Onderwijs

Meer eerstejaars gestopt in 2010

Een op de tien studenten die vorig jaar bij de TU aan een bacheloropleiding begonnen, is al voor februari gestopt. Dat blijkt uit een overzicht van pre-adviezen voor het bindend studieadvies (bsa).


Hoewel pas in oktober duidelijk is hoeveel studenten daadwerkelijk een negatief studieadvies krijgen, blijkt al wel dat het aantal ‘stakers’ hoger ligt dan in collegejaar 2009-2010, het jaar waarin de TU het bsa invoerde. Toen stopte uiteindelijk zes procent voortijdig.



Opvallend is het hoge aantal stakers bij Bouwkunde en 3mE (beide dertien procent) en Technische Natuurwetenschappen (elf procent). Voor deze faculteiten is dit ruim een verdubbeling ten opzichte van 2009.



De toename is ‘op zich goed nieuws’, zegt Dagmar Stadler, hoofd onderwijs en studentenzaken bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. “Het idee achter het bsa was om studenten eerder op de goede plek te krijgen. Hoe akelig het ook is. Als mensen er pas in het vierde jaar achter komen dat hun studie het toch niet is, is dat niet leuk.”



Volgens Stadler hebben studieadviseurs er in december bij twijfelende studenten op gehamerd dat als zij voor 1 februari stoppen zij geen negatief bsa krijgen. “Je prestatiebeurs wordt dan omgezet in een gift”, zegt Stadler. “In dat geval hoef je je studiefinanciering en OV-kaart niet terug te betalen, maar dan moet je in dat jaar geen andere studie beginnen.”



Uit cijfers vóór de hertentamens blijkt dat de trend in bsa-adviezen ongeveer hetzelfde is als vorig jaar. Veertig procent krijgt een positief advies (tegenover 38 procent in 2010), precies een kwart krijgt een negatief advies en over nog eens een kwart bestaan twijfels (28 respectievelijk 26 procent in 2010). Na de hertentamens – zo is de verwachting – zal het aantal positieve adviezen nog sterk stijgen. Van de eerstejaars uit 2009 kreeg uiteindelijk tweederde een positief advies.



Dat geldt ook voor Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE): daar valt op dat in december 2010 al zestig procent van de eerstejaars een negatief pre-advies kreeg. Het aantal stakers bedroeg daarna al dertien procent (72). Bij 3mE lijkt evenwel te gelden dat studenten even moeten doorbijten: in 2009 kreeg ook 54 procent van de 3mE-studenten in december een negatief pre-advies, maar uiteindelijk eindigde 60 procent toch met een positief eindadvies.

Wie blote borsten had verwacht, kwam bedrogen uit op de workshop striptease dance afgelopen donderdag in het sport- en cultuurcentrum. Zo’n twintig dames leerden van de paaldansacademie dat je ook in joggingpak sexy kunt zijn; dat sexy niks te maken heeft met seks, maar met zelfbewustzijn en je goed voelen in je eigen lichaam.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.