Altijd al eens willen luisteren naar een ontwerper van sportauto’s, een astronaut van bijna tachtig of een student die luchtballonnen met camera’s de lucht in stuurt? Dan mag je TEDxDelft niet missen.
TED, je hebt vast al eens van dit internationale fenomeen gehoord. Alles draait om interessante mensen die in zes, twaalf of achttien minuten inspirerende verhalen vertellen. Over technologie, entertainment en design, want daar staat de afkorting TED voor.
Het begon allemaal in 1984 met conferenties in de Verenigde Staten, waarbij het motto was: ideas worth spreading. Die opmerkelijke verhalen zijn op internet te beluisteren via live streaming. En sinds YouTube is de populariteit van TED alleen maar gestegen. Zo zijn er praatjes te zien van Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Richard Branson en Isabel Allende.
Inmiddels zijn er ook lokale TEDx-varianten toegestaan onder licentie, waarbij de x staat voor onafhankelijk georganiseerd. In Nederland heeft na Amsterdam en Rotterdam nu ook Delft zijn eigen TEDx-event: op 7 november in de aula.
De TU en de gemeente Delft organiseren het samen met de bureaus Fabrique en TamTam voor studenten, Delftenaren en notoire TED-fans. Zij kunnen naar een flink aantal boeiende sprekers luisteren. “De ultimate brain spa”, zoals Simone de Jong van de organisatie het noemt.
Wat te denken bijvoorbeeld van Lowie Vermeersch? Cum laude afgestudeerd bij Industrieel Ontwerpen, daarna hoofd van de ontwerpafdeling bij de Italiaanse ontwerpstudio Pininfarina. Veel van de razendsnelle sportwagens die je nu ziet rijden, zoals de Ferrari 458, heeft hij mee helpen ontwerpen.
Of neem de bijna tachtigjarige Lodewijk van den Berg die per ongeluk astronaut werd. Deze onderzoeker van kristalgroei wilde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa graag wat testjes in de ruimte laten doen. Dat bleek echter zo ingewikkeld voor de Nasa-onderzoekers dat hij zelf werd geselecteerd om in 1985 mee te vliegen in de Space Shuttle Challenger.
Nasa vond dit wel potentieel spionagegevoelig en dus moest Van den Berg eerst genaturaliseerd worden tot Amerikaan. Misschien is hij daarom niet zo bekend als de eerste Nederlandse (van origine dan) astronaut. Maar ach, in 2007 werd er een asteroïde naar hem vernoemd: de 11430 Lodewijkberg.
De 22-jarige masterstudent Tim Zaman is bij 3mE druk bezig met biorobotica. In zijn vrije tijd laat hij graag luchtballonnen kilometers ver opstijgen. cameraatje er aan en je krijgt prachtige plaatjes van de aarde. Tijdens zijn presentatie kunnen we live meekijken. (Zie ook Balloonist prepares TEDx demo).
Meeluisteren kunnen we bij een iPhone jam van TTYPP. Een wat? Jawel, Peter Mertens en Donald Beekman maken live muziek op een iPhone of iPad en illustrator Max Kisman maakt er ter plekke een tekening bij. Of de zaal het bij Rolf Hut drooghoudt, is nog even afwachten. Deze Delftse onderzoeker heeft uitgezocht hoe hij de hoeveelheid regen kan meten via het geluid van de druppels.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over YesDelft technostarter Felienne Hermans die fouten opspoort bij het gebruik van Excel, adviseur Marcel Kampman die ideeën heeft voor het opzetten van de beste school van Nederland en architect Kas Oosterhuis die gebouwen laat reageren op beweging. Of over professor Sabine Roeser die vindt dat emoties mee moeten spelen in debatten over riskante technologieën, of tweep Musetta Blaauw die na het verwijderen van haar baarmoeder op zoek ging naar een manier om toch een vierde kind te krijgen.
TEDxDelft maandag 7 november vanaf 9.00 uur, aula TU Delft.
Kaarten via www.tedxdelft.nl. Studenten 25 euro, anderen 50 euro, maar volgens de organisatie krijg je er veel meer voor terug.
Het was het allereerste eremetaal op een WK voor een Nederlandse sumoworstelaar. Niettemin was zowel de sporter zelf als bondscoach Stephen Gadd teleurgesteld. “Over een bronzen medaille op je eerste WK mag je niet klagen”, aldus laatstgenoemde, “maar we hadden ingezet op een finaleplaats.”
Overbosch, die de afgelopen twee jaar goud en zilver won op het EK, werd in de halve finale uitgeschakeld door titelverdediger Mongoush, uit Rusland.

Comments are closed.