Campus

Oranjepet af, feestmuts op

Nog 28 uur, 3 minuten en 52 seconden. De organisatoren van het dertigste IO-festival tellen de seconden af op hun website, maar ben jij niet ook wel héél hard toe aan een feestje na afgelopen zondag?


Ja, het staat er echt: Lola Kite, in hoogsteigen personen op de Bermuda Stage bij Industrieel Ontwerpen, vrijdag. Met muziek ‘girls can dance to and boys can dream to’. Vlak naast De Kraaien, ongetwijfeld het hoogtepunt van het IO-festival. De faculteit weet hoe ze een feestje moet organiseren, want de twee publiekstrekkers passen naadloos in een verder ook heel aardige programmering, met onder anderen I am the law, Carnival en RipTidE.


Wat een feest weer: pak het een beetje fanatiek aan en studeren aan de TU betekent dat je praktisch nooit meer een peperduur festivalkaartje hoeft te kopen voor buiten Delft – bijna alles is in eigen huis te vinden. Het Zomerfestival, BK Beats, Wolpop – en dan is er ook nog het niet TU-gerelateerde maar wel Delftse festival Westerpop. Weinig universiteiten waar zo veel zó grootschalig te feesten valt. Toch weet het IO-festival zich prima te onderscheiden, met een indrukwekkende aankleding – daar ben je tenslotte IO’er voor -, een lekker dansbare programmering en vooral een relaxte sfeer. “Het festival is pas geslaagd als iedereen het naar zijn zin heeft”, aldus Janne de Hoop (20), derdejaars IO en vanuit het i.d.-bestuur betrokken bij de organisatie van het festival. “Maar vooralsnog is het festival elk jaar uitverkocht. Dit jaar hebben we 1600 kaartjes, en het lijkt erop dat die er gewoon weer allemaal uit gaan.”


Een naam die de faculteit al dertig jaar hoog houdt. Het festival viert dit jaar haar zesde lustrum, en dat betekent dat er in de week voorafgaand aan het festival al van alles te doen was. Een workshop van Geert Jonkers van De Staat bijvoorbeeld, waarin een groep TU-studenten afgelopen maandag een muziekmachine ontwierp zoals De Staat die zelf op het podium heeft staan. Het ontwerp van de TU’ers speelt tijdens het festival. Ook is er een expositie over festivaldesign op de faculteit. Daarin zijn niet alleen de ins en outs van decorbouw te zien, maar bijvoorbeeld ook alles wat komt kijken bij het ontwerpen van muntjes, bekers en bewegwijzering voor festivals.

En dat alles onder het festivalthema ‘Industries Ignited’. “Een combinatie van het industriële en een explosie van kleuren, waarmee wíj het festival decoreren”, volgens De Hoop. “Een thema waarin het creatieve en het technische aspect van industrieel ontwerpen samenkomen.”


Wat de student betreft wordt het hoogtepunt van het festival de programmering in het i.d-Kafee. “Daar treden de wat kleinschaliger bandjes op, in een heel intieme sfeer.” Nu alleen de bewegwijzering nog even afmaken, anders weet niemand het te vinden. De festivalcommissie is al de hele week van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds in de weer om het festival op tijd opgebouwd te krijgen. “Hartstikke gezellig hoor”, zegt De Hoop, “we ontbijten samen, nemen alles door voor die dag en verdelen de taken. We zijn echt met z’n allen aan het werk.”


IO-festival, op vrijdag 22 juni van 21.00 tot 6.00 uur op de faculteit Industrieel Ontwerpen. Toegang: € 9,50 voor i.d-leden, € 13,- voor studenten en € 15,- aan de deur.

www.iofestival.com

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.