Functiebeperking (1)Een dyslexietest voor alle eerstejaars studenten van de TU Delft. Dat lijkt de studenten met een functiebeperking die vorige week woensdag bij elkaar waren om te praten over de problemen waar zij tijdens hun studie tegenaan lopen een goed idee.
Uit landelijke cijfers blijkt dat tien procent van de studenten last heeft van dyslexie. Volgens projectmedewerker Eveline Holla, die zich bezighoudt met het handicapvriendelijker maken van de TU, vinden studenten het vervelend telkens opnieuw te moeten vragen om aanpassingen. “Het zou beter zijn als een docent via de officiële weg hoort dat een student iets heeft. Als de student dat telkens moet zeggen dan wordt het bijna een gunst van de docent dat hij de student tegemoet komt. Terwijl de student recht heeft op aanpassingen.”
Functiebeperking (2)
Uit de lunchbijeenkomst voor studenten met een handicap kwam een aantal aanbevelingen naar voren dat het leven van dyslectische studenten moet vergemakkelijken. Zo zouden zij baat hebben bij extra tentamentijd, het verstrekken van sheets voorafgaand aan een college en leesbare dictaten. Volgens Eveline Holla worden sommige dictaten nog steeds handgeschreven aangeboden. Ook de huisstijl levert voor dyslectische studenten problemen op. “De sheets hebben een lichtblauwe achtergrond met witte letters. Dat is niet slim.” Holla werkt intussen aan het aanpassen van de bacheloropleidingen op 50 en 75 procent studeerbaarheid.
Spoortunnel
Delft krijgt eindelijk zijn spoortunnel in het centrum. Aanvankelijk dacht minister Peijs van Verkeer en Waterstaat dat de verkeerstechnische noodzaak en geld ontbraken. Nu heeft ze toch geld gevonden voor de financiering van de bouw van de tunnel. Het gaat om een investering van 334 miljoen euro, die wordt betaald uit meevallers van grote infrastructurele projecten. De bouw van de tunnel, die het huidige spoorviaduct zal vervangen, start naar verwachting in 2008.
www.spoortunnel.nu
Stanford-effect
Er ontstaan wel degelijk innovatieve bedrijfjes rond Nederlandse universiteiten. Tenminste, dat concludeert Gerben van der Panne in zijn promotieonderzoek voor de faculteit Techniek, Bestuur en Management. Van der Panne onderzocht het kennisnetwerk van een kleine vierhonderd bedrijven in Nederland die een nieuw product op de markt brachten. Uit zijn analyse bleek dat in een straal van 35 kilometer rond publieke kennisinstellingen als universiteiten veruit de meeste nieuwe bedrijfjes werden gesticht, bekend als het Stanford-effect. Buiten die straal trof hij nauwelijks innovatieve bedrijven aan. Ook blijkt de Randstad geen gunstige ‘broedplaats’ voor nieuwe innovatieve bedrijfjes. Van der Panne vermoedt hier een opstoppingseffect, omdat de Randstad te vol zit.
Minisatelliet
Specialist in microsystemen dr.ir. Wim Jongkind van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek gaat samen met Dutch Space en TNO/TPD een minisatelliet van drie kilo lanceren. De minisatelliet wordt over twee jaar in een baan om de aarde gebracht en herbergt een aantal nieuwe types draadloze verbindingen en zonnecellen. Jongkind wil deze testen op deugdelijkheid voor een nieuw type microsatelliet, de Misat. Deze Misat zou in een zwerm van meerdere kleine satellieten in een baan om de aarde moeten worden gebracht. De ontwikkeling van de satellieten vindt plaats binnen het Bsik-programma Microned, dat onderzoek naar microsystemen sponsort. Volgens Jongkind zijn ze minder kwetsbaar voor straling van de zon. Hun samenwerkend vermogen geeft een grotere toepasbaarheid voor telecommunicatie.
Else Kooi-prijs
Dr. Nebojsa Nenadovic, postdoctoraal onderzoeker bij het Delftse instituut Dimes, heeft vorige week de Else Kooi-prijs ontvangen. Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek op het gebied van elektrothermisch gedrag van hoogfrequente silicium-op-glas-transistoren. Het leverde hem een kunstwerk en 4538 euro op. De Else Kooi-prijs is een jaarlijks onderonsje van de technische universiteiten in samenwerking met Philips, dat de prijs uitlooft aan onderzoek naar halfgeleiders.
