Campus

Waarom? Daarom!

“Als de batterijen van een afstandsbediening leeg lijken en je verwisselt ze van plaats, waarom doet de afstandsbediening het dan weer?”, vroeg student Merijn van de Sandt zich vorige week af.

Het antwoord komt uit verwachte hoek: de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Ir. Rogier Jongen, promovendus bij high voltage technology and management mailt: “In de loop van de tijd ontstaat er een oxidelaagje tussen de batterij en de contactpunten van de afstandsbediening. Dit zorgt voor een bepaalde overgangsweerstand. Op een gegeven moment is de spanning over deze weerstand te hoog, waardoor de resterende spanning te laag is voor het functioneren van de afstandsbediening. Verwissel je de batterijen of draai je ze om, dan is het oxidelaagje weg en is er weer goed contact. Daardoor is de spanning van de bijna lege batterij voldoende om de afstandsbediening weer te laten werken. In principe zou je de batterijen dus niet eens hoeven om te draaien.” Eureka.

De vraag van deze week komt van Sander, derdejaarsstudent industrieel ontwerpen: “Als je op de fiets zit, houd je je evenwicht als je beweegt, maar niet als je stilstaat. Hoe komt dat?” (TvL)

“Als de batterijen van een afstandsbediening leeg lijken en je verwisselt ze van plaats, waarom doet de afstandsbediening het dan weer?”, vroeg student Merijn van de Sandt zich vorige week af. Het antwoord komt uit verwachte hoek: de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Ir. Rogier Jongen, promovendus bij high voltage technology and management mailt: “In de loop van de tijd ontstaat er een oxidelaagje tussen de batterij en de contactpunten van de afstandsbediening. Dit zorgt voor een bepaalde overgangsweerstand. Op een gegeven moment is de spanning over deze weerstand te hoog, waardoor de resterende spanning te laag is voor het functioneren van de afstandsbediening. Verwissel je de batterijen of draai je ze om, dan is het oxidelaagje weg en is er weer goed contact. Daardoor is de spanning van de bijna lege batterij voldoende om de afstandsbediening weer te laten werken. In principe zou je de batterijen dus niet eens hoeven om te draaien.” Eureka.

De vraag van deze week komt van Sander, derdejaarsstudent industrieel ontwerpen: “Als je op de fiets zit, houd je je evenwicht als je beweegt, maar niet als je stilstaat. Hoe komt dat?” (TvL)

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.