de faculteit Bouwkunde zijn op tournee. Tot 15 december zijn ze te zien op de technische universiteit in het Chileense Santiago op de tentoonstelling ‘Cla’sicos del Diseo Rietveld’. Daarna verhuizen ze naar de Nederlandse consulaten in Chili, Argentinië en Bolivia. Eerder waren de stoelen te zien bij de Nederlandse ambassade in Washington. Volgens de beheerder van de stoelencollectie van Bouwkunde, universitair hoofddocent architectuurgeschiedenis Otakar Macel, is er veel belangstelling voor de maquettes (schaal 1:3) van Gerrit Rietveld. Het initiatief voor de tentoonstelling kwam van de Nederlandse ambassade. Die wil dat Nederland eens anders op de kaart komt als land van molens en klompen, aldus Macel.
Coffye Vlagh
Uit het bericht in Delta van vorige week onder de kop ‘TU overweegt intrekking subsidie voor het corps’ zou kunnen worden afgeleid dat het recente ‘varkensincident’ tot deze stap de aanleiding kon zijn. De TU heeft deze maatregel echter overwogen na het Varsity-incident van april jongstleden, maar wacht nog op de beslissingen van het openbaar ministerie. De TU laat wel weten dat ze ook een strafmaatregel kan nemen als het OM besluit de verdachten niet te vervolgen. “Het college van bestuur maakt een eigen afweging in deze”, aldus de secretaris van het college van bestuur Hans Krul.
Waterwijken
Een stijgende zeespiegel en een veranderend klimaat: bouwen op water kan nodig zijn bij het uitbreiden van steden en wegen. Drijvende wijken combineren de waterberging met huisvesting. Maar moet zo’n huis altijd drijven of alleen in noodgevallen? En hoe bouw je een drijvende wijk? Het symposium ‘Bouwen op water’, dat op 17 november in het gebouw van Civiele Techniek wordt gehouden, gaat er dieper op in.
www.ps.tudelft.nl/symposium
Gekraakt
Op het uitgestrekte terrein van het roemruchte Amerikaanse Los Alamos onderzoeksinstituut is een 56-jarige man aangetroffen die daar al jaren bivakkeerde. Hij had in een grot een tamelijk comfortabele woning ingericht, met onder meer een houtkachel, zonnecellen voor elektriciteit en een satellietradio. De rook uit de houtkachel verraadde het onderkomen. Er werden in de woning tien hennepplanten en een voorraad marihuana aangetroffen. De zaak is opmerkelijk, omdat de man zijn optrekje had gebouwd op een volstrekt verboden deel van het laboratorium in New Mexico, waar in de Tweede Wereldoorlog de atoombom werd ontwikkeld. Kennelijk heeft de bewaking gefaald. Volgens een woordvoerder van Los Alamos was het bewuste deel echter al jaren niet meer in gebruik en zouden er geen veiligheidsrisico’s zijn geweest – noch voor het laboratorium, noch voor de avontuurlijke outcast.
BÈtabonus
Staatssecretaris Rutte geeft instellingen de vrijheid om de bÈtabonus van 1500 euro aan studenten te geven op ieder willekeurig moment van de studie. De toelage is bedoeld om meer studenten naar de bÈtahoek te lokken, en zou aanvankelijk alleen in het laatste jaar worden uitgekeerd. De staatssecretaris deed zijn toezegging aan CDA-kamerlid Joldersma. Die liet bij de behandeling van de onderwijsbegroting weten het nut van de regeling niet in te zien, omdat was gezegd dat studenten de vergoeding pas in het laatste jaar kregen. In een motie riep Joldersma de staatssecretaris op de bonus naar voren te halen. Maar Rutte wil dat graag aan hogescholen en universiteiten zelf overlaten. “Al is het maar omdat we hierover afspraken hebben gemaakt met Vsnu en hbo-raad.” Voor het CDA was deze toezegging voldoende.
IBG weg?
Staatssecretaris Rutte vindt de PvdA-plannen met de IB-Groep ‘wat aan de ruige kant’. De sociaal-democraten hebben hun wens de IB-Groep af te schaffen, dan wel flink te strippen, omgezet in een motie, maar de bewindsman twijfelt aan de haalbaarheid van het plan. “We moeten van instellingen verlangen dat ze goed onderwijs geven, niet dat ze dit soort complexe administraties zelf gaan voeren”, aldus de bewindsman tijdens het begrotingsdebat van onderwijs. “Bovendien vraag ik me af of bepaalde zaken . denk aan de OV-studentenkaart . niet centraal geregeld moeten worden. Maar we kunnen er in het licht van het bekostigingsoverleg best eens over praten.” Waarmee Rutte de motie voorzichtig van zich afschoof.
