Campus

De Melkkoe – Grid girl

Lobke van Erve (25, industrieel ontwerpen) is grid girl op het circuit van Zandvoort, de stijlvolle variant van de beter bekende pitspoes.

”Via Hyves werd ik een paar jaar geleden benaderd. Puur als hobby doe ik af en toe modellenwerk en daarbij houd ik van auto’s, vooral van Austin Martins. Ik denk dat ze daarom bij mij uitkwamen. In eerste instantie nam ik het niet serieus, maar als snel bleek dat degene die mij benaderde ook écht dames zocht. Hij was net ervoor begonnen iets op te zetten. Op Hyves las ik leuke verhalen van andere grid girls en toen besloot ik om het te doen.

Er gaat geen cursus aan vooraf. Je gaat er gewoon heen en krijgt, naast een shirt en petje, een briefing hoe je moet lopen en staan. Vóórdat de auto’s het circuit opkomen, lopen we met zijn allen vanaf de startlijn tegen de rijrichting in. Om de beurt haakt iemand uit de rij af, om bij een startpositie te gaan staan. Tegelijk houdt diegene een bord omhoog met de naam van de coureur erop. Dat is voor het publiek, een showelement dus. Als de auto’s er staan, zit het werk erop. Een paar van ons zijn er nog nodig bij de prijsuitreiking.”

Tussen de races door lopen we door de Paddock, het gebied waar de teams zich ophouden. Het publiek kan hiervoor speciale kaarten kopen, dus moeten we vriendelijk lachen, met mensen op de foto en doen alsof we het heel erg fantastisch vinden. Met de andere meiden is het best gezellig. Alleen de meesten zijn nogal van die tuthola’s. Ze vinden zichzelf geweldig en zitten de hele dag in de kleedkamer hun neus te poederen, hilarisch als je die verhalen soms hoort. Ik neem het gelukkig niet te serieus.

Het grappige is dat je voor dit werk echt geen model hoeft te zijn. Een leuke uitstraling is al voldoende. Zelfs in België op het Formule 1-circuit gaat het er niet heel officieel aan toe. Eigenlijk zijn het gewoon hobbyisten. Het is best mogelijk om daar een keer te werken, maar dan zou ik wel eerst een netwerkje moeten aanboren, ja.”

Bijbaan: Grid girl
Verdiensten: €12 per uur
Opvallend:Is in tegenstelling tot veel collega’s wél autoliefhebber

“Dit is een zwarte dag voor de Oostenrijkse wetenschap”, zegt een onderzoeker op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Hij noemt het “bizar” dat Oostenrijk zich terugtrekt voordat de nieuwe deeltjesversneller, de grootste ter wereld en het paradepaardje van het instituut, weer in gebruik wordt genomen. Oostenrijk heeft zwaar in de bouw ervan geïnvesteerd – tevergeefs, vreest hij nu.

“Niemand is blij met deze beslissing”, zegt een woordvoerder van het ministerie. “Maar we hebben nu eenmaal een krap budget”. De Oostenrijkse regering wil haar bijdrage aan het deeltjeslab, ongeveer 17 miljoen euro per jaar, gaan spreiden over verschillende internationale onderzoeksprojecten in de natuurkunde, sociologie en biotechnologie.

Met de terugtrekking van Oostenrijk verliest het deeltjeslab twee procent van haar volledige budget. Slechts twee landen draaiden eerder de geldkraan dicht: het voormalige Joegoslavië in 1961, en Spanje in 1969. Dat land keerde in 1983 weer terug.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.