Bijna een hittegolf afgelopen week. Dat kan niets anders betekenen dan dat het barbecueseizoen is begonnen. Van alle dakterrassen en balkons komen de geuren van verschroeid vlees je tegemoet.
Natuurlijk mag een goed stukje worst bij een barbecueparty niet ontbreken. Maar welke worst is de beste voor op de barbecue? Wij scheppen voor eens en altijd duidelijkheid.
Vier verschillende worsten kiezen we. Worst uit de supermarkt, van de Turkse slager, van de Nederlandse keurslager en . voor de vega’s onder ons – een vegetarische worst. Die laatste is in een identiteitscrisis. Het supermarktstickertje op de verpakking zegt dat het rookworst is, terwijl de sticker van de verpakking ons vertelt dat ‘de braadworst ook geschikt is voor de BBQ’. Zeker een rokende barbecue.
De kolen zijn klaar om de eerste stukken vlees te roosteren. Het barbecueproces verloopt niet voor alle saucijzen even voorspoedig. De Turkse worst, die op het oog de beste papieren in handen had, krimpt enorm. Er blijft maar een heel lullig stukje vlees over. Ook de vegaworst doet het niet zo lekker op het rooster. Er zit nauwelijks vet in, waardoor hij nogal snel verbrandt. De keurslager en de supermarktworst doen het aardig en sissen vurig van verhitting boven de hete kolen.
Dan de smaak. De Turkse worst is met veel te veel paprika gekruid. Een vleessmaak valt nauwelijks te ontdekken. Naast dat hij met wel meer dan vijftig procent gekrompen is, is hij ook nog heel erg uitgedroogd. Te weinig waar voor je geld.
De supermarktworst is redelijk van smaak. De darm is lekker knapperig, maar het vlees is toch nog wat droog. De authentieke barbecuegeur en -smaak worden goed door deze worst opgenomen.
De derde worst is die van de keurslager. Deze is lekker stevig en sappig. Als je met je vork het velletje doorprikt, spuit het vocht er werkelijk uit. Ook de structuur van het vlees is goed. De smaak heeft wel iets weg van een Unox-worst. een beetje klein en mollig is de saucijs van de slager wel.
En dan de vegetarische worst. Voor zover je het een worst mag noemen, want alleen de vorm lijkt op een worst. De inhoud is zompig en heeft iets weg van een natte dweil. En het enige dat je proeft zijn tuinkruiden. Bah, echt vies en ook nog eens de duurste.
De zon gaat onder, de buiken zijn gevuld, maar worst is nog steeds niet onze favoriete barbecuesnack. Maar als we dan toch een oordeel moeten vellen: ondanks dat de Turkse worst bij aanvang de meeste potentie had, wint wat ons betreft de Hollandse keurslagerworst. Bij worst geldt: het gaat er niet om hoe hij er uit ziet, maar om wat je ermee doet. (MvdS)
Supermarktworst, C1000 Zuidpoort, Delft.
Kosten: € 9,49 per kilo.
Eindoordeel: Slapper
Bijna een hittegolf afgelopen week. Dat kan niets anders betekenen dan dat het barbecueseizoen is begonnen. Van alle dakterrassen en balkons komen de geuren van verschroeid vlees je tegemoet. Natuurlijk mag een goed stukje worst bij een barbecueparty niet ontbreken. Maar welke worst is de beste voor op de barbecue? Wij scheppen voor eens en altijd duidelijkheid.
Vier verschillende worsten kiezen we. Worst uit de supermarkt, van de Turkse slager, van de Nederlandse keurslager en . voor de vega’s onder ons – een vegetarische worst. Die laatste is in een identiteitscrisis. Het supermarktstickertje op de verpakking zegt dat het rookworst is, terwijl de sticker van de verpakking ons vertelt dat ‘de braadworst ook geschikt is voor de BBQ’. Zeker een rokende barbecue.
De kolen zijn klaar om de eerste stukken vlees te roosteren. Het barbecueproces verloopt niet voor alle saucijzen even voorspoedig. De Turkse worst, die op het oog de beste papieren in handen had, krimpt enorm. Er blijft maar een heel lullig stukje vlees over. Ook de vegaworst doet het niet zo lekker op het rooster. Er zit nauwelijks vet in, waardoor hij nogal snel verbrandt. De keurslager en de supermarktworst doen het aardig en sissen vurig van verhitting boven de hete kolen.
Dan de smaak. De Turkse worst is met veel te veel paprika gekruid. Een vleessmaak valt nauwelijks te ontdekken. Naast dat hij met wel meer dan vijftig procent gekrompen is, is hij ook nog heel erg uitgedroogd. Te weinig waar voor je geld.
De supermarktworst is redelijk van smaak. De darm is lekker knapperig, maar het vlees is toch nog wat droog. De authentieke barbecuegeur en -smaak worden goed door deze worst opgenomen.
De derde worst is die van de keurslager. Deze is lekker stevig en sappig. Als je met je vork het velletje doorprikt, spuit het vocht er werkelijk uit. Ook de structuur van het vlees is goed. De smaak heeft wel iets weg van een Unox-worst. een beetje klein en mollig is de saucijs van de slager wel.
En dan de vegetarische worst. Voor zover je het een worst mag noemen, want alleen de vorm lijkt op een worst. De inhoud is zompig en heeft iets weg van een natte dweil. En het enige dat je proeft zijn tuinkruiden. Bah, echt vies en ook nog eens de duurste.
De zon gaat onder, de buiken zijn gevuld, maar worst is nog steeds niet onze favoriete barbecuesnack. Maar als we dan toch een oordeel moeten vellen: ondanks dat de Turkse worst bij aanvang de meeste potentie had, wint wat ons betreft de Hollandse keurslagerworst. Bij worst geldt: het gaat er niet om hoe hij er uit ziet, maar om wat je ermee doet. (MvdS)
Supermarktworst, C1000 Zuidpoort, Delft.
Kosten: € 9,49 per kilo.
Eindoordeel: Slapper
Comments are closed.