Leuke vent, op dat congres. Goed contact om warm te houden. Maar… waar heb je zijn visitekaartje gelaten? Kijk, dit overkomt je met de Shake-on smart bracelet dus nooit meer. Ingenieur Aimee Ferouge ontwikkelde de techniek erachter: een nieuwe manier van patroonherkenning.
- Onderzoek: ‘Handshake Recognition applied to Wireless Data Exchange in Smartbands’
- Eindcijfer: 7,5
Iemand de hand schudden is genoeg om hem zijn gegevens te ontfutselen. Wanneer je beiden de smart bracelet draagt van startup Shake-on, tenminste. Hartstikke handig, volgens Aimee Ferouge (24), die voor haar afstuderen bij embedded software van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica alle algoritmes schreef voor de gadget. “De meeste mensen ontmoet je face-to-face, op een evenement bijvoorbeeld. Maar het contact dat volgt, onderhoud je meestal via social media. Dan is het natuurlijk ideaal als je de digitale gegevens van iemand meteen bij de allereerste handdruk in je zak hebt.” Of nou ja, in je LinkedIn-profiel dan. De armband werkt namelijk via een app waarop je inlogt met je LinkedIn-gegevens. Of, als je dat liever wilt, met je inlognaam van Shake-on.
“Geen zorgen”, zegt Ferouge, “de smart bracelet wisselt alleen basisgegevens uit zoals naam, bedrijf en functie. Vervolgens werkt de app eigenlijk net als Tinder. Aan het eind van de dag krijg je een overzicht van de contacten die je hebt opgedaan, die je dan kunt accepteren of verwijderen.”
Alleen, hoe weet jouw armband nou dat je een hand geeft, en niet gewoon druk aan het gebaren bent? Dat was de eerste technische uitdaging. Handdrukken kunnen immers ook nog eens flink variëren. Daarvoor bedacht Ferouge een nieuwe manier van patroonherkenning, die uit heel veel ruis drie criteria weet te pikken: de oriëntatie van de hand (hand naar voren, duim omhoog), de intensiteit van de beweging en de frequentie. “In 95 procent van de gevallen herkent hij hem goed.”
Maar ja, een sensor blijft een sensor. Wat nou als je op een druk congres handen staat te schudden, precíes tegelijk met de persoon naast je? Straks haalt jouw Shake-on per ongeluk de gegevens op van je buurman. Ook ingecalculeerd. “Een apart algoritme kijkt eerst hoeveel bandjes er in zijn buurt zijn, en dan op wie zijn beweging het meest lijkt. Dat is in vier van de vijf gevallen jouw contact, tonen mijn tests aan.”
De belangstelling voor de armband is groot, zegt Ferouge. “In april levert de startup aan TEDx Delft en De Week van de Ondernemer. Ook Shell en Ahoy tonen interesse.” Doordat de bandjes elke twee minuten anoniem hun locatie afgeven, zijn ze voor evenementenorganisatoren namelijk interessant: je kunt precies zien waar je publiek zich concentreert. Toch laat zij Shake-on achter zich. “Het is gaaf dat er dankzij mijn afstudeerwerk een werkende demo ligt. Tijd om verder te gaan. Ik heb nog zoveel te leren.”
Jorinde Benner

Comments are closed.