Schwarzenegger
Door vorige week woensdag symbolisch de eerste spade in de grond te steken heeft gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië de nieuwbouw gestart van Citris, een zeven verdiepingen tellend informaticagebouw van de University of California in Berkeley. Het Center for Information Technology Research in the Interest of Society richt zich op maatschappelijk verantwoorde innovatie. Er wordt zowel onderzoek gedaan als onderwijs gegeven. Citris is een samenwerkingsproject van Berkeley, de staat Californië, en de industrie.
Sportcentrum
De websites van het sportcentrum en de Delftse Studenten Sport Federatie Dssf worden in het Engels vertaald om buitenlandse studenten te interesseren voor het sportcentrum. Dit is een van de maatregelen die het nieuwe bestuur van de Dssf wil nemen om studenten meer te betrekken bij het sportcentrum. Volgens bestuurslid Mahla Alizadeh weten veel studenten niet dat het sportcentrum volgend jaar verbouwd wordt, er een nieuwe studentenflat aan de Balthasar van der Polweg komt en dat er nieuwe sportvelden komen. “Daarom gaan we de communicatie naar de studenten verbeteren. Wij willen de stem van de student beter laten horen.” De algemene ledenvergadering van de Dssf is op 17 november.
www.snc.tudelft.nl
Nanobaas
Het Kavli Institute of Nanoscience heeft een nieuwe voorzitter, prof. Huub Salemink. De Eindhovense hoogleraar halfgeleider nanofotonica zal de nieuwe functie parttime in Delft vervullen. Hans Mooij gaf eerder dit jaar al aan dat hij het voorzitterschap wilde opgeven, omdat hij meer tijd wilde overhouden voor wetenschappelijk denkwerk. Salemink promoveerde in Nijmegen en werkte vijftien jaar bij Philips Research, het Rivm en vijftien jaar bij IBM Research in het Zwitserse Zúrich. Zijn onderzoek spitste zich toe op het afbeelden van enkele moleculen en atomen met scanning-probetechnieken. Salemink was ook actief als bestuurslid van Nanoned, het landelijke nanotechprogramma.
Dvd’tje
Niet alle docenten aan de befaamde Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) in Zúrich zijn even gelukkig met de nieuwe mogelijkheden om draadloos te internetten, die overal aan de universiteit zijn aangebracht. Studenten zitten massaal te surfen, chatten en mailen tijdens de colleges. Anderen bekijken tijdens de les zelfs dvd’tjes. Sommige hoogleraren hebben daarvan zoveel tabak, dat ze er bij het universiteitsbestuur op aandringen de internetstations tijdens college-uren uit te zetten.
Nieuwe cao
De cao-onderhandelingen in het hbo en het universitair onderwijs gaan nog deze maand van start. Het overleg over de nieuwe arbeidsovereenkomsten heeft stilgelegen in afwachting van het sociaal akkoord dat dit weekend werd gesloten. Bonden, werkgevers en kabinet hebben nu onder meer bepaald dat zaken als ontslagpremie of gouden handdruk en kortlopende ww-uitkeringen ongemoeid blijven. De landelijke onderwijsactiedag op 16 november gaat naar alle waarschijnlijkheid niet door.
Verkrachtingen
Een rechtbank in Tokio heeft de gewezen voorzitter van een studentensociëteit veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf wegens drie ernstige verkrachtingen in 2001 en 2003. De meeste verkrachters krijgen in Japan hooguit drie jaar, maar de rechter oordeelde dat in dit geval het ‘volledig ontkennen van de menselijke waardigheid van de slachtoffers’ een veel hogere straf nodig maakte. De nu dertigjarige Shinichiro W., student aan de vooraanstaande, particuliere Waseda universiteit, had zich ontpopt als de leider van een extreem gewelddadige rape gang. Met vier tot twaalf andere leden van de ‘Super Free Club’ voerde hij de 18- tot 20-jarige slachtoffers dronken om ze daarna te misbruiken. Hij ontwikkelde een complete filosofie om de misdrijven te rechtvaardigen: clubleden die niet meededen waren geen volwaardig lid. Andere clubleden werden eerder al veroordeeld.
