“Hoe komen ze aan de mooie tabelletjes die tegenwoordig zo groot op alle producten staan? Vooral de calorische waarde verbaast me. Hoe wordt de voedingswaarde van levensmiddelen bepaald?” Deze vraag stelde Martin Nagelsmit drie weken geleden.
br />
Ernst van der Stok, zesdejaars student technische materiaalwetenschappen, verwacht dat er gebruik wordt gemaakt van het verschil in chemische samenstelling. “De voedingswaarde bestaat uit eiwitten, vetten en koolhydraten. Dit zijn allemaal moleculen met bekende atomen en bindingen. Door wat simpele chemie, kun je de aanwezigheid van bepaalde moleculen aantonen. Verder zijn er in de chemie vele apparaten om bindingen tussen atomen te meten of om de soort atomen te meten. Hoe ze het precies in de voedingsindustrie doen weet ik niet, maar ik vermoed dat het gewoon ‘basischemie’ is om bepaalde moleculen aan te tonen.”
De reactie van Erik Jansen, vierdejaars student werktuigbouwkunde, is wat specifieker. “Om te bepalen hoeveel calorieën er in een product zitten, laten ze het reageren met zuurstof. Dit gebeurt door het product in een ruimte te brengen met honderd procent zuurstof. De hoeveelheid warmte die hierbij vrijkomt, is de hoeveelheid calorieën die het product bevat.”
Wie in sneltreinvaart de basis over het bepalen van voedingswaardes wil weten, krijgt overigens een tip van Maria Salomons, medewerkster bij civiele techniek. “Er is een aflevering van het leerzame kindertelevisieprogramma ‘Klokhuis’ over calorieën en voedsel, waarin de voedingswaarde van een kroket wordt bepaald. Op de site van ‘Het Klokhuis’ kan je dit filmpje bekijken. Ga naar het volgende internetadres en klik op ‘calorieën’:
www.hetklokhuis.nl/klokhuisstreams/category.cfm?cat=biologie.”
De vraag voor volgende week wordt gesteld door Thijs Niks, eerstejaarsstudent industrieel ontwerpen. “Waarom staat er op sommige studieboeken zoals Calculus, ‘Not for sale in the United States’?” (TvL)
@01 infoblokje:Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks voor maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden.
“Hoe komen ze aan de mooie tabelletjes die tegenwoordig zo groot op alle producten staan? Vooral de calorische waarde verbaast me. Hoe wordt de voedingswaarde van levensmiddelen bepaald?” Deze vraag stelde Martin Nagelsmit drie weken geleden.
Ernst van der Stok, zesdejaars student technische materiaalwetenschappen, verwacht dat er gebruik wordt gemaakt van het verschil in chemische samenstelling. “De voedingswaarde bestaat uit eiwitten, vetten en koolhydraten. Dit zijn allemaal moleculen met bekende atomen en bindingen. Door wat simpele chemie, kun je de aanwezigheid van bepaalde moleculen aantonen. Verder zijn er in de chemie vele apparaten om bindingen tussen atomen te meten of om de soort atomen te meten. Hoe ze het precies in de voedingsindustrie doen weet ik niet, maar ik vermoed dat het gewoon ‘basischemie’ is om bepaalde moleculen aan te tonen.”
De reactie van Erik Jansen, vierdejaars student werktuigbouwkunde, is wat specifieker. “Om te bepalen hoeveel calorieën er in een product zitten, laten ze het reageren met zuurstof. Dit gebeurt door het product in een ruimte te brengen met honderd procent zuurstof. De hoeveelheid warmte die hierbij vrijkomt, is de hoeveelheid calorieën die het product bevat.”
Wie in sneltreinvaart de basis over het bepalen van voedingswaardes wil weten, krijgt overigens een tip van Maria Salomons, medewerkster bij civiele techniek. “Er is een aflevering van het leerzame kindertelevisieprogramma ‘Klokhuis’ over calorieën en voedsel, waarin de voedingswaarde van een kroket wordt bepaald. Op de site van ‘Het Klokhuis’ kan je dit filmpje bekijken. Ga naar het volgende internetadres en klik op ‘calorieën’:
www.hetklokhuis.nl/klokhuisstreams/category.cfm?cat=biologie.”
De vraag voor volgende week wordt gesteld door Thijs Niks, eerstejaarsstudent industrieel ontwerpen. “Waarom staat er op sommige studieboeken zoals Calculus, ‘Not for sale in the United States’?” (TvL)
@01 infoblokje:Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks voor maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden.
Comments are closed.