B-Basic
Onderzoeksfinancier NWO mag het onderzoeksprogramma B-Basic uitvoeren. Begin 2004 gaf de Nederlandse overheid daarvoor onder voorbehoud 25 miljoen euro uit de aardgasbaten. De Europese Commissie moest nog goedkeuring verlenen in verband met regels rond staatssteun. Dat is deze week gebeurd. In totaal is 50 miljoen euro beschikbaar voor het onderzoek naar de verdere ontwikkeling van biotechnologie in de chemische industrie. Het programma zal duurzame producten en productiemethoden ontwikkelen voor de chemische industrie. Centraal staan hernieuwbare grondstoffen en biokatalysatoren, zoals micro-organismen en enzymen.
www.b-basic.nl
Jonge Akademie
Dr.ir.drs. Hester Bijl, universitair hoofddocente van de leerstoel aërodynamica (L&R), zal in februari 2005 één van de veertig leden zijn die toetreden tot De Jonge Akademie. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft De Jonge Akademie onlangs opgericht om onderzoekers vakgebieden te laten verkennen die buiten het eigen specialisme liggen. Zo moeten de jonge onderzoekers worden aangemoedigd om visies te ontwikkelen op de toekomst van het eigen vakgebied, aangrenzende vakgebieden en het te voeren wetenschapsbeleid.
Samenwerking
Jon van Langeveld, senior beleidsmedewerker kennisexport, is met de faculteit EWI bezig een samenwerkingsprogramma op te zetten met de Indonesische Bina Nusantara universiteit in Jakarta voor de masteropleiding computer science. De Indonesische universiteit biedt haar studenten een vierjarige bacheloropleiding waarin ook niet-vakgerelateerde onderwerpen, zoals geschiedenis, zijn opgenomen. Het zogenaamde drie-plus-twee-programma waaraan men nu werkt moet studenten de mogelijkheid bieden een verkorte, driejarige opleiding in Jakarta te combineren met een tweejarige masteropleiding in Delft. De TU krijgt zo een stroom goede, zelfbetalende studenten binnen en de studenten zelf voltooien sneller hun bachelor- en masteropleiding.
Topstudenten
Het hoger onderwijs kan gaan proefdraaien met een selectie van topstudenten en collegegelddifferentiatie. Tweeëntwintig experimenten krijgen groen licht van een commissie die in opdracht van het ministerie van OCW beoordeelde welke opleidingen over de minimaal vereiste meerwaarde beschikken. Een voorstel van Delft, Eindhoven en Twente om in 3-TU-verband een university college voor bÈta- en techniekstudies te beginnen, kan op sympathie van de commissie rekenen, maar is niet goed genoeg uitgewerkt. Samen met de Haagse Hogeschool deed de TU Delft ook een aanvraag voor bekostiging van schakelklassen, maar dat viel buiten de taakstelling van de commissie.
Reclame
Dure reclamecampagnes in het hoger onderwijs zijn ‘onwenselijk’. Dat vindt staatssecretaris Rutte van onderwijs. De studentenbonden zouden actie moeten voeren als universiteiten hun geld verspillen aan ‘glimmende glossy’s’. Maar een verbod gaat hem te ver.
Het belang van reputatie in het hoger onderwijs neemt toe. Scheidend rector magnificus Frans van Vught van de Universiteit Twente sprak al van een reputatierace, een ‘rep-race’. “Universiteiten zullen elke euro die ze te pakken kunnen krijgen, investeren in hun reputatie”, zei hij vorige week tijdens zijn afscheid. Dat betekent niet alleen investeren in onderzoekers, faciliteiten en studenten, maar ook in reclame.
Pag.06: De universiteit wacht een reputatierace
InHolland
InHolland-collegevoorzitter Jos Elbers geeft in een artikel in huisorgaan Indruk toe dat zijn instelling nog met aanzienlijke problemen kampt. In de onlangs verschenen Keuzegids Hoger Onderwijs staan de Inholland-vestigingen Rotterdam, Diemen en Haarlem onderin de hogescholen-ranking. Alkmaar en Delft bevinden zich in de middenmoot. “Als ik de cijfers niet in de goede richting kan ombuigen, heb ik een groot probleem”, aldus Elbers in het blad. Ook het personeel van de hogeschool heeft zich kritisch over de koers van de hogeschool uitgelaten. Er wordt veel geklaagd over de gebrekkige communicatie en de hoge werkdruk bij InHolland. Elbers wijst erop dat er de afgelopen tijd op grote schaal gereorganiseerd moest worden (fusies en bama). Daarnaast vond er een structuurverandering plaats waarbij ontslagen vielen.
