Campus

‘Ik wil modellen voelen’

Vijfdejaars studente industrieel ontwerpen Tessa Souhoka (23) is met het ontwerp Smul winnaar geworden van de jaarlijkse Hema ontwerpwedstrijd 2012 voor studenten. “Ik was op zoek naar ruimtebesparing in keukenkastjes.”


Gefeliciteerd!

“Dankjewel, het is officieel de tweede prijs. De eerste prijs werd niet gegeven. Ze vonden de Smul te retro om de eerste prijs te geven. Het was niet innovatief genoeg, maar ik ben super blij.”


Wat heb je precies ontworpen?

“De Smul, die ingeklapt een platte schijf is en uitgeklapt een schaal. Je kunt er losse zakjes in doen, waardoor je een broodmandje hebt. Als je het bakje omdraait, heb je een taartplateau. Ik heb drie maten gemaakt: de Smul klein, van vijftien centimeter doorsnede, de Smul middel van twintig centimeter doorsnede en de Smul groot van dertig centimeter doorsnede. De Smul is gemaakt van aluminium. Grote taarten kun je daar op snijden en als je de kleinste versie daar op zet heb je een etagère.”


Zijn daar niet al handige oplossingen voor?

“Natuurlijk, maar eentje met meer functies is volgens mij helemaal nieuw. En de manier waarop je hem omklapt is uniek. Als je de platte schijf uitklapt, blijft hij staan op zijn pootjes.”


Hoe kwam je op het idee voor dit ontwerp?

“Ik was bezig met ruimte besparen in keukenkastjes. Manden en grote bakken passen nooit goed in elkaar. Ik was dus op zoek naar iets dat je uit kunt klappen en dat altijd in elkaar past, zodat je het minste ruimteverlies hebt. Het moest uit één onderdeel bestaan, zodat je geen dingen hoeft vast te schroeven. Je trekt hem met twee vingers uit elkaar en hij staat.”


Je hebt al eens eerder meegedaan met de Hema ontwerpwedstrijd.

“Ja, vorig jaar voor de publieksprijs met het ontwerp Zwiep! Dat is een grote gele bal aan een touw, voor kinderen van negen jaar. Zij kunnen die bal over een tak gooien en zo met een goedgekeurde knoop uit een boekje een menselijke hijskraan maken om mee te schommelen. De kracht van dat ontwerp was de eenvoud en de veelzijdigheid.”


Heb je al een specialiteit in het ontwerpen?

“Ik werk graag met modellen, sta graag in de werkplaats. Veel anderen maken computergestuurde animaties, maar ik wil echte modellen maken die je kunt voelen. Ik wil de kwaliteit kunnen voelen. Ik wil weten hoe iets in elkaar zit.”


Hoe nu verder?

“Geen idee. Ik hoop in september een stageplek te vinden door alle publiciteit die ik hiermee krijg. Ik wil zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen. Je hebt ook nog de Hema publieksprijs. Mensen kunnen vanaf 18 juni tot en met 18 juli op mijn ontwerp Smul stemmen op www.hemaontwerpwedstrijd.nl.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.