Onderwijs

Kort nieuws

Ere-RoemeenDe Military Technical Academy (MTA) in Boekarest verleent op 18 mei een eredoctoraat aan prof.dr.ir. Piet van Genderen voor zijn bijdrage aan de wetenschappelijke samenwerking tussen de TU Delft en de MTA op het gebied van telecommunicatie en radar.

De MTA is oorspronkelijk een militaire technische universiteit, maar staat tegenwoordig ook open voor burgers. Sinds 1994 is Van Genderen deeltijdhoogleraar radarontwerptechniek aan de faculteit Electrotechniek, Wiskunde en Informatica. Hij is tevens verbonden aan het bedrijf Thales, fabrikant van radarsystemen.
D.School

Masterstudenten van drie faculteiten gaan bij wijze van proef samenwerken bij het ontwerpen van producten en diensten. Ze krijgen opdrachten uit het bedrijfsleven. Maximaal twintig studenten van masteropleidingen van de faculteiten Techniek, Bestuur en Management, Industrieel Ontwerpen en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, kunnen zich in het eerste semester van het nieuwe studiejaar opgeven voor deze ‘D.School’-proef. Dit concept is afkomstig van Stanford University. Binnen het concept staat multidisciplinair samenwerken voorop, wat moet leiden tot innovatieve ideeën. Aan Stanford kan dat om heel verschillende combinaties van disciplines gaan, de TU begint binnen de eigen campus. De proef moet duidelijk maken hoe het project op de hele universiteit kan worden ingevoerd. Op termijn wil de TU nauwer samenwerken met Stanford en de Ljubljana University in Slovenië, die ook met D.School werkt.

dschool.stanford.edu
Klachtenbalie

De studentenraad, studentenvakbond VSSD, en verenigingenclubs Vera en SVR willen hun werkgroep internationale studenten (WIS) omvormen tot aanspreekpunt en klachtenbalie voor buitenlandse studenten. Dat vinden de studenten nodig, omdat hun buitenlandse collega’s de weg naar het international office van de TU volgens hen niet kunnen vinden. Het hoofd van het international office, John Stals, kent de uitgewerkte plannen van de studenten nog niet, maar acht het niet waarschijnlijk dat hij zal investeren in de omgevormde WIS. “De WIS bestaat nu uit Nederlandse studenten. Wij willen de internationale studenten liever zelf bij elkaar krijgen, op een niet-geïnstitutionaliseerde manier. Het is overigens niet zo dat ze ons niet weten te vinden. Ze staan dagelijks op de stoep.” Het college van bestuur moet zich nog buigen over het voorstel van de studentenclubs.
Spandoekwissel

Op mysterieuze wijze verdween afgelopen weekend het spandoek van studentenraadsfractie AAG aan de Kanaalweg. Maandagavond wapperde er een spandoek van concurrent Oras. Een slimme verkiezingsstunt? “Een paar vandalen hebben het spandoek waarschijnlijk vernield”, zegt Fleur van den Bosch van Oras. “Wij hebben AAG toestemming gevraagd om ons spandoek op die plek te hangen.” Maar bij AAG zijn ze in eerste instantie verbaasd over het Oras-spandoek. “Oras vertelde ons dat de latjes waarlangs het spandoek was afgescheurd nog aan touwtjes aan de boom hingen”, zegt Lisanne Dölle van AAG. “Dat kon gevaarlijk zijn voor fietsers. Daarom hebben we Oras toestemming gegeven om ze te verwijderen. Door miscommunicatie dacht de partij dat wij het prima vonden dat zij haar spandoek daar ophing. We vinden het geen probleem, we zoeken wel een nieuw plekje. Er zijn genoeg bomen aan de Kanaalweg.”
Zweeftrein

Een interregionale metro moet de Randstad zijn vitaliteit teruggeven, meent prof.dr.ir. Hennes de Ridder (Civiele Techniek en Geowetenschappen). In NRC Handelsblad pleit hij voor snelle zweeftrein langs de snelwegen. Prof.dr.ir. Hugo Priemus van Techniek, Bestuur en Management reageert via dezelfde krant. Hij vindt dat De Ridder nalaat zich te baseren ‘op wetenschappelijk serieus te nemen inzichten’.