@01 kort nieuws kopje:Dwarrelen
Hoogleraar theoretische en toegepaste mechanica aan Cornell University, Z. Jane Wang, en haar promovendus Umberto Pesavento hebben een model opgesteld voor het vallen van een vel papier. Het probleem heeft de mensheid anderhalve eeuw beziggehouden. Wanneer een vel papier horizontaal valt, vertoont het schijnbaar chaotisch gedrag. Het valt niet rechtstreeks naar beneden, maar dwarrelt, komt terecht in loopings en stijgt soms een beetje. Al in 1853 verdiepte de Schotse natuurkundige James Clark Maxwell zich in het gedrag van vallende speelkaarten, maar hij ontbeerde computerkracht om een goed model op te stellen. Wang en Pesavento beschikten daar wel over. Hun resultaten zijn gepubliceerd in Physical Review Letters. Een van de opmerkelijkste conclusies is dat dwarrelen twee keer zo effectief is om een val te breken dan het parachute-effect.
@01 kort nieuws kopje:Hypotheken
Het aantal mensen dat schulden houdt op de eigen woning, is in tien jaar gestegen van 15 naar 25 procent. Dit ontdekte Marietta Haffner van het onderzoeksinstituut OTB in een onderzoek voor het Directoraat Generaal Wonen. Steeds meer mensen, met name ouderen, nemen een aflossingsvrije hypotheek om zo geld over te houden voor andere dingen. Bij Haffners interviewkandidaten was dit bij tweederde het geval.
@01 kort nieuws kopje:Boorgat
Delftse geofysici testen samen met het Amsterdamse bedrijf TNA Survey een groundpenetrating radar waarmee diep, van vijfhonderd tot drieduizend meter, in een boorgat gekeken wordt. Het doel van het gebruik van radar op deze diepte is het meten van de waterverzadiging van gesteentes. Volgens Peter Slob van technische aardwetenschappen moet de radar daadwerkelijk diep in het boorgat afdalen. Dit omdat het bereik van radar in aardlagen tot maximaal vijftig meter loopt. Voor de radar is ook een toepassing in de precisielandbouw gevonden. Met het instrument kan de verzadiging van een akker met water, nutriënten en bestrijdingsmiddelen zichtbaar worden gemaakt. Een nieuwe promovendus moet zich hier de komende vier jaar op vastbijten.
@01 kort nieuws kopje:Cursus
De Delftse studentbestuurders mogen komende zaterdag op cursus bij studentenvakbond Vssd. Om goed opgewassen te zijn tegen hun dagelijkse taken krijgen de bestuursleden van studie- en studentenverenigingen diverse trainingen voorgeschoteld, gegeven door oud-studenten. De bedoeling is dat ze na afloop een goede argumentatie op kunnen bouwen, in een goede sfeer met elkaar kunnen vergaderen en weten hoe ze hun achterban moeten bereiken. De secretaris van de Vssd, Gabriëlle van Leeuwen, denkt dat de cursussen erg nuttig zijn: “De bestuurders kunnen hierdoor efficiënter werken. Dat is ook in het belang van de studenten die de verenigingen van dienst zijn.”
Aivd
De Aivd heeft regelmatig contact met Nederlandse onderwijsinstellingen. De inlichtingendienst doet onder meer navraag naar studenten. Over Mohammed B. is bijvoorbeeld informatie ingewonnen bij de Hogeschool van Amsterdam. “Of iemand ingeschreven is geweest en met wie hij contact heeft gehad”, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse instelling, “dat soort vragen stellen ze.”
De Rotterdamse Erasmus Universiteit meldt ‘jaarlijks’ contact te hebben, “maar we zijn geen opspoorders”, aldus een voorlichter.
De Aivd wil er weinig over kwijt. De dienst laat weten vooral over gevaarlijke kennis met de universiteiten te praten. “Het is niet uit te sluiten dat sommige buitenlandse studenten bepaalde kennis in hun eigen land zouden kunnen toepassen. Het gaat dan bijvoorbeeld om chemische wapens. We vragen de universiteiten of ze alert willen blijven. Hoogleraren willen natuurlijk graag kennis delen, maar soms moeten we vragen daar terughoudend mee te zijn.”