Functiebeperking (1)
Een dyslexietest voor alle eerstejaars studenten van de TU Delft. Dat lijkt de studenten met een functiebeperking die vorige week woensdag bij elkaar waren om te praten over de problemen waar zij tijdens hun studie tegenaan lopen een goed idee. Uit landelijke cijfers blijkt dat tien procent van de studenten last heeft van dyslexie. Volgens projectmedewerker Eveline Holla, die zich bezighoudt met het handicapvriendelijker maken van de TU, vinden studenten het vervelend telkens opnieuw te moeten vragen om aanpassingen. “Het zou beter zijn als een docent via de officiële weg hoort dat een student iets heeft. Als de student dat telkens moet zeggen dan wordt het bijna een gunst van de docent dat hij de student tegemoet komt. Terwijl de student recht heeft op aanpassingen.”
Functiebeperking (2)
Uit de lunchbijeenkomst voor studenten met een handicap kwam een aantal aanbevelingen naar voren dat het leven van dyslectische studenten moet vergemakkelijken. Zo zouden zij baat hebben bij extra tentamentijd, het verstrekken van sheets voorafgaand aan een college en leesbare dictaten. Volgens Eveline Holla worden sommige dictaten nog steeds handgeschreven aangeboden. Ook de huisstijl levert voor dyslectische studenten problemen op. “De sheets hebben een lichtblauwe achtergrond met witte letters. Dat is niet slim.” Holla werkt intussen aan het aanpassen van de bacheloropleidingen op 50 en 75 procent studeerbaarheid.
Spoortunnel
Delft krijgt eindelijk zijn spoortunnel in het centrum. Aanvankelijk dacht minister Peijs van Verkeer en Waterstaat dat de verkeerstechnische noodzaak en geld ontbraken. Nu heeft ze toch geld gevonden voor de financiering van de bouw van de tunnel. Het gaat om een investering van 334 miljoen euro, die wordt betaald uit meevallers van grote infrastructurele projecten. De bouw van de tunnel, die het huidige spoorviaduct zal vervangen, start naar verwachting in 2008.
www.spoortunnel.nu
Stanford-effect
Er ontstaan wel degelijk innovatieve bedrijfjes rond Nederlandse universiteiten. Tenminste, dat concludeert Gerben van der Panne in zijn promotieonderzoek voor de faculteit Techniek, Bestuur en Management. Van der Panne onderzocht het kennisnetwerk van een kleine vierhonderd bedrijven in Nederland die een nieuw product op de markt brachten. Uit zijn analyse bleek dat in een straal van 35 kilometer rond publieke kennisinstellingen als universiteiten veruit de meeste nieuwe bedrijfjes werden gesticht, bekend als het Stanford-effect. Buiten die straal trof hij nauwelijks innovatieve bedrijven aan. Ook blijkt de Randstad geen gunstige ‘broedplaats’ voor nieuwe innovatieve bedrijfjes. Van der Panne vermoedt hier een opstoppingseffect, omdat de Randstad te vol zit.
Minisatelliet
Specialist in microsystemen dr.ir. Wim Jongkind van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek gaat samen met Dutch Space en TNO/TPD een minisatelliet van drie kilo lanceren. De minisatelliet wordt over twee jaar in een baan om de aarde gebracht en herbergt een aantal nieuwe types draadloze verbindingen en zonnecellen. Jongkind wil deze testen op deugdelijkheid voor een nieuw type microsatelliet, de Misat. Deze Misat zou in een zwerm van meerdere kleine satellieten in een baan om de aarde moeten worden gebracht. De ontwikkeling van de satellieten vindt plaats binnen het Bsik-programma Microned, dat onderzoek naar microsystemen sponsort. Volgens Jongkind zijn ze minder kwetsbaar voor straling van de zon. Hun samenwerkend vermogen geeft een grotere toepasbaarheid voor telecommunicatie.
Else Kooi-prijs
Dr. Nebojsa Nenadovic, postdoctoraal onderzoeker bij het Delftse instituut Dimes, heeft vorige week de Else Kooi-prijs ontvangen. Hij kreeg de prijs voor zijn onderzoek op het gebied van elektrothermisch gedrag van hoogfrequente silicium-op-glas-transistoren. Het leverde hem een kunstwerk en 4538 euro op. De Else Kooi-prijs is een jaarlijks onderonsje van de technische universiteiten in samenwerking met Philips, dat de prijs uitlooft aan onderzoek naar halfgeleiders.
