Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Campus

Vijf dagen in de zeik, twee dagen uit de zeik

Maurice van Bussel werkt in een sterrenrestaurant en verricht fysiek zwaar werk. Dit betekent vijf werkdagen van gemiddeld veertien uur per dag. Constante stress is het gevolg.

Sinds augustus werk ik als fulltime kok in sterrenrestaurant Niven. Dit betekent vijf werkdagen van gemiddeld veertien uur per dag. Het is fysiek zwaar en stressvol werk, maar het geeft een enorme kick. Het komt nooit voor dat alles op tijd is afgerond voor de mise en place. Constante stress is het gevolg.

De werkdag begint om 10 uur, je eet lunch terwijl je werkt en om 4 uur ‘s middags moet de keuken schoon zijn en de mise en place afgerond. Van half 5 tot kwart over 5 eet je en dan ga je de keuken in om alles klaar te zetten voordat het restaurant volstroomt. Half vier is meestal het tijdstip dat ik echt wakker word en ‘aan’ ga. De tijdsdruk triggert iets en ik ga dan als een speer.

Hoe meer gasten ‘s avonds, hoe meer tijdsdruk en hoe meer stress en adrenaline. Je bent continu gerechten aan het maken en de avond vliegt voorbij. En de volgende dag begint alles weer opnieuw. Het harde werken en lange dagen maken zijn zwaar, maar daar ben je na een maand aan gewend. Je komt in het ritme en je lichaam went eraan. Je zou zeggen dat je aankomt als je in de keuken werkt, maar ik ben in twee maanden tijd tien kilo afgevallen.

Eenmaal thuis gekomen na een dag werken is direct gaan slapen het zwaarste. Je bent nog volledig in de werkmodus en hebt geen zin om naar bed te gaan. Ik chill dan een paar uur en ga dan pas slapen. De eerste dag van mijn weekend heb ik nog oververmoeidheidsverschijnselen en beleef ik de dag in een waas. De tweede dag probeer ik zoveel mogelijk te doen en dan begint het allemaal weer opnieuw. Terug de zeik in.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.