Bouwkunde
De bouwkundefaculteit van Cambridge University moet dicht. Dat adviseert althans een interne commissie. Twee keer achtereen kreeg de faculteit een negatief oordeel, vooral vanwege het lage onderzoekspeil. De bouwkundefaculteit van de Britse topuniversiteit krijgt nog tot 8 december om een reddingsplan te presenteren. Volgens waarnemend decaan Marcial Echenique zal dat nog een zware dobber worden, omdat er een financieel tekort is van 600 duizend euro. De vereniging van Britse architecten reageerde geschokt op het bericht. Buiten Cambridge zelf beschouwt bijna iedereen de bouwkundefaculteit als de beste van het land. Bij de laatste vergelijkende visitatie van het ministerie van onderwijs, kreeg ze vier van de vijf punten. Vrijwel alle andere faculteiten in Cambridge krijgen evenwel elk jaar de maximale waardering van vijf punten.
Stage
Studenten die een stage of afstudeerplek zoeken bij een bedrijf uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) kunnen sinds kort terecht bij Technet. Dit kennisnetwerk werkt samen met MKB Match, een regionaal programma om contacten tussen het MKB en academische studenten te versnellen. Volgens de voorzitter van Technet, ir. Karel Zelisse, is er een tekort aan leuke en leerzame stageplaatsen en wil Technet via deze bemiddeling wat voor de TU-studenten doen.
www.technetdelft.nl
Tournee
De 78 schaalmodellen van de Rietveldstoelen van de faculteit Bouwkunde zijn op tournee. Tot 15 december zijn ze te zien op de technische universiteit in het Chileense Santiago op de tentoonstelling ‘Cla’sicos del Diseo Rietveld’. Daarna verhuizen ze naar de Nederlandse consulaten in Chili, Argentinië en Bolivia. Eerder waren de stoelen te zien bij de Nederlandse ambassade in Washington. Volgens de beheerder van de stoelencollectie van Bouwkunde, universitair hoofddocent architectuurgeschiedenis Otakar Macel, is er veel belangstelling voor de maquettes (schaal 1:3) van Gerrit Rietveld. Het initiatief voor de tentoonstelling kwam van de Nederlandse ambassade. Die wil dat Nederland eens anders op de kaart komt als land van molens en klompen, aldus Macel.
Coffye Vlagh
Uit het bericht in Delta van vorige week onder de kop ‘TU overweegt intrekking subsidie voor het corps’ zou kunnen worden afgeleid dat het recente ‘varkensincident’ tot deze stap de aanleiding kon zijn. De TU heeft deze maatregel echter overwogen na het Varsity-incident van april jongstleden, maar wacht nog op de beslissingen van het openbaar ministerie. De TU laat wel weten dat ze ook een strafmaatregel kan nemen als het OM besluit de verdachten niet te vervolgen. “Het college van bestuur maakt een eigen afweging in deze”, aldus de secretaris van het college van bestuur Hans Krul.
Waterwijken
Een stijgende zeespiegel en een veranderend klimaat: bouwen op water kan nodig zijn bij het uitbreiden van steden en wegen. Drijvende wijken combineren de waterberging met huisvesting. Maar moet zo’n huis altijd drijven of alleen in noodgevallen? En hoe bouw je een drijvende wijk? Het symposium ‘Bouwen op water’, dat op 17 november in het gebouw van Civiele Techniek wordt gehouden, gaat er dieper op in.
www.ps.tudelft.nl/symposium
Gekraakt
Op het uitgestrekte terrein van het roemruchte Amerikaanse Los Alamos onderzoeksinstituut is een 56-jarige man aangetroffen die daar al jaren bivakkeerde. Hij had in een grot een tamelijk comfortabele woning ingericht, met onder meer een houtkachel, zonnecellen voor elektriciteit en een satellietradio. De rook uit de houtkachel verraadde het onderkomen. Er werden in de woning tien hennepplanten en een voorraad marihuana aangetroffen. De zaak is opmerkelijk, omdat de man zijn optrekje had gebouwd op een volstrekt verboden deel van het laboratorium in New Mexico, waar in de Tweede Wereldoorlog de atoombom werd ontwikkeld. Kennelijk heeft de bewaking gefaald. Volgens een woordvoerder van Los Alamos was het bewuste deel echter al jaren niet meer in gebruik en zouden er geen veiligheidsrisico’s zijn geweest – noch voor het laboratorium, noch voor de avontuurlijke outcast.
