Vier maanden nadat een van haar leden verdronk, speelt Abracadabaret haar jaarlijkse show waarin ouderwets lachen, gieren en brullen centraal staan. Kan dat eigenlijk wel?
Steven Puylaert (20, derdejaars civiel) en Joris Korbee (22, derdejaars bouwkunde) kunnen de opmerking dat ‘het niet kan’ wel hebben. “Het kan niet in de zin dat het verschrikkelijk is”, zegt Korbee, net als Puylaert bestuurder en speler van Abracadabaret. Voor de vereniging, die vandaag en morgen het Floratheater bespeelt met ‘Morgen was het gisteren’, zal optreden sinds die fatale zaterdagavond van eind januari altijd anders blijven. Toen kostte een ongeluk met een vlot tijdens een verenigingsweekeinde het leven aan Marc Diejie, 22 jaar en student werktuigbouwkunde.
“Aan de andere kant”, vult Puylaert aan, “wilden we doorgaan. Dat zou Marc ook gewild hebben.”
Stilstaan hebben ze na die gitzwarte zaterdag in Capelle aan den IJssel veel gedaan. Meteen de dag erna met slachtofferhulp bij Sint Jansbrug, waarvan Abracadabaret een ondervereniging is. De woensdag erop tijdens de wekelijkse oefenavond. “Gepraat over Marc. Ook gelachen. Om wat hij was, om wie Marc was”, aldus Korbee.
Het werkte helend, net als de weken die volgden. “In die periode hebben we veel gepraat over Marc, zijn humor, wat voor leuke jongen hij was. En we hebben rustiger dan normaal toegewerkt naar het optreden.”
Het optreden zelf was ook een verwerking. De inhoud bleef zoals die tijdens het weekeinde was bedacht. “De show was al grotendeels klaar vóór het ongeluk op zaterdagavond”, aldus Korbee. “Bij zo’n weekeinde is er op zaterdagochtend een brainstorm en improviseren we. ‘s Avonds krijgen de spelers commentaar.” Marc had daaraan bijgedragen met opmerkingen en suggesties. “Tijdens het optreden herinner je je dat”, merkte Puylaert.
Het gebeurde heeft de spelers versterkt. “We hebben wel gedacht om deze show voor Marc te maken, maar dat hebben we niet gedaan. Marc speelt natuurlijk nog in ieders hoofd, maar we hebben het goed verwerkt”, vinden ze.
Het wordt dus ouderwets lachen, gieren, brullen, beloven Puylaert en Korbee. Abracadabaret heeft veel opgestoken van de masterclass die ze wonnen en die werd gegeven door twee topregisseuses die werkten met Dolf Jansen en Brigitte Kaandorp. “Wij treden op met acht mensen, met subtiele en grove humor, triest en plat, actueel en tijdloos. Een achtbaan van stukjes waar je doorheen geslingerd wordt.”
En als straks het slotapplaus klinkt, klapt er dan hoog boven het toneel een engel mee? “Marcs ouders komen kijken. Marc denk ik ook”, vermoedt Korbee. “En als hij niet kan”, valt Puylaert in, “dan sturen we hem wel een dvd.”
‘Morgen was het gisteren’, 19 en 20 mei 20.00 uur, Floratheater, Verwersdijk 61, Delft.
Medezeggenschap
Na maanden onenigheid over de medezeggenschap rondom de bezuinigingen, zijn de ondernemingsraad (or) en het college van bestuur (cvb) eruit. Volgens or-voorzitter Dineke Heersma is afgelopen maandag afgesproken dat ‘alle onderwerpen langs de onderdeelcommissies (odc’s) gaan en dat die hun adviezen doorkoppelen aan de or’. Grote synergieplannen komen direct op de tafel van de or. “Voor deze onderwerpen hebben wij de odc’s nodig voor de inhoud. Tenslotte leven zij in die beheerseenheid.” De or wilde in eerste instantie dat de hele operatie ‘herijking’ als één grote reorganisatie behandeld zou worden. Dat zou tot grote vertraging kunnen leiden, ook voor onderdelen waarover overeenstemming bestaat. Het cvb wilde juist vaart maken door de medezeggenschap per faculteit en voor de universiteitsdienst apart te regelen, dus met de onderdeelcommissies. De or vreesde zo het overzicht te verliezen.
Weg uit or
Sonja Cox, de enige promovendus in de ondernemingsraad, legt aan het einde van het jaar haar taken als or-lid neer. Ze wil zich gaan toeleggen op het schrijven van haar proefschrift. Cox wil begin 2012 promoveren op ‘(benaderingen voor) stochastische partiële differentiaalvergelijkingen’, in de vakgroep analyse bij de afdeling wiskunde (EWI). Wie haar gaat opvolgen is nog niet helemaal duidelijk. In principe is het de volgende op de kieslijst van haar fractie, Democratisch Beleid.
Tevredenheid
De tevredenheid over de universiteitsdienst (UD) is in twee jaar gestegen van 6,7 naar 7. Dat blijkt uit het dit jaar gehouden tevredenheidonderzoek. Daarmee lijkt het vorig jaar gestarte verbeterprogramma Opmaat zijn vruchten af te werpen. Doel is in drie jaar een waardering van 7 te krijgen. Vrijwel alle onderdelen van de UD scoorden hoger dan in 2008. De TU-bibliotheek is koploper met 7,8. De grootste winst boekte Finance & Control, dat van 6 naar 6,7 ging. F&C-directeur Mariëlle Vogt is trots op de stijging, maar verwachtte die wel. “De nadruk in het onderzoek ligt op het shared service centre. Dat heeft met de klanten de hoofdprocessen verbeterd, zoals het uitbetalen van personeelsdeclaraties en inkoopfacturen. Daarnaast begint het programma Klantgericht werken vruchten af te werpen. Motto is ‘aaaien’: Aandacht, Actie ondernemen, Afspraak is afspraak, Initiatief tonen, Energie uitstralen en Nazorg.”
Ombudsman
De TU heeft per 1 september een nieuwe ombudsman voor studenten: Bart Moors. Moors is een oude bekende van de TU. Hij werkte eerder voor de dienst personeel & organisatie. “Hij is zeer innemend en vertrouwenwekkend”, zei collegelid Paul Rullmann tijdens een overleg met de studentenraad. “We zijn er heel gelukkig mee.” Moors vervult de functie parttime (0.2 fte) en volgt Wil Knippenberg op.
Chinezen
Met tientallen ondernemers mag YesDelft wel een succes heten, maar feitelijk is het een dwerg. Althans, vergeleken met de aan de Fudan University gelieerde Yangpu incubator. Job Nijs was vorige week namens de Delftse ondernemersbroedplaats op bezoek bij deze grote broer in Sjanghai, waar maar liefst duizend technostarters gehuisvest zijn. Nijs en zijn Chinese collega’s hebben een uitwisselingsprogramma getekend, een soft landings programma, dat inhoudt dat bedrijven uit Sjanghai die voet aan de grond willen krijgen in Nederland kunnen rekenen op steun van YesDelft en dat Delftse bedrijven omgekeerd ook kunnen aankloppen bij de incubator in Sjanghai. Binnenkort opent een startend ict-consultancybedrijf uit Sjanghai een vestiging in het nieuwe nog te openen YesDelft-gebouw in sciencepark Technopolis. Nijs, die in China ook lobbyde voor Technopolis, heeft goede hoop dat de komende jaren veel meer Chinese bedrijven zich vestigen in Delft. “Er gebeuren daar spannende dingen. China verandert van een productieland in een R&D-land.”
Vakantietip
Blijf je in Nederland maar wil je je vakantie toch een tropisch tintje geven? Ga dan naar de botanische tuin van de TU. Daar begint vrijdag 25 juni een expositie over biodiversiteit. In de oranjerie wordt met tekst en beeld biodiversiteit vanuit verschillende gezichtspunten belicht. Daarnaast zijn delen van de tuin ingericht op het thema.
Open huis
Het Drijvend Paviljoen ontworpen door Deltasync is zaterdag te bezichtigen tijdens de Dag van de Architectuur. Er staat een tentoonstelling over drijvend bouwen en ’s middags zijn er lezingen van betrokkenen bij de bouw. Donderdag opent burgemeester Aboutaleb van Rotterdam het drijvende bouwsel in de Rijnhaven. Het is makkelijk te vinden: vanuit het centrum de Erasmusbrug over en dan na een klein eindje aan je rechterkant.
Rijnhaven Rotterdam, zaterdag 26 juni, 10.00 – 17.00 uur
Bedrijvenspiegel
Ouderejaars techniekstudenten van vier universiteiten krijgen rond deze tijd de Bedrijven Spiegel in de bus. Dat is een boekwerk waarin potentiële werkgevers zich presenteren. Het is een initiatief van een groepje Delftse studenten die achttien jaar geleden vaststelden dat er een grote kloof bestond tussen studenten en het bedrijfsleven. Het boekje wordt nog steeds door Delftse studenten gemaakt.
Kernenergie
Ligt er helemaal geen toekomst voor kernenergie in Nederland in het verschiet, of staat de politiek alleen heel veilige centrales toe die op zijn vroegst in 2040 kunnen draaien? Over deze vragen gaat het symposium ‘Kernenergie in Nederland: vier scenario’s’ op vrijdag 25 juni in Nieuwspoort in Den Haag.
Futuristisch
Een opblaasbare windturbine die je in je rugzak meeneemt, een gyroscoop die energie uit golven oogst en een immense parabool met een zonnepaneel waarmee in de ruimte energie opgewekt wordt. Het is een greep uit de ideeën waar derdejaarsstudenten van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek zich de afgelopen maanden over hebben gebogen. Donderdag 24 juni presenteren ze hun ideeën. Met deze jaarlijkse Ontwerp Synthese Oefening sluiten ze hun bacheloropleiding af.
Geschil
De studentenraad (sr) heeft het college van bestuur (cvb) deze week negatief geadviseerd over een numerus fixus met gewogen loting in 2011. In een overleg met de sr zei collegelid Paul Rullmann dat beide partijen elkaar dan voor de geschillencommissie zien, maar volgens de sr hoeft dat niet. “Wij hebben adviesrecht en zullen zelf geen geschil melden”, zegt sr-voorzitter Michael van Lith desgevraagd. De sr wil in 2011 al decentrale selectie en vindt dat het cvb daar eerder over had moeten overleggen nu de uitgestelde deadline voor het aanvragen hiervan bijna verloopt. “De manier waarop het nu is gegaan is niet goed, maar studenten moeten niet de dupe worden van ons meningsverschil”, zegt Van Lith. “Het is van belang de instroom in 2011 al te reguleren.” En dus blijft de aanvraag staan voor gewogen loting in 2011.
Comments are closed.