Campus

Troep in je lijf

Culinair filosoof Will Jansen maakt zich zorgen over wat consumenten allemaal in hun mond stoppen. In Speakers joeg hij zijn ruim zestig toehoorders maandagavond de stuipen op het lijf tijdens de lezing ‘Weet wat je eet’.

Voedselproducenten stoppen allerlei rommel in hun waren om ze houdbaar, kneedbaar en vloeibaar te houden. Volgens Will Jansen wordt de consument ‘gore troep’ aangesmeerd. Tijdens het bewerken van voedsel gaan vitaminen en mineralen verloren. Jansen schreef het gidsje ‘Wat zit er in uw eten?’ en is sinds 2003 uitgever en hoofdredacteur van het culinaire magazine Bouillon.
Hij windt zich op over producten in de supermarkt: “Het is ellende. Diep tragisch.” In de zaal staat een tafel met verschillende producten uit de supermarkt. Kant-en-klaarmaaltijden, ontbijtdrankjes, cola, M&M’s. Een kleine greep uit de grote collectie producten die volgens Jansen niet goed zijn. Jansen voelt zich bij de neus genomen: “Ze verkopen me gebakken lucht!” Hij wijst naar een potje Hero Delight op de tafel: “Dat is suikerpap, geen jam!”
Jansen vindt de overheid verantwoordelijk: “De overheid moet voor de veiligheid van mijn eten zorgen. Er wordt hier verschrikkelijk veel geld mee verdiend. De politiek is ook beïnvloedbaar. Als er geld mee te verdienen valt, is het ineens wel goed.”
De culinaire filosoof maakt zich boos om het feit dat producenten altijd praten over een toelaatbare hoeveelheid van een bepaald middel: “Eigenlijk zeggen ze: het is niet goed, maar als je voorzichtig doet kun je het wel hebben. Stop het er dan niet in.”
De boodschappen op de tafel krijgen er flink van langs. Neem brood. Volkorenbrood bevat methylcellulose, gemaakt van hout. Leuk detail: kunstmatig sperma in de porno-industrie bevat ook methylcellulose. De mensen in de zaal lachen erom, maar Jansen vraagt zich serieus af of je nog wel van brood kunt genieten als je dit weet.
Hij raadt de toehoorders aan om de etiketten op de producten te lezen en om naar een natuurwinkel te gaan: “Koop je groente, boter, melk en aardappelen bij de natuurwinkels. Zij staan er voor garant dat er niet mee geknoeid is.” Eten moet je lichaam een plezier doen, vindt hij. Je moet er weerstand mee kunnen opbouwen en weer op kracht kunnen komen. “Gezondheid is nergens te koop. Stop echt eten in je motor. Wanneer en waarom hebben wij afgesproken dat eten zo goedkoop moet zijn?”, vraagt Jansen zich af. De consument zoekt nauwkeurig uit welke auto hij het beste kan kopen, maar wat betreft eten wordt er alleen naar de laagste prijs gekeken. “Eten is geen voeden meer, maar vullen.” Volgens de filosofie van Jansen hebben mensen hun dikke billen en grote borsten dankzij het voedsel. “De billen van varkens worden omhoog gespoten. Het middeltje dat daarvoor zorgt, stopt niet als je het in je mond stopt.”
Dat de mensen in de zaal nieuwsgierig zijn naar welke producten rommel bevatten, is duidelijk. Aan het eind van de lezing staat zeker de helft in de rij om het boekje van Jansen aan te schaffen. Een trotse bezitter van Jansens boek hoopt meer inzicht te krijgen in goede voeding: “Bizar dat we zoveel troep binnenkrijgen, daar sta je helemaal niet bij stil.”

‘Veilig voedsel?’, lezing door culinair filosoof Will Jansen, maandag 15 december in Speakers. Aanvang: 20.15 uur, toegang is gratis.

www.sg.tudelft.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.