BÈtabonus
Staatssecretaris Rutte geeft instellingen de vrijheid om de bÈtabonus van 1500 euro aan studenten te geven op ieder willekeurig moment van de studie. De toelage is bedoeld om meer studenten naar de bÈtahoek te lokken, en zou aanvankelijk alleen in het laatste jaar worden uitgekeerd. De staatssecretaris deed zijn toezegging aan CDA-kamerlid Joldersma. Die liet bij de behandeling van de onderwijsbegroting weten het nut van de regeling niet in te zien, omdat was gezegd dat studenten de vergoeding pas in het laatste jaar kregen. In een motie riep Joldersma de staatssecretaris op de bonus naar voren te halen. Maar Rutte wil dat graag aan hogescholen en universiteiten zelf overlaten. “Al is het maar omdat we hierover afspraken hebben gemaakt met Vsnu en hbo-raad.” Voor het CDA was deze toezegging voldoende.
IBG weg?
Staatssecretaris Rutte vindt de PvdA-plannen met de IB-Groep ‘wat aan de ruige kant’. De sociaal-democraten hebben hun wens de IB-Groep af te schaffen, dan wel flink te strippen, omgezet in een motie, maar de bewindsman twijfelt aan de haalbaarheid van het plan. “We moeten van instellingen verlangen dat ze goed onderwijs geven, niet dat ze dit soort complexe administraties zelf gaan voeren”, aldus de bewindsman tijdens het begrotingsdebat van onderwijs. “Bovendien vraag ik me af of bepaalde zaken . denk aan de OV-studentenkaart . niet centraal geregeld moeten worden. Maar we kunnen er in het licht van het bekostigingsoverleg best eens over praten.” Waarmee Rutte de motie voorzichtig van zich afschoof.
Schwarzenegger
Door vorige week woensdag symbolisch de eerste spade in de grond te steken heeft gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië de nieuwbouw gestart van Citris, een zeven verdiepingen tellend informaticagebouw van de University of California in Berkeley. Het Center for Information Technology Research in the Interest of Society richt zich op maatschappelijk verantwoorde innovatie. Er wordt zowel onderzoek gedaan als onderwijs gegeven. Citris is een samenwerkingsproject van Berkeley, de staat Californië, en de industrie.
Sportcentrum
De websites van het sportcentrum en de Delftse Studenten Sport Federatie Dssf worden in het Engels vertaald om buitenlandse studenten te interesseren voor het sportcentrum. Dit is een van de maatregelen die het nieuwe bestuur van de Dssf wil nemen om studenten meer te betrekken bij het sportcentrum. Volgens bestuurslid Mahla Alizadeh weten veel studenten niet dat het sportcentrum volgend jaar verbouwd wordt, er een nieuwe studentenflat aan de Balthasar van der Polweg komt en dat er nieuwe sportvelden komen. “Daarom gaan we de communicatie naar de studenten verbeteren. Wij willen de stem van de student beter laten horen.” De algemene ledenvergadering van de Dssf is op 17 november.
www.snc.tudelft.nl
Nanobaas
Het Kavli Institute of Nanoscience heeft een nieuwe voorzitter, prof. Huub Salemink. De Eindhovense hoogleraar halfgeleider nanofotonica zal de nieuwe functie parttime in Delft vervullen. Hans Mooij gaf eerder dit jaar al aan dat hij het voorzitterschap wilde opgeven, omdat hij meer tijd wilde overhouden voor wetenschappelijk denkwerk. Salemink promoveerde in Nijmegen en werkte vijftien jaar bij Philips Research, het Rivm en vijftien jaar bij IBM Research in het Zwitserse Zúrich. Zijn onderzoek spitste zich toe op het afbeelden van enkele moleculen en atomen met scanning-probetechnieken. Salemink was ook actief als bestuurslid van Nanoned, het landelijke nanotechprogramma.
Dvd’tje
Niet alle docenten aan de befaamde Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) in Zúrich zijn even gelukkig met de nieuwe mogelijkheden om draadloos te internetten, die overal aan de universiteit zijn aangebracht. Studenten zitten massaal te surfen, chatten en mailen tijdens de colleges. Anderen bekijken tijdens de les zelfs dvd’tjes. Sommige hoogleraren hebben daarvan zoveel tabak, dat ze er bij het universiteitsbestuur op aandringen de internetstations tijdens college-uren uit te zetten.
