Campus

Gekkeplekken-theater

Edinburgh heeft het grootste kunst- en theaterfestival ter wereld met zijn Fringe Festival, maar Delft heeft het eerder. Dit jaar viert Delft Fringe zijn vijfjarig bestaan, met de langste editie ooit.

Wat: Delft Fringe theaterfesival
Waar: Binnenstad Delft
Wanneer: Donderdag 4 tot en met zondag 14 juni 2015
Prijs: Gratis tot €2,50
Partyprognose: 8

In een hotelkamer, de kerk, een krappe telefooncel of de bibliotheek. Op een pakschuit, in huiskamers en cafés. Het klinkt als een wedstrijdje ‘Wie doet het op de gekste plekken’, maar het is het grootste theaterfestival van Delft. Tijdens Delft Fringe kun je honderden voorstellingen zien op meer dan honderd onverwachte locaties in de binnenstad – zo lang het maar geen theaters of andere podia zijn.

Delft Fringe heeft het zwaar, maar dat is aan de grootte en de duur van het festival niet te merken. Om zijn jubileum te vieren, duurt het maar liefst elf dagen, en de tweehonderd acts van vorig jaar overschrijdt de organisatie dit jaar met gemak. Toch moest het evenement vorig jaar voor het eerst terugkomen op zijn credo: ‘het publiek bepaalt wat hij betaalt’. Romantisch: na een voorstelling ging iemand simpelweg met de pet rond. Niet bepaald de manier om het hoofd financieel boven water te houden, zeker in een tijd waarin zo bezuinigd wordt op kunst. Daarom heeft het festival zijn eigen munteenheid in het leven geroepen: met de Fringe Munt betaal je voor de meeste voortstellingen, én je biertjes. Eén munt is € 2,50 waard, halve munten bestaan ook. Spontaan gratis binnenstappen bij een voorstelling is er dus niet meer bij, maar dat kent ook zijn positieve kanten. Hoe groot is immers de kans dat je anders nog een plekje vindt bij het optreden van singer-songwriter Janne Schra (Room Eleven, Schradinova) in het Rietveld Theater, op zaterdag 6 juni? Het is de enige voorstelling waarvoor je kunt reserveren. En de enige voorstelling die zes Fringe-munten kost trouwens; de overige voorstellingen kosten één munt of zijn gratis, te herkennen aan het Free Fringe Logo. Na afloop van alle voorstellingen gaat de artiest alsnog, zoals vroeger, met de pet rond voor fooi. Munten koop je overigens op de Beestenmarkt, De Markt of bij het Rietveld Theater (Rietveld 49). Bij die laatste (én verspreid door de binnenstad) liggen ook festivalkranten met plattegronden die je naar de voorstellingen leiden. Gewoon de Layar-app installeren, die je vanaf je huidige locatie naar de bestemmingen stuurt, is nog handiger. Nu alleen nog even op de juiste manier je neus volgen, om de krenten uit de pap te vissen.

delftfringe.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.