De toenemende files zijn volgens De Ridder niet op te lossen met de kilometerheffing die het kabinet wil invoeren. In Londen werkt het wel, ‘omdat er een veel sneller alternatief is in de vorm van een frequent rijdend en fijnvertakt metrosysteem met een enorme capaciteit’. De Ridder pleit voor een dergelijk metrosysteem in Nederland. Volgens Priemus is de oplossing te duur. Bovendien valt hij over De Ridders idee de aanleg van het project zeker te stellen door het zonder inspraakprocedures uit te voeren.
Speeddaten

Wanhopig vrijgezel? Ga een avondje dansen en kies uit talloze potentiële minnaars. DjLuuk.nl verzorgt vrijdag 11 mei speeddatingsessies in Club Wesseling, en draait er muziek uit de jaren zeventig, tachtig en negentig.

www.clubwesseling.nl
4 Mei

Kransen bij de gedenkplaat in de aula, na de 4-meiherdenking. De gedenkplaat verhuisde eerder dit jaar van het hoofdgebouw naar de hal van de aula. (Foto: Paul Riem)
Temperatuurprijs

Onderzoekers van het Delft Institute of Microelectronics and Submicron-technology hebben de prestigieuze Journal of Solid-State Circuits Best Paper Award gewonnen, tijdens de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) van 2007 in San Francisco. Ir. Michiel Pertijs, dr. Kofi Makinwa en prof.dr.ir. Johan Huijsing schreven een artikel over het ontwerp van ’s werelds meest nauwkeurige geïntegreerde temperatuursensor. Hun sensor heeft een afwijking van minder dan 0,1 graden Celsius binnen een bereik van -55 tot 125 graden Celsius.

Collega’s van hen ontvingen bovendien de ISSCC Jan van Vessem Award for Outstanding European Paper, voor een artikel over een nieuw type temperatuursensor, en de ISSCC Beatrice Winner Award for Editorial Excellence voor een schakelaartje dat in de toekomst geïntegreerde radar en draadloze beeldvorming mogelijk maakt.
Rottigheid

Bewoners van de Krakeelpolder en het Westerkwartier zijn studenten beu die hun fietsen buiten laten rondslingeren. Ze willen dat de gemeente dit probleem oplost. In het Algemeen Dagblad zegt Jan de Vette van de bewonerswerkgroep dat met name studenten hun fietsen zomaar op de stoep gooien. “Daardoor wordt de doorgang in de toch al nauwe straten belemmerd. Mensen in een rolstoel of met een kinderwagen moeten daardoor de autoweg op, met alle gevolgen van dien.” De Vette voelt zich machteloos, schrijft het AD. “Als ik een student op zijn gedrag aanspreek, krijg ik alleen rottigheid terug, zoals lek gestoken banden.” De gemeente wijt de overlast van fietsen aan het chronische tekort aan stallingen. Ze wil de fietsenoverlast binnenkort inventariseren en aanpakken.
Zomerfestival

Op 10 mei start de voorverkoop voor het Zomerfestival van de TU Delft, dat op vrijdag 8 juni plaatsvindt op en rond het sport- en cultuurcentrum. Daarmee viert de universiteit haar lustrum. Dat heeft duurzaamheid met een focus op Afrika als thema. Overdag kunnen (oud-)studenten, medewerkers en gepensioneerden van de universiteit en hun partners en kinderen onder meer fietsen voor Afrika, debatteren over duurzaamheid en Afrikaanse hapjes eten. ’s Avonds volgt een benefietconcert met onder meer Ilse de Lange, Opgezwolle en Johan. Ook de winnaar van de bandwedstrijd, die donderdag 10 mei wordt gekozen in het cultureel centrum, treedt op. Kaarten voor het concert kosten vijf euro in de voorverkoop. De andere activiteiten zijn gratis. Op opbrengst gaat naar Students 4 Sustainability, een club Delftse studenten die projecten van de universiteit in Afrika volgt.

www.lustrum.tudelft.nl
Topvolleybal

In samenwerking met de volleybalbond en de TU Delft is studentenvolleybalvereniging Punch erin geslaagd om een oefeninterland van jong-Oranje naar Delft te halen. Tegenstander is jong-Brazilië, dat al jarenlang aan de wereldtop staat. De wedstrijd, op 11 mei in het sportcentrum, maakt deel uit van een serie oefenduels, in de aanloop naar het WK-kwalificatietoernooi, eind mei in Slowakije. Als Nederland daar de zware B-poule wint, plaatst het zich voor het eindtoernooi, van 7 tot en met 16 juli in Casablanca.

