Campus

Tekentafeltalenten – Lief voor je billen

Een ligstoel voor op festivals doet het ook héél goed als slee op een grasheuvel. Dus is de Festival Seat van IO-student Thijs Buizer niet alleen superlicht en comfortabel, maar ook nog eens hufterproof.


Een beetje ontwerper is zijn gebruiker een stap voor. En dat is Thijs Buizer (22) dan ook. Want als je een ligstoel ontwerpt zonder pootjes en die en masse neerzet op een festival, kun je er natuurlijk donder op zeggen dat mensen het ding na een paar biertjes als slee zien. Geen probleem, vindt de student, die de stoel ontwierp voor zijn bachelor-eindproject. “Ik heb gewoon een veiligheidsfactor ingebouwd, waardoor hij een twee keer zo hoge belasting aankan.”


En waar is de Festival Seat dan precies voor bedoeld? Buizer kan zich verschillende toepassingen voorstellen, maar droomt vooral van een grootschalige inzet in chillzones op festivals. “Het lijkt me fantastisch om een heel veld vol te zien staan met mijn stoelen. Maar een beetje achteraf op een veldje kan natuurlijk ook, om heerlijk onderuit naar een concert te luisteren.”

Zijn ontwerp blinkt uit in eenvoud; de Festival Seat is eigenlijk niets meer dan een gegolfde aluminium plaat. Maar niet zomaar een plaat, want het materiaal dat Buizer gebruikte is een soort golfkarton van aluminium. Het is eigendom van het bedrijf RS Developments, waarvoor hij zijn eindopdracht deed. Stijf spul, dus het was even een gok of de ergonomische vorm die Buizer zo leuk bedacht had, haalbaar was. “Ik heb eerst een concept gebouwd van karton. Dat lukte. Toen ik van RS Developments een stuk materiaal kreeg om mee aan de slag te gaan, heb ik meteen een prototype gebouwd.”


Ir. Kees Nauta, één van de drijvende krachten achter de bachelor-eindprojecten bij IO, haalt het met een trotse glimlach tevoorschijn op zijn kamer. Niet elke student maakt zoveel werk van zijn eindproject, maar niet iedereen krijgt dan ook een 9 – zoals Buizer. “Je moet met veel aspecten rekening houden als je zoiets ontwerpt”, zegt de student. “Met ergonomie, maar ook met marketing. Hoe verhuur je zo’n stoel bijvoorbeeld? Daar heb ik een businessmodel voor geschreven. Zelf voel ik er ook veel voor om sponsors er reclame op te laten plaatsen. Dat is meteen de financiering van zo’n stoel. Of je leent hem uit door middel van een statiegeldmuntje.”


Je kunt natuurlijk niet alles volledig onderzoeken voor je eindproject, dus ging de student vooral diep in op de ergonomie. “Ik heb verschillende zithoeken onderzocht, en toen ik het model eenmaal had gebouwd, heb ik het door verschillende mensen laten testen. Die vonden de Festival Seat verrassend comfortabel. Dat verwacht je niet van zo’n dun, hard ding.” Behalve mooi en veelzijdig, is hij dus ook nog eens lief voor je billen. En dat alleen al is tijdens drie dagen Pinkpop natuurlijk méér dan meegenomen. 

Hoe ga je ervoor zorgen dat de CO2-opslag er niet komt?
“Alle partijen in Barendrecht zijn tegen. Het gemeentebestuur en de gemeenteraad treden gezamenlijk op. Dit wordt ons overigens wel moeilijk gemaakt. De crisis- en herstelwet die vorige week werd aangenomen, verbiedt ons naar de bestuursrechter te stappen om een zaak te beginnen tegen de landelijke overheid. Onze juridische adviseurs zijn nu aan het uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Ze kijken bijvoorbeeld naar de vergunningen. Daarvan moet de gemeente er een hoop verlenen om de CO2-opslag mogelijk te maken. We blijven ons verzetten en we zullen alle legale middelen aangrijpen om CO2-opslag onder Barendrecht te voorkomen.”

Je studeerde staats- en bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en deed aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management promotieonderzoek naar juridische aspecten in besluitvormingsprocedures rondom infrastructuurprojecten. Waren die keuzes gemaakt met een eventueel wethouderschap in het achterhoofd?
“Nee, ik heb staats- en bestuursrecht altijd al interessant gevonden en ik zit al sinds mijn achttiende in de gemeenteraad. Dit jaar was ik elijsttrekker voor de VVD. We zijn van zeven naar negen zetels gegaan en zijn nu de grootste partij in de raad. Na de verkiezingen hebben we twee informateurs aangesteld, die met alle partijen hebben gesproken. Zij adviseerden de combinatie CDA, ChristenUnie/SGP, VVD. Ik ben daarna als formateur opgetreden.”

Je was nog niet klaar met je promotieonderzoek. Zien we je nog terug op de TU, of volgt na het wethouderschap wellicht een overstap naar de landelijke politiek?
“Ik was anderhalf jaar bezig met mijn onderzoek, dus er ligt nog geen half proefschrift of zo. Ik heb altijd gezegd dat mijn ambitie in de landelijke politiek ligt, maar ik ga eerst deze nieuwe uitdaging aan. Ik weet niet hoe het allemaal zal lopen.”

Je bent 26, hoe bereid je je voor op zo’n ingewikkelde baan?
“Ik loop al bijna tien jaar in dit wereldje rond, dus ik sta mijn mannetje wel. Ik heb leeftijd nooit als een belemmering gezien. Van iemand die op zijn vijftigste voor het eerst wethouder wordt, weet je ook niet zeker of hij de juiste ervaring heeft.”

Wat wil je de komende jaren als wethouder bereiken?
“In mijn portefeuille zitten naast de CO2-opslag ook ruimtelijke ordening, sport en jongeren. Eén van de grootste uitdagingen zal de oprichting van een nieuw jongerencentrum worden. Daar wordt al heel lang over gesproken, maar de vraag is hoe we dat kunnen realiseren in deze financiële crisis. Dat is meteen een ander belangrijk punt: hoe gaan we de financiële gevolgen van de crisis opvangen, welke keuzes gaan we maken?  Als VVD zijn we tegen een verhoging van de onroerende zaakbelasting. We willen kritisch kijken naar de taken van de overheid.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.