Nieuwe cao
De cao-onderhandelingen in het hbo en het universitair onderwijs gaan nog deze maand van start. Het overleg over de nieuwe arbeidsovereenkomsten heeft stilgelegen in afwachting van het sociaal akkoord dat dit weekend werd gesloten. Bonden, werkgevers en kabinet hebben nu onder meer bepaald dat zaken als ontslagpremie of gouden handdruk en kortlopende ww-uitkeringen ongemoeid blijven. De landelijke onderwijsactiedag op 16 november gaat naar alle waarschijnlijkheid niet door.
Verkrachtingen
Een rechtbank in Tokio heeft de gewezen voorzitter van een studentensociëteit veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf wegens drie ernstige verkrachtingen in 2001 en 2003. De meeste verkrachters krijgen in Japan hooguit drie jaar, maar de rechter oordeelde dat in dit geval het ‘volledig ontkennen van de menselijke waardigheid van de slachtoffers’ een veel hogere straf nodig maakte. De nu dertigjarige Shinichiro W., student aan de vooraanstaande, particuliere Waseda universiteit, had zich ontpopt als de leider van een extreem gewelddadige rape gang. Met vier tot twaalf andere leden van de ‘Super Free Club’ voerde hij de 18- tot 20-jarige slachtoffers dronken om ze daarna te misbruiken. Hij ontwikkelde een complete filosofie om de misdrijven te rechtvaardigen: clubleden die niet meededen waren geen volwaardig lid. Andere clubleden werden eerder al veroordeeld.
@01 kort nieuws kopje:Dwarrelen
Hoogleraar theoretische en toegepaste mechanica aan Cornell University, Z. Jane Wang, en haar promovendus Umberto Pesavento hebben een model opgesteld voor het vallen van een vel papier. Het probleem heeft de mensheid anderhalve eeuw beziggehouden. Wanneer een vel papier horizontaal valt, vertoont het schijnbaar chaotisch gedrag. Het valt niet rechtstreeks naar beneden, maar dwarrelt, komt terecht in loopings en stijgt soms een beetje. Al in 1853 verdiepte de Schotse natuurkundige James Clark Maxwell zich in het gedrag van vallende speelkaarten, maar hij ontbeerde computerkracht om een goed model op te stellen. Wang en Pesavento beschikten daar wel over. Hun resultaten zijn gepubliceerd in Physical Review Letters. Een van de opmerkelijkste conclusies is dat dwarrelen twee keer zo effectief is om een val te breken dan het parachute-effect.
@01 kort nieuws kopje:Hypotheken
Het aantal mensen dat schulden houdt op de eigen woning, is in tien jaar gestegen van 15 naar 25 procent. Dit ontdekte Marietta Haffner van het onderzoeksinstituut OTB in een onderzoek voor het Directoraat Generaal Wonen. Steeds meer mensen, met name ouderen, nemen een aflossingsvrije hypotheek om zo geld over te houden voor andere dingen. Bij Haffners interviewkandidaten was dit bij tweederde het geval.
@01 kort nieuws kopje:Boorgat
Delftse geofysici testen samen met het Amsterdamse bedrijf TNA Survey een groundpenetrating radar waarmee diep, van vijfhonderd tot drieduizend meter, in een boorgat gekeken wordt. Het doel van het gebruik van radar op deze diepte is het meten van de waterverzadiging van gesteentes. Volgens Peter Slob van technische aardwetenschappen moet de radar daadwerkelijk diep in het boorgat afdalen. Dit omdat het bereik van radar in aardlagen tot maximaal vijftig meter loopt. Voor de radar is ook een toepassing in de precisielandbouw gevonden. Met het instrument kan de verzadiging van een akker met water, nutriënten en bestrijdingsmiddelen zichtbaar worden gemaakt. Een nieuwe promovendus moet zich hier de komende vier jaar op vastbijten.
@01 kort nieuws kopje:Cursus
De Delftse studentbestuurders mogen komende zaterdag op cursus bij studentenvakbond Vssd. Om goed opgewassen te zijn tegen hun dagelijkse taken krijgen de bestuursleden van studie- en studentenverenigingen diverse trainingen voorgeschoteld, gegeven door oud-studenten. De bedoeling is dat ze na afloop een goede argumentatie op kunnen bouwen, in een goede sfeer met elkaar kunnen vergaderen en weten hoe ze hun achterban moeten bereiken. De secretaris van de Vssd, Gabriëlle van Leeuwen, denkt dat de cursussen erg nuttig zijn: “De bestuurders kunnen hierdoor efficiënter werken. Dat is ook in het belang van de studenten die de verenigingen van dienst zijn.”
Comments are closed.