Onderwijs

‘Alle studenten een smartphone in 2012′

De TU verwacht dat volgend jaar alle studenten een smartphone hebben.
Acht op de tien studenten aan de TU heeft een smartphone, blijkt uit onderzoek van de universiteit. Dat is twintig procent meer dan in 2009.

br />


Het populairste merk is HTC, op de voet gevolgd door de iPhone. Eind 2009 lag Apple nog ruim voor op HTC. Volgens Willem van Valkenburg, projectleider TU Delft Mobile, ligt die verschuiving aan het feit dat HTC veel verschillende telefoons biedt met meer platform mogelijkheden, zoals Android en Windows mobile. Studenten gebruiken Android het meest.



Meer dan zestig procent maakt via de smartphone gebruik van Blackboard, de website waar docenten per cursus studiemateriaal en opdrachten kunnen aanbieden. 47 Procent maakt gebruik van Eduroam, het wifi-netwerk op de campus.



Ruim een op de vijf studenten gebruikt ook nog een ander draadloos apparaat voor internet. Het populairst is de tablet, naast mp3-spelers en netbooks. Net als in 2009 hebben vrijwel alle studenten nu een laptop.



Opmerkelijk is dat één procent van de studenten geen mobiele telefoon heeft. Het betreft vooral internationale studenten. “Sommige telefoons werken hier niet vanwege een ander netwerk”, zegt Van Valkenburg. “Als je hier kort bent is het ook best prijzig. Internationale studenten gebruiken waarschijnlijk meestal Skype.”



Van Valkenburg vindt het jammer dat ruim de helft van de studenten de campus app iTU Delft nog niet kent. Die is verkrijgbaar voor zowel iPhone als Android en binnenkort verschijnt er een nieuwe versie.



Het onderzoek naar het mobiele telefoongebruik onder studenten werd in maart via Blackboard uitgevoerd. Van de 16- tot 17 duizend studenten reageerden er in totaal 640. Volgens Van Valkenburg is dat representatief en zijn er geen significante verschillen tussen faculteiten. De TU gebruikt de resultaten voor verdere ontwikkeling van de app en mobile learning. 

Alumnisymposium
Bijna zeshonderd alumni meldden zich aan voor het alumnisymposium van vrijdag 8 oktober. Dat is tweemaal zoveel als voor de editie van vorig jaar. Of zij allen zijn gekomen is nog onbekend, maar oplettende bezoekers misten wellicht een programma van Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen (3mE). Volgens decaan Marco Waas zit de faculteit krapper in haar mensen en kwam zij in de problemen door voorbereidingen voor onder meer de wervingsdagen en het opzetten van een mastertrack. “Verder hebben wij zelf al directe contacten met alumni via studieverenigingen, de beroepenveldcommissie en het maritiem kenniscentrum”, zegt Waas. “De afstemming tussen faculteiten en de universiteitsdienst moet beter dan in het verleden.” Met het symposium wilde de TU onder meer feedback op het onderwijscurriculum krijgen, onderzoek- en afstudeerprojecten aanbieden en stageplekken verkrijgen.

Balans
AbvaKabo FNV houdt woensdag 3 november in de Aula een congres balans tussen werk en privé. KLM’s vicepresident human resource Lucas van Wees spreekt over inzetbaarheid van medewerkers, marketingmanager Microsoft Nederland Hans van der Meer over ‘het nieuwe werken’ en professor economie en innovatie Alfred Kleinknecht over de vraag of flexibele arbeidsverhoudingen goed zijn voor productiviteit. Na workshops volgt een discussie met onder meer rector Karel Luyben. 

abvakabo2010.fyper.com

Dubbelpromotie
Twee Italianen promoveerden afgelopen dinsdag gezamenlijk op één proefschrift. Andrea Balestrero en dr. Luca Ghezzi werken beiden bij ABB in Bergamo aan de ontwikkeling van elektrische vermogensschakelaars. Het wetenschappelijk deel van hun onderzoek naar de vlamboog in dergelijke schakelaars brachten ze onder bij promotor prof.ir. Lou van der Sluis van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica vanwege diens expertise. Er werd een wiskundig model ontwikkeld en een serie beproevingen uitgevoerd.

Hersenscan
Een nieuwe door de TU en het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) ontwikkelde techniek om MRI-beelden te analyseren (DW-MRI) is geschikt voor het aantonen van veranderingen in de witte stof van de hersenen. Dr.ir. Matthan Caan (TNW) kon bij jonge leukemiepatiënten aantonen dat hogere doses chemotherapie de witte stof hadden aangetast. De techniek zou mogelijk gebruikt kunnen worden voor vroege diagnose van Alzheimer. 

Matthan Caan, Quantifying Pathology in Diffusion Weighted MRI.