Ere-Roemeen

De Military Technical Academy (MTA) in Boekarest verleent op 18 mei een eredoctoraat aan prof.dr.ir. Piet van Genderen voor zijn bijdrage aan de wetenschappelijke samenwerking tussen de TU Delft en de MTA op het gebied van telecommunicatie en radar. De MTA is oorspronkelijk een militaire technische universiteit, maar staat tegenwoordig ook open voor burgers. Sinds 1994 is Van Genderen deeltijdhoogleraar radarontwerptechniek aan de faculteit Electrotechniek, Wiskunde en Informatica. Hij is tevens verbonden aan het bedrijf Thales, fabrikant van radarsystemen.
D.School

Masterstudenten van drie faculteiten gaan bij wijze van proef samenwerken bij het ontwerpen van producten en diensten. Ze krijgen opdrachten uit het bedrijfsleven. Maximaal twintig studenten van masteropleidingen van de faculteiten Techniek, Bestuur en Management, Industrieel Ontwerpen en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, kunnen zich in het eerste semester van het nieuwe studiejaar opgeven voor deze ‘D.School’-proef. Dit concept is afkomstig van Stanford University. Binnen het concept staat multidisciplinair samenwerken voorop, wat moet leiden tot innovatieve ideeën. Aan Stanford kan dat om heel verschillende combinaties van disciplines gaan, de TU begint binnen de eigen campus. De proef moet duidelijk maken hoe het project op de hele universiteit kan worden ingevoerd. Op termijn wil de TU nauwer samenwerken met Stanford en de Ljubljana University in Slovenië, die ook met D.School werkt.

dschool.stanford.edu
Klachtenbalie

De studentenraad, studentenvakbond VSSD, en verenigingenclubs Vera en SVR willen hun werkgroep internationale studenten (WIS) omvormen tot aanspreekpunt en klachtenbalie voor buitenlandse studenten. Dat vinden de studenten nodig, omdat hun buitenlandse collega’s de weg naar het international office van de TU volgens hen niet kunnen vinden. Het hoofd van het international office, John Stals, kent de uitgewerkte plannen van de studenten nog niet, maar acht het niet waarschijnlijk dat hij zal investeren in de omgevormde WIS. “De WIS bestaat nu uit Nederlandse studenten. Wij willen de internationale studenten liever zelf bij elkaar krijgen, op een niet-geïnstitutionaliseerde manier. Het is overigens niet zo dat ze ons niet weten te vinden. Ze staan dagelijks op de stoep.” Het college van bestuur moet zich nog buigen over het voorstel van de studentenclubs.
Spandoekwissel

Op mysterieuze wijze verdween afgelopen weekend het spandoek van studentenraadsfractie AAG aan de Kanaalweg. Maandagavond wapperde er een spandoek van concurrent Oras. Een slimme verkiezingsstunt? “Een paar vandalen hebben het spandoek waarschijnlijk vernield”, zegt Fleur van den Bosch van Oras. “Wij hebben AAG toestemming gevraagd om ons spandoek op die plek te hangen.” Maar bij AAG zijn ze in eerste instantie verbaasd over het Oras-spandoek. “Oras vertelde ons dat de latjes waarlangs het spandoek was afgescheurd nog aan touwtjes aan de boom hingen”, zegt Lisanne Dölle van AAG. “Dat kon gevaarlijk zijn voor fietsers. Daarom hebben we Oras toestemming gegeven om ze te verwijderen. Door miscommunicatie dacht de partij dat wij het prima vonden dat zij haar spandoek daar ophing. We vinden het geen probleem, we zoeken wel een nieuw plekje. Er zijn genoeg bomen aan de Kanaalweg.”
Zweeftrein

Een interregionale metro moet de Randstad zijn vitaliteit teruggeven, meent prof.dr.ir. Hennes de Ridder (Civiele Techniek en Geowetenschappen). In NRC Handelsblad pleit hij voor snelle zweeftrein langs de snelwegen. Prof.dr.ir. Hugo Priemus van Techniek, Bestuur en Management reageert via dezelfde krant. Hij vindt dat De Ridder nalaat zich te baseren ‘op wetenschappelijk serieus te nemen inzichten’.

