Wat vinden buitenlandse studenten raar aan ons? En wat valt ze op aan Nederlandse gebruiken en gewoontes? Op de brandstapel voor tafelbierLammens Benoît, eerstejaars luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, België.
/em>
Al op zijn eerste dag in Nederland zag Lammens Benoît een van de grootste Belgische vooroordelen over Nederlanders bevestigd. In de Metro viel zijn oog direct op een lijstje met als kop ‘Zeven punten waarop we zouden kunnen besparen’.
Verschillen in sociale omgang ziet de Vlaming ook: “Ik denk dat wij iets beleefder zijn in België. Op mijn eerste dag hier was ik per ongeluk voorgestoken in de winkel. Ik werd meteen uitgescholden. Dat zou in Vlaanderen nooit gebeuren. Nederlanders zijn socialer. Ze spreken je zomaar aan als wildvreemde, maken veel sneller contact.”
Opvallend vindt hij het contact tussen professor en leerling. “Bij ons zit je met zevenhonderd man in de aula. Een hoogleraar is in België iemand op een enorm voetstuk. Hier is het contact heel intiem. Dat bevordert de kwaliteit van de lessen. Als er een fout op het bord staat, kun je feedback geven. In België zullen hoogleraren niet zomaar kritiek aanvaarden. Die gaan het dan juist meer nog op hun manier doen.”
Valt het Hollandse ‘tafelbier’ hem niet tegen, als Belg? Zijn antwoord is onthullend: “Ik drink Heineken heel graag. Schrijf dat maar niet op. Als ze dat in België lezen, word ik wegens hoogverraad op de brandstapel gezet. Heineken kun je drinken als water. Zelfs iets als Jupiler vind ik moeilijker achterover te slaan.”
Op de brandstapel voor tafelbier
Lammens Benoît, eerstejaars luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, België.
Al op zijn eerste dag in Nederland zag Lammens Benoît een van de grootste Belgische vooroordelen over Nederlanders bevestigd. In de Metro viel zijn oog direct op een lijstje met als kop ‘Zeven punten waarop we zouden kunnen besparen’.
Verschillen in sociale omgang ziet de Vlaming ook: “Ik denk dat wij iets beleefder zijn in België. Op mijn eerste dag hier was ik per ongeluk voorgestoken in de winkel. Ik werd meteen uitgescholden. Dat zou in Vlaanderen nooit gebeuren. Nederlanders zijn socialer. Ze spreken je zomaar aan als wildvreemde, maken veel sneller contact.”
Opvallend vindt hij het contact tussen professor en leerling. “Bij ons zit je met zevenhonderd man in de aula. Een hoogleraar is in België iemand op een enorm voetstuk. Hier is het contact heel intiem. Dat bevordert de kwaliteit van de lessen. Als er een fout op het bord staat, kun je feedback geven. In België zullen hoogleraren niet zomaar kritiek aanvaarden. Die gaan het dan juist meer nog op hun manier doen.”
Valt het Hollandse ‘tafelbier’ hem niet tegen, als Belg? Zijn antwoord is onthullend: “Ik drink Heineken heel graag. Schrijf dat maar niet op. Als ze dat in België lezen, word ik wegens hoogverraad op de brandstapel gezet. Heineken kun je drinken als water. Zelfs iets als Jupiler vind ik moeilijker achterover te slaan.”
Comments are closed.