B-Basic
Onderzoeksfinancier NWO mag het onderzoeksprogramma B-Basic uitvoeren. Begin 2004 gaf de Nederlandse overheid daarvoor onder voorbehoud 25 miljoen euro uit de aardgasbaten. De Europese Commissie moest nog goedkeuring verlenen in verband met regels rond staatssteun. Dat is deze week gebeurd. In totaal is 50 miljoen euro beschikbaar voor het onderzoek naar de verdere ontwikkeling van biotechnologie in de chemische industrie. Het programma zal duurzame producten en productiemethoden ontwikkelen voor de chemische industrie. Centraal staan hernieuwbare grondstoffen en biokatalysatoren, zoals micro-organismen en enzymen.
www.b-basic.nl
Jonge Akademie
Dr.ir.drs. Hester Bijl, universitair hoofddocente van de leerstoel aërodynamica (L&R), zal in februari 2005 één van de veertig leden zijn die toetreden tot De Jonge Akademie. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft De Jonge Akademie onlangs opgericht om onderzoekers vakgebieden te laten verkennen die buiten het eigen specialisme liggen. Zo moeten de jonge onderzoekers worden aangemoedigd om visies te ontwikkelen op de toekomst van het eigen vakgebied, aangrenzende vakgebieden en het te voeren wetenschapsbeleid.
Samenwerking
Jon van Langeveld, senior beleidsmedewerker kennisexport, is met de faculteit EWI bezig een samenwerkingsprogramma op te zetten met de Indonesische Bina Nusantara universiteit in Jakarta voor de masteropleiding computer science. De Indonesische universiteit biedt haar studenten een vierjarige bacheloropleiding waarin ook niet-vakgerelateerde onderwerpen, zoals geschiedenis, zijn opgenomen. Het zogenaamde drie-plus-twee-programma waaraan men nu werkt moet studenten de mogelijkheid bieden een verkorte, driejarige opleiding in Jakarta te combineren met een tweejarige masteropleiding in Delft. De TU krijgt zo een stroom goede, zelfbetalende studenten binnen en de studenten zelf voltooien sneller hun bachelor- en masteropleiding.
Topstudenten
Het hoger onderwijs kan gaan proefdraaien met een selectie van topstudenten en collegegelddifferentiatie. Tweeëntwintig experimenten krijgen groen licht van een commissie die in opdracht van het ministerie van OCW beoordeelde welke opleidingen over de minimaal vereiste meerwaarde beschikken. Een voorstel van Delft, Eindhoven en Twente om in 3-TU-verband een university college voor bÈta- en techniekstudies te beginnen, kan op sympathie van de commissie rekenen, maar is niet goed genoeg uitgewerkt. Samen met de Haagse Hogeschool deed de TU Delft ook een aanvraag voor bekostiging van schakelklassen, maar dat viel buiten de taakstelling van de commissie.
Reclame
Dure reclamecampagnes in het hoger onderwijs zijn ‘onwenselijk’. Dat vindt staatssecretaris Rutte van onderwijs. De studentenbonden zouden actie moeten voeren als universiteiten hun geld verspillen aan ‘glimmende glossy’s’. Maar een verbod gaat hem te ver.
Het belang van reputatie in het hoger onderwijs neemt toe. Scheidend rector magnificus Frans van Vught van de Universiteit Twente sprak al van een reputatierace, een ‘rep-race’. “Universiteiten zullen elke euro die ze te pakken kunnen krijgen, investeren in hun reputatie”, zei hij vorige week tijdens zijn afscheid. Dat betekent niet alleen investeren in onderzoekers, faciliteiten en studenten, maar ook in reclame.
Pag.06: De universiteit wacht een reputatierace
InHolland
InHolland-collegevoorzitter Jos Elbers geeft in een artikel in huisorgaan Indruk toe dat zijn instelling nog met aanzienlijke problemen kampt. In de onlangs verschenen Keuzegids Hoger Onderwijs staan de Inholland-vestigingen Rotterdam, Diemen en Haarlem onderin de hogescholen-ranking. Alkmaar en Delft bevinden zich in de middenmoot. “Als ik de cijfers niet in de goede richting kan ombuigen, heb ik een groot probleem”, aldus Elbers in het blad. Ook het personeel van de hogeschool heeft zich kritisch over de koers van de hogeschool uitgelaten. Er wordt veel geklaagd over de gebrekkige communicatie en de hoge werkdruk bij InHolland. Elbers wijst erop dat er de afgelopen tijd op grote schaal gereorganiseerd moest worden (fusies en bama). Daarnaast vond er een structuurverandering plaats waarbij ontslagen vielen.
Comments are closed.