Op het Dichter bij de Bar-festival zitten de dichters niet alleen bij het kroegpubliek aan tafel, maar paraderen ze ook over de bar en over biljarttafels.
Wie op 6 november aan de bar hangt, krijgt naast bier en borrelnoten een flinke portie poëzie voorgeschoteld. Tweeëntwintig woordkunstenaars zwerven met hun werk onder de arm van kroeg naar kroeg om het aanwezige publiek op hun gedichten te trakteren.
“De dichters vinden de kroegentocht geweldig”, zegt organisator Jitske Zitman van Dichter bij de Bar, dat voor de vijfde keer wordt gehouden. “Ieder café heeft zijn eigen publiek. Dat is erg spannend voor de dichters, want ze willen toch de aandacht op hun werk vestigen.”
Daarbij gaan ze anders te werk dan tijdens een normaal optreden. Dichteres Upperfloor trekt bijvoorbeeld een felrode jurk aan en paradeert ermee over de bar. “Zij zorgt er wel voor dat iedereen haar ziet door haar outfit. Met haar zelfspot krijgt ze uiteindelijk iedereen in het café mee”, zegt Zitman.
Jeroen Naaktgeboren en Sander Ritman brengen hun poetry slam met de vaart en het ritme van een raptekst. Rustig luisteren is er niet bij. “Ze brengen hun gedichten met een guerilla-taktiek”, zegt Zitman. “Snel als een geweersalvo. Het publiek reageert er meestal enthousiast op.”
Dichter Menno Smit showde in een eerdere editie van het festival zijn bierbuik aan de cafébezoekers, herinnert Zitman zich. “Hij had toen ook een prachtig meisje bij zich, zijn muze Ellen. Iedereen noemde ze Ellen en het Beest.” Smit versterkt zijn optreden dit jaar met twee muzikanten. “Hij wil nu samen met de contrabasspeler een dansje maken.”
Gijs ter Haar krijgt iedereen stil, weet Zitman. “Hij is een imposante verschijning en heeft een harde stem waarmee hij iedereen stil commandeert. Hij baant het pad vrij voor dichters die na hem optreden.” Zoals Frank Starik. Hij stelde in 2002 een Poule des Doods samen van dichters die tijdens uitvaarten van daklozen, alcoholisten en junks, gedichten voorlezen om zo deze eenzaam gestorven mensen poëtisch naar hun graf te begeleiden.
“We willen het zo divers mogelijk maken”, zegt Zitman. “Er zijn intieme gedichten die perfect passen in een knus café. Er zijn ook dichters die onder de bar hangen, met hun mond aan de tap.”
Het publiek raadt ze aan gewoon te blijven zitten. “De dichters komen vanzelf naar je toe.”
Zelf verheugt Zitman zich erg op de afterparty. “Dan leest Arjen Duinker zijn gedicht ‘Zicht op Delft’ voor. Daar ben ik heel benieuwd naar, omdat hij dat gedicht samen met lezers van de Delftse Post heeft bedacht.”
Het gedicht gaat over de vele gezichten van Delft. Duinker bedacht de eerste strofe, die de lezers aanzette tot nieuwe, goedgevonden dichtregels als ‘Ik ken een man met een stem, Als een aarden greppel, Als hij spreekt spuugt hij zand en stenen’. “Ik ben erg benieuwd naar de rest van het gedicht”, zegt Zitman. “Dat hoor ik pas aan het eind van de avond, in café De Pelicaan. Het belooft hoe dan ook een spetterend einde van de avond te worden, denkt ze. Alle dichters geven dan nog een kort, zinderend optreden. Staand op het biljart.
Dichter bij de Bar, vrijdag 6 november, vanaf 21.00 uur, Café Doerak, Café Einstein, De Klomp, De Klok, De Wijnhaven, De V, De Pelicaan en La Bocca. www.dichterbijdebar.nl
<![CDATA[
]]>Proton
radiotherapie is een voor Nederland nieuwe techniek bij de bestrijding van
kanker, die inmiddels is doorgebroken in de VS en Duitsland. Bij de bestraling
van tumoren is de schade aan omliggend weefsel minder dan bij gangbare
röntgenstraling. Dit is met name van belang voor kinderen en de behandeling van
tumoren in de nabijheid van gevoelige weefsels, zoals hersenen en ogen. Nadeel
van de behandeling is dat zij tweemaal zo duur is als een behandeling met röntgen.
In Nederland
maken op dit moment drie consortia zich hard voor de bouw van protonenklinieken. De TU is penvoerder van één van de consortia. De
universiteit wil samen met het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, het
Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en het Leids
Universitair Medisch Centrum, het Holland Particle Therapy Centre opzetten.
Deze kliniek moet naast het Reactor Instituut Delft komen te staan en opent
volgens planning in 2012 haar deuren. Daarnaast zijn er plannen van andere
consortia om in Groningen en vlak bij Maastricht klinieken te openen.
De
conferentie was een initiatief van prof.dr.ir. Ignatz de Schepper. Hij organiseerde
het ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar stralingsfysica.
Lees ook: Kanker bestrijden op kwetsbare plekken

Comments are closed.