De toenemende files zijn volgens De Ridder niet op te lossen met de kilometerheffing die het kabinet wil invoeren. In Londen werkt het wel, ‘omdat er een veel sneller alternatief is in de vorm van een frequent rijdend en fijnvertakt metrosysteem met een enorme capaciteit’. De Ridder pleit voor een dergelijk metrosysteem in Nederland. Volgens Priemus is de oplossing te duur. Bovendien valt hij over De Ridders idee de aanleg van het project zeker te stellen door het zonder inspraakprocedures uit te voeren.
Speeddaten

Wanhopig vrijgezel? Ga een avondje dansen en kies uit talloze potentiële minnaars. DjLuuk.nl verzorgt vrijdag 11 mei speeddatingsessies in Club Wesseling, en draait er muziek uit de jaren zeventig, tachtig en negentig.

www.clubwesseling.nl
4 Mei

Kransen bij de gedenkplaat in de aula, na de 4-meiherdenking. De gedenkplaat verhuisde eerder dit jaar van het hoofdgebouw naar de hal van de aula. (Foto: Paul Riem)
Temperatuurprijs

Onderzoekers van het Delft Institute of Microelectronics and Submicron-technology hebben de prestigieuze Journal of Solid-State Circuits Best Paper Award gewonnen, tijdens de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) van 2007 in San Francisco. Ir. Michiel Pertijs, dr. Kofi Makinwa en prof.dr.ir. Johan Huijsing schreven een artikel over het ontwerp van ’s werelds meest nauwkeurige geïntegreerde temperatuursensor. Hun sensor heeft een afwijking van minder dan 0,1 graden Celsius binnen een bereik van -55 tot 125 graden Celsius.

Collega’s van hen ontvingen bovendien de ISSCC Jan van Vessem Award for Outstanding European Paper, voor een artikel over een nieuw type temperatuursensor, en de ISSCC Beatrice Winner Award for Editorial Excellence voor een schakelaartje dat in de toekomst geïntegreerde radar en draadloze beeldvorming mogelijk maakt.
Rottigheid

Bewoners van de Krakeelpolder en het Westerkwartier zijn studenten beu die hun fietsen buiten laten rondslingeren. Ze willen dat de gemeente dit probleem oplost. In het Algemeen Dagblad zegt Jan de Vette van de bewonerswerkgroep dat met name studenten hun fietsen zomaar op de stoep gooien. “Daardoor wordt de doorgang in de toch al nauwe straten belemmerd. Mensen in een rolstoel of met een kinderwagen moeten daardoor de autoweg op, met alle gevolgen van dien.” De Vette voelt zich machteloos, schrijft het AD. “Als ik een student op zijn gedrag aanspreek, krijg ik alleen rottigheid terug, zoals lek gestoken banden.” De gemeente wijt de overlast van fietsen aan het chronische tekort aan stallingen. Ze wil de fietsenoverlast binnenkort inventariseren en aanpakken.
Zomerfestival

Op 10 mei start de voorverkoop voor het Zomerfestival van de TU Delft, dat op vrijdag 8 juni plaatsvindt op en rond het sport- en cultuurcentrum. Daarmee viert de universiteit haar lustrum. Dat heeft duurzaamheid met een focus op Afrika als thema. Overdag kunnen (oud-)studenten, medewerkers en gepensioneerden van de universiteit en hun partners en kinderen onder meer fietsen voor Afrika, debatteren over duurzaamheid en Afrikaanse hapjes eten. ’s Avonds volgt een benefietconcert met onder meer Ilse de Lange, Opgezwolle en Johan. Ook de winnaar van de bandwedstrijd, die donderdag 10 mei wordt gekozen in het cultureel centrum, treedt op. Kaarten voor het concert kosten vijf euro in de voorverkoop. De andere activiteiten zijn gratis. Op opbrengst gaat naar Students 4 Sustainability, een club Delftse studenten die projecten van de universiteit in Afrika volgt.

www.lustrum.tudelft.nl
Topvolleybal

In samenwerking met de volleybalbond en de TU Delft is studentenvolleybalvereniging Punch erin geslaagd om een oefeninterland van jong-Oranje naar Delft te halen. Tegenstander is jong-Brazilië, dat al jarenlang aan de wereldtop staat. De wedstrijd, op 11 mei in het sportcentrum, maakt deel uit van een serie oefenduels, in de aanloop naar het WK-kwalificatietoernooi, eind mei in Slowakije. Als Nederland daar de zware B-poule wint, plaatst het zich voor het eindtoernooi, van 7 tot en met 16 juli in Casablanca.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.