Campus

Natuurkundestudent op pad met het Nederlands Studenten Orkest

Concerten in de mooiste Nederlandse concertzalen en een week lang naar Londen voor extra concerten. Student technische natuurkunde Martijn Keijzer (23) speelt in februari fulltime eerste viool bij het Nederlands Studenten Orkest. ‘Mahler spelen is magisch’

Wat betekent muziek voor jou?
“Veel. Ik speel al sinds mijn zevende viool. Op de middelbare school ben ik ook gitaar en piano gaan spelen. In mijn studententijd kwamen er ineens zo veel vette mogelijkheden om in goede orkesten mee te spelen dat ik alleen maar meer ging doen. Ik ben uren per dag bezig met muziek. Niet alleen met klassiek, maar ook met popmuziek: ik ben een groot fan van rockband Muse.”

Grappige combi: rock en klassiek.
“Je ziet vaak de koppeling naar jazz. Hier in Delft speel ik bij het klassieke-muziekgezelschap Krashna Musika en daaruit is destijds de Delftse Studenten Jazz Vereniging Groover ontstaan. Je ziet ook wel een koppeling naar metal, gek genoeg.”

Waarom koos je ooit voor viool?
“Ik kom uit een familie waarin muziek belangrijk is, dus kwam de vraag welk instrument ik wilde spelen. Wat zal hebben meegewogen is dat mijn tante ook viool speelde. Binnen de klassieke muziek houd ik van de grote orkestrale werken: symfonieën in grote zalen. Daar zijn altijd veel violen bij aanwezig.”

Hoe kwam je bij het Nederlands Studenten Orkest?
“Twee jaar geleden werd ik gevraagd als bestuurder. Daarvóór was ik al een jaar voorzitter geweest van Krashna. Het NSO is een begrip. Als je mee kán doen, wíl je mee doen. Het is een unieke kans om als amateurmuzikant om op zo’n niveau zo intensief muziek te maken. Dit jaar spelen er trouwens nog vier TU-studenten mee: Thijs Blackstone, Tammo Zijlker, Ludo de Goeje en Annelotte Beutler.”

Op het repertoire staan dit jaar een wals van Strauss Jr., een symfonie van Mahler en een stuk van Toru Takemitsu. Welk stuk spreekt jou het meest aan?
“Mahler, al was het alleen maar omdat het een belachelijk lang stuk is: Symfonie nummer 9 duurt anderhalf uur. Het is een magisch werk om een keer te mogen uitvoeren. We zijn er een maand lang elke dag mee bezig, dus het moet ook de dertigste dag nog interessant zijn om aan te werken. Daar leent dit stuk zich goed voor.”

Iedere deelnemende student neemt een maand vrij. Mis jij daardoor essentiële lesstof?
“In mijn geval komt het toevallig goed uit, omdat ik begin februari klaar ben met mijn bachelor. Bij het NSO merken ze dat het moeilijker wordt om mensen te krijgen, door de toenemende studiedruk. Veel mensen willen, maar durven die maand niet weg.”

Concerttournee Nederlands Studenten Orkest, van 12 tot 22 februari in heel Nederland, onder meer 20 februari in De Doelen in Rotterdam.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.