Science

STW steunt testbank voor communicatiechips

Versterkers voor mobiele netwerken kunnen energiezuiniger als hun transistoren beter zijn afgestemd op de antennes. TU-spinoff Anteverta-Microwave van promovendus Mauro Marchetti MSc. maakt dat mogelijk.


Afgelopen zomer honoreerde STW de fase-2 valorisatieaanvraag(*) van Anteverta Microwave voor maximaal 200.000 euro over twee jaar. Eerder hebben aanvragers Mauro Marchetti MSc. en dr.ing Leo de Vreede (EWI) de haalbaarheid van hun idee aangetoond.


STW steunde ook de ontwikkeling van de enkelversteviging Exoligament van aanvrager dr.ir. Johan Molenbroek (IO) met een fase-2 valorisatiebeurs. Vijf andere projecten ontvingen een fase-1 valorisatiegrant voor haalbaarheidsstudies. Een volledig overzicht staat op de STW-website.

 


Het testen van vermogenstransistoren voor versterkers in mobiele telefoons en zendmasten is op dit moment een omslachtig gebeuren. Er bestaan verschillende manieren die allemaal proberen de beste belasting ‘impedantie’ voor de transistor te vinden waarbij deze maximaal presteert, met als doel om deze gevonden impedantie later in de uiteindelijke toepassing van deze transistor aan te bieden.


Het zoeken naar dit optimum wordt tot nu toe uitgevoerd d.m.v. mechanische “tuners”. Met deze in lengte verstembare coaxstructuren kunnen de reflecties die de microgolven ondervinden worden gecontroleerd. Maar op deze manier duurt het uittesten van een transistor op alle frequenties die van belang zijn erg lang, drie uur tot een dag voor een enkele transistor.


Er zijn andere, betere methoden, vertelt Marchetti’s promotiebegeleider Leo de Vreede, maar alle bestaande methoden om deze transistoren te meten voor verschillende belastingen zijn omslachtig, gebrekkig en kunnen de echte condities niet goed nabootsen.


Toch is een goede nabootsing van de uiteindelijke elektronische schakeling waar de transistor in gebruikt wordt van groot belang omdat zowel de signaalkwaliteit als het energiegebruik van de transistor sterk afhangen van deze schakeling met bij behorende zendantenne.


Het apparaat dat Marchetti tijdens zijn promotieonderzoek ontwikkeld heeft (Anteverta’s Mixed-Signal Load Pull solution), kan iedere voorkomende belasting simuleren voor verschillende frequenties tegelijktijdig. Dat is ondermeer van belang voor het testen van breedbandsystemen. Belangrijker nog is dat het systeem honderd tot duizend keer sneller werkt dan alle tot nu toe bekende methoden.


Marchetti wil de STW-beurs benutten om een eigen lab op te zetten voor verdere productontwikkeling. Daar hoort ook de verdere ontwikkeling bij van nieuwe software modules. “In een markt die gedreven wordt door technhologie is het van belang om de voorsprong die we op de concurrentie hebben te handhaven,” aldus Marchetti.


Anteverta Microwave richt zich op fabrikanten van halfgeleiders, zendmasten, mobiele telefoons en op onderzoeksinstellingen en de defensie-industrie. Huidige klanten zijn ondermeer NXP halfgeleiders in Nijmegen, chipfabrikant RFMD en het NASA Jet Propulsion Laboratories


Op het International Microwave Symposium IMS 2011 in Baltimore gaf Mauro Marchetti op video een toelichting bij zijn prototype.


(*) Titel: Test solutions for RF Power Amplifiers

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.