Campus

Spelen met wetenschap

Scheikunde is kinderspel, zelfs als je niet op de TU zit. En voor moeilijke vragen heb je altijd Wisebits nog.
Pff, moleculen, atomen… Die zijn toch alleen iets voor de wise guys van scheikunde? Wat een genot dat jij ze weer mag vergeten sinds je eindexamen.

De app Minim maakt het spelen met scheikunde alleen wel weer erg leuk. Sleep de juiste atomen bij elkaar tot één molecuul, puzzel met moleculen en speel in zo min mogelijk tijd zo veel mogelijk atomen weg. Veel hersencapaciteit vergt het niet; het is een soort Rumble voor bèta’s. En zo ben je toch nog een beetje wetenschappelijk bezig, terwijl je op de wc zit te niksen. Wel een beetje jammer dat de app er bij het minste of geringste uit klapt, maar misschien helpt het installeren van de betaalde versie, in plaats van de lite. Feit is dat je dan in elk geval vijftig levels tot je beschikking hebt. Een aardig vooruitzicht, met een lange, vrije zomer voor de deur.

Ook een leuk stukje wetenschap op Jip en Janneke-niveau: de app Wisebits, bedacht door filosoof Bas Haring voor de RVU. Is één plus één altijd twee? Is het erg dat de panda uitsterft? Bestaat er een criminaliteitsgen? De app presenteert er een kort filmpje over, gemaakt door professionele film-, documentaire- en theatermakers, animatoren en beeldend kunstenaars. Beetje à la tv-programma Willem Wever: leerzaam voor je kleine neefje, maar gewoon ook hartstikke leuk voor jou – ook omdat je er natuurlijk over kunt twitteren. Dat kan zomaar leiden tot geinige, verfrissende inzichten. En fijne ontspanning met een biertje op je dakterras. Slimmer kun je de zomer bijna niet beginnen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.