Handicap
De directie onderwijs & studentenzaken (O&S) is ‘verbaasd’ dat de TU Delft weinig is toegesneden op studeren met een handicap. De TU staat in een ranglijst van universiteiten op de tiende plaats, zo blijkt uit een rapport van het centrum voor hoger onderwijs informatie. Het schort vooral aan begeleiding. Er is volgens O&S in de laatste jaren veel energie gestoken in het onderwerp. Sinds twee jaar zijn er voorlichtingsavonden voor ouders van aankomende studenten. Daarin wordt het aanbod van voorzieningen toegelicht. Ook kan een student met een intakegesprek de gewenste voorzieningen in kaart laten brengen. Daarnaast zijn er een flyer en een website over studie en handicap. Als mogelijke oorzaken voor het matige oordeel noemt O&S de op middelbare scholen vaak uitgebreidere begeleiding en dat studenten mogelijk ‘niet gemakkelijk aan de bel trekken’.

www.delta.tudelft.nl/21902
www.functiebeperking.tudelft.nl

Plezier
Hij maakte het ontbijt aan boord van KLM-toestellen spannender en daardoor beter. Dr. ir. Pieter Desmet (Industrieel Ontwerpen) doet al tien jaar onderzoek naar de positieve uitstraling van producten. Desmet heeft nu naar eigen zeggen een Vidi-beurs gekregen van NWO om de komende vijf jaar onderzoek te doen naar positieve ervaring van technologie. NWO maakt de winnaars later dit jaar bekend. Het uiteindelijke onderzoeksdoel is om de angst voor complexe technologie door positieve emoties te overwinnen. “Ontwerp moet verleiden.”

Nanotweet
De leukste tweet over je hoop, vrees of humor over nanotechnologie wordt op nanoschaal in silicium gegraveerd en verguld. De nanotweet wedstrijd is een initiatief van de website nanotube.nl en het Twentse nanoinstituut Mesa+. Inzenden kan nog tot 25 oktober. Vergeet niet je boodschap te voorzien van #nanotweet. Vooruit, alvast een voorproefje: ‘nanonano’, ‘piep’ en ‘size does matter’.

www.nanotube.nl

Instroom
Het aantal eerstejaars bachelors is nu 2733, ofwel 98 procent ten opzichte van het definitieve aantal van vorig jaar december. Het aantal eerstejaars masterstudenten bedraagt nu 864, dat is 92 procent van de definitieve instroom in 2009. Volgens collegelid Paul Rullmann komen er minder hbo-schakelstudenten naar de masters vanwege verplichte toetsen voor wiskunde en Engels. Overigens wijzigen de getallen nog iedere week. “Er zitten nog steeds studenten in de pijplijn”, zegt Rullmann.

Vacature decaan
Reageren op de vacature voor decaan van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica kan tot 24 oktober, maar de ondernemingsraad (or) vroeg in een overleg met het college van bestuur (cvb) of het niet verstandig was eerder te beginnen met werven. De huidige decaan vertrekt immers 1 november aanstaande. “Dat is al heel lang bekend”, zei or-secretaris Niek Tholen. Het cvb reageerde door te zeggen dat beoogd interim Henk Sips vertrouwen geniet, maar dat vond de or geen antwoord op de vraag. “Ik heb het idee dat jullie het op zijn beloop hebben gelaten”, zei Tholen. Collegevoorzitter Van den Berg was het daar niet mee eens: “Dit standpunt hoor ik aan. Ik denk dat er een goede benoeming uit gaat komen en dat er een goede interim komt.”

Publiceren
Steeds meer wetenschappers willen betalen om hun werk gepubliceerd te krijgen in zogenaamde open acces journals. Deze zijn voor iedereen vrij toegankelijk en de peer review gebeurt open en bloot op het internet. NWO organiseerde hierover deze week een congres. De wetenschapsfinancier ziet immers graag dat zoveel mogelijk mensen het werk lezen dat zij betaald heeft. Een andere pleitbezorger, en tevens spreker tijdens het congres, is de Delftse hydroloog prof.dr.ir. Huub Savenije, chief executive editor van open acces journal Hydrology and Earth System Sciences. De voordelen zijn legio aldus Savenije. “De artikelen zijn vrij toegankelijk waardoor ze meer gelezen worden; doordat de peer review openbaar is voorkom je vriendjespolitiek; en de copyright blijft in handen van de onderzoekers.” Hij zegt een trend te zien. Dat lijkt bevestigd te worden door Wim van der Stelt van uitgeverij Springer. Deze zei dinsdag op BNR radio dat Springer bezig is over te stappen naar dit systeem.

Zeilen
De TU draagt een steentje bij aan de Nederlandse topzeilsport, door mee te doen aan het zogenaamde Innosportlab Den Haag (Innovaties in Zeilen). Dit is een cluster van kennisinstituten, sportorganisaties en bedrijven. Delftenaren zullen meewerken aan een zeilsimulator voor trainingen, een boot waarmee de coach de verrichtingen van de zeilers nauwgezet kan volgen en innovatieve zeilkleding. De EU steunt het driejarige project met een startsubsidie van 1,7 miljoen euro. De deelnemende partijen zelf investeren 3 miljoen euro.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.