Campus

Kapla voor kunstenaars

Kunst, architectuur – ze hebben verdraaid veel met elkaar te maken. Komen wij met onze doos Kapla niet veel verder dan een Pisa-achtige toren; de houten installaties van kunstenaar Thijs Fokkens vertonen verdacht veel overeenkomst met de bouwput van de Spoorzone.

Tijd voor een kijkje op zijn expositie.


Wat: tentoonstelling ‘For Real’ van Thijs Ebbe Fekkens

Waar: 38CC, Hooikade 13

Wanneer: tot en met 3 november 2013, op woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00

prijs: gratis

EINDCIJFER: 5Kapla. Laat hem het niet horen. Eigenlijk ‘tekent’ hij met houten balken in de ruimte, vindt de Haagse kunstenaar Thijs Ebbe Fokkens. Voor docent Machiel van Dorst van de afdeling stedenbouw van Bouwkunde reden genoeg om de tentoonstelling ‘For real’ te openen, vorige week. Niet dat de enorme installaties met hout, licht en foto’s veel te maken hebben met gebouwen. Je mag er wel in schuilen. Om van daaruit ‘een ideaal perspectief op de wereld te hebben’. Juist ja.


Kijk, dat zit zo, volgens Fokkens’ omschrijving: nadenken over wetenschappelijk onderzoek, technologische ontwikkelingen, politiek of financiële systemen is net zoiets als het bouwen van een installatie. ‘Het stapelen van planken en balken, het afbreken, en het opnieuw beginnen is hardop beeldend denken.’ Een denkproces van hout, zoiets. En vanuit die plek overzie je dat allemaal. Is dan het idee. For real, of als illusie – dat mag je zelf weten.


Toch mooi als wetenschap en kunst elkaar vinden. Fokkens maakt er een sport van, met zijn kunstenaarsinitiatief Locatie Z dat zich richt op het grensgebied tussen kunst, wetenschap en andere vakgebieden. Zo bouwde hij al heel wat installaties, onder andere voor het Admiraalplein in Dor-drecht (de ‘Pier van Dordt’) en het Boulevard Festival Den Bosch (‘CopyPastePaviljoen’).


Nou ja, mooi is het wel. Wij houden van kunst en van hout en van bouwen. En de bouwmarkt zal er wel blij mee zijn. Bovendien: 38CC, gevestigd in het Bacinol-gebouw, is lekker dichtbij. Er hangen ook afbeeldingen van eerdere bouwwerken van zijn hand. Een knap staaltje mikado.www.38CC.nl

www.thijsfokkens.com

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.