Blue monday overleefd? Tijd voor de echte blues. Leer binnen vijftien minuten de blues spelen op je nieuwe mondharmonica in de workshop van Hans de Vries.
Update: 25-01-2016
Kennis van het notenschrift of bewezen muzikale kwaliteiten zijn niet nodig. ‘For absolute beginners’, staat er op de flyer, hoewel er in de praktijk ook eerdere deelnemers inschrijven, “Omdat het zo verschrikkelijk leuk is.” Vrijdagavond (12 februari) staat Hans de Vries met zijn band Homesick & The Louisiana Men in Bierhuis De Klomp. De volgende middag brengt hij in de foyer van het Hampshire Hotel voor de tiende keer –een jubileum- een volle zaal de basisbeginselen bij van het spelen op de bluesharp, zoals het instrument in blueskringen heet.
De formule is simpel. Voor vijftien euro krijg je een gloednieuwe mondharmonica cadeau en anderhalf uur les. Snel inschrijven is geboden: de eerste workshop is inmiddels vol, daarom is er een tweede workshop ingelast van 16.45 tot 18.15 uur.
De Vries creëert een feestje. Terwijl zo’n tachtig cursisten van divers pluimage met hun zojuist verworven instrument wat onwennig klaar zitten, neemt hij zijn gitaar ter hand en roept doodleuk: “We gaan een bluesje spelen, doe je best!”. Wat volgt is een vermakelijke kakofonie aan geluid, alsof een zwerm zoemende bijen de zaal heeft ingenomen. Hilariteit alom, het ijs is meteen gebroken.
“Gewoon lol maken is best belangrijk”, zegt hij daarover, “maar het is ook de bedoeling dat ze wat leren bij zo’n eerste keer.” En dus schept hij na deze hilarische opening wat orde in de chaos. “Ik reik ze wat handvatten aan. Als we daarna hetzelfde liedje spelen, klinkt het al als een echt bluesje. Ik leg uit hoe het zit met je adem, je articulatie. Hoe je in plaats van zomaar te beginnen met blazen, een aanzet tot een loopje maakt door ‘tsja-da’ te doen.
Ik doe twee of drie essentiële bluesloopjes. Bijvoorbeeld Mannish Boy in een simpele versie, dan een wat moeilijker loopje. Na afloop krijg je een blaadje mee met wat we gedaan hebben. Daar kun je thuis mee verder. Mensen gaan verrast naar huis: ‘jeetje, dat ik dit in anderhalf uur leer’.”
Het van oorsprong Duitse instrument, bedoeld voor volkswijsjes, werd in de Verenigde Staten in de bluesmuziek geïncorporeerd. “Daar heeft het zijn huidige populariteit aan te danken. Het leuke is dat je niks hoeft te kunnen. Dat ding is zo slim in elkaar gezet. Elke harmonica heeft zijn eigen toonsoort, zo kun je nooit vals spelen. Je speelt mee op het ritme. Het gaat om lef ontwikkelen en het juiste gevoel krijgen.”
Op verzoek geeft hij sinds enkele jaren vