Zuid-Korea is booming, merkte de studentenraad op een studiereis. Universiteiten in het Aziatische land doen het goed en hebben veel geld te besteden. De studenten raden de TU Delft dan ook aan om samenwerkingsverbanden aan te gaan.
De studiereis naar Zuid-Korea vond alweer twee maanden geleden plaats, maar Oras is duidelijk nog steeds onder de indruk van de moderniteit van het land. “Overal wifi!” En ‘iedereen kijkt televisie op de smartphone!’. De studenten deden donderdag 21 april tijdens een overlegvergadering met het college van bestuur een boekje open over hun bevindingen. De presentatie ging gepaard met een serie aanbevelingen. Zoals gebruikelijk.
De natie verder helpen
Volgens de studentenraad is dit ‘hét moment’ voor de TU Delft om erbij te zijn in Zuid-Korea. De universiteiten in het land kijken steeds meer naar buiten; ze gaan steeds meer over op Engels als voertaal en zoeken partners in andere delen van de wereld. Het prettige daarbij is dat zij veel geld te besteden hebben en beschikken over de nieuwste gebouwen en onderzoeksfaciliteiten. De sr becijferde bijvoorbeeld dat de Zuid-Koreaanse universiteit Postech een gigantisch budget van 73 duidend dollar per student heeft en dat er op ieder wetenschappelijk staflid slechts vijf studenten zijn.
De visie op onderzoek en onderwijs is ook wel een heel andere dan in Nederland. De Koreaanse overheid steekt alleen maar meer geld in onderwijs en onderzoek, niet minder zoals hier. Maar ook het bedrijfsleven en particulieren dragen veel bij, vanuit eigenbelang maar ook omdat zij de natie verder willen helpen. Neem KAIST in Daejeon. Dat is een publiek gefinancierde universiteit, maar minder dan de helft van de inkomsten komt direct van de overheid. De universiteit heeft zelfs meer inkomen uit onderzoeksfinanciering en nog meer uit donaties.
Watertanden
De studentenraad raadt de TU Delft aan meer met het bedrijfsleven samen te werken. Dat kan via contractonderzoek, maar ook via sponsoring, zag de sr in Zuid-Korea. De volledig papierloze hightech bibliotheek die de studenten bezochten en deed watertanden, werd bijvoorbeeld gesponsord door Samsung. Dus waarom niet een Shell Learning Centre op de campus, of een Unilever Sportcentrum? Ook zouden bedrijven zoals in Korea studiebeurzen kunnen uitgeven, die voorziet in studie- en leefkosten en die afgestudeerden verplicht twee jaar bij de sponsor aan het werk te gaan?
Paul Rullmann van het college van bestuur complimenteerde de studentenraad na afloop van de presentatie met het verrichte werk, om ze daarna fijntjes te wijzen op alles wat de TU Delft al doet op de door de sr onderzochte gebieden. Ook zoals gebruikelijk.
Kansarm
Overheden streven naar zoveel mogelijk gemengde buurten, bijvoorbeeld door goedkope huurwoningen te vervangen door duurdere koopwoningen. Kansarme mensen kunnen door de netwerken die ze dan opbouwen makkelijker hogerop komen, zo is het idee. Maar voor zowel vermeende negatieve als gewenste positieve verbanden tussen buurtsamenstelling en relaties tussen bewoners, vindt criminologe dr. Gwen van Eijk geen enkele onderbouwing. Van Eijk promoveerde vorige week bij onderzoeksinstituut OTB.
Bezuinigingen
‘Bekende geluiden’, reageert Gerben Dijkstra, voorzitter van de onderdeelcommissie (odc) van de universiteitsdienst, op de eerste bezuinigingsplannen voor de ondersteunende diensten die vorige week bekend werden. “Nu de herijkingsagenda klaar is, zijn we niet zoveel verder. We moeten eerst iets concreets op ons bord krijgen. Onze input zal over de inhoud gaan, niet over de voornemens die er nu liggen. Want hoe behaal je winst op betere samenwerking tussen diensten? Dat moet eerst worden uitgewerkt.” Dijkstra wil niet de indruk wekken dat hij passief afwacht tot de directeuren hun plannen hebben uitgewerkt. “We hebben een open dialoog met Paul Rullmann, de beheerder van de universiteitsdienst. En ik hoop dat we snel om tafel kunnen met de directeuren.” Dijkstra wil er vooral voor waken dat het dagelijkse reilen en zeilen op de universiteit niet in gevaar komt door de bezuinigingen.
Toezicht
Hoogleraar aerodynamica prof.dr.ir. Hester Bijl komt in de raad van toezicht (rvt) van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). De rvt houdt toezicht op het beleid van de directie en adviseert deze. Bijl is voor een termijn van vier jaar benoemd. In een bericht op de website van de faculteit L&R zegt zij: ‘Door ontwikkeling van nieuwe technologie, analyses en formulering van slim energiebeleid brengt ECN in samenwerking met partners de wereld en stukje verder. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.’
Onderhandelingen
Voor 1 juli een nieuw kabinet? Professor Catholijn Jonker (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) heeft wel een suggestie voor de Haagse politici. Afgelopen week promoveerde dr. Dmytro Tykhonov bij haar op geautomatiseerde onderhandelingsstrategieën. Zijn onderzoek toont aan dat de computer in onderhandelingen een beter resultaat bereikt dan mensen. Als er meer dan twee partijen bij betrokken zijn, is een uitbreiding nodig. Dat staat voor komende jaren op de planning, aldus Jonker.
Bij de tijd
De klok op de noordgevel van het gebouw van EWI heeft weer wijzers en loopt weer. Jan van der Pol van de afdeling facilitair management en vastgoed (FMVG): “De aannemer deed er bijna niets aan. In februari is een andere aannemer ingeschakeld.” Die zorgde dat de klok aan de zuidkant weer de juiste tijd aangaf. “Maar voor het uurwerk van de noordkant hebben we in Duitsland een compleet nieuw binnenwerk moeten laten maken en dat duurde even.”
Sterk spul
Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) heeft samen met de TU een patent aangevraagd op een composiet materiaal dat beter bestand is tegen inslagen. Dat is goed nieuws voor de vliegtuigindustrie, die steeds vaker aluminium vervangt door kunststof om lager gewicht en lagere CO2-uitstoot te bereiken. Maar botsingen tegen een kunststofromp kunnen ertoe leiden de composiet aan de binnenzijde loslaat (‘delamineert’). Het door promovendus ir. Martin Hagelsmit (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek) ontwikkelde patroon voor de in kunsthars gedrenkte vezels maakt de kans daarop een stuk kleiner. De eerste testresultaten zijn bemoedigend en het materiaal kan tien procent lichter worden dan bij traditionele laagopbouw.
Minors
De TU heeft sinds vorige week een toetsingscommissie minors die het college van bestuur gaat adviseren over onder meer de inhoud en de kwaliteitszorg van minors. De universiteit voerde drie jaar geleden minors in met als doel studenten voornamelijk verbredende vakken te bieden. De commissie, onder leiding van onderwijsdirecteur Aldert Kamp van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, moet nu voorkomen dat er overlap is tussen de verschillende minors. Ook moeten minors meer aansluiten bij de Delft Research Initiatives, ofwel de TU-speerpunten energie, infrastructuur, leefomgeving en gezondheid. De commissie beoordeelt de kwaliteit van de minors en zal het college adviseren over het totaal aantal minors en het minimum of maximum aantal deelnemers per minor.
Onderwijszalen
Veel onderwijszalen op de TU zijn bouwkundig in slechte staat. Daarom start de universiteit met een grondige renovatie, die tot 2013 zal duren. In totaal worden vijftig grotere en kleinere zalen onder handen genomen. De faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE) is het eerst aan de beurt. Bij de renovatie wordt gelet op ergonomie, klimaat, akoestiek, verlichting en presentatiemogelijkheden. Ook wordt met het oog op stijgende studentenaantallen de capaciteit van de zalen vergroot. Verder krijgen alle zitplaatsen een plug-in voor laptops en verdwijnen de ouderwetse schoolborden. Daarvoor in de plaats komen grote glazen panels met vier beamers erachter, die zijn ontworpen door oud-studenten van de TU. Voor docenten komen er ‘cockpits’, bedieningspanelen voor alle techniek in de zalen.
Geen recordpoging
De wereldrecordpoging van studievereniging VSV ‘Leonardo da Vinci’ is dinsdag 8 juni afgelast. De studenten luchtvaart- en ruimtevaarttechniek zouden ter ere van hun dertiende lustrum op de Markt in Delft de grootste Mona Lisa ooit schilderen, maar zagen daar vanwege de slechte weersvoorspellingen vanaf. Het was de bedoeling dat vrijwilligers het doek in negen uur zouden naschilderen, op een oppervlakte van twintig bij dertig meter, verdeeld in kleine stukjes. Die stukjes moesten in teams van twee personen beschilderd worden, aan de hand van een voorbeeld op een A4-tje. De studievereniging is van plan om een nieuwe datum te prikken voor de recordpoging.
Koch
De Vermeerlezing wordt donderdagavond verzorgd door gastschrijver Herman Koch. Het is een herkansing voor wie het succesvolle openingscollege op 16 april gemist heeft. Donderdag houdt Koch zijn lezing ‘Eureka’. Daarnaast presenteert resultaten van zijn masterclassstudenten. De lezing begint donderdag 8 juni om 20.00 uur in de Aula. Toegang 5 euro, studenten betalen de helft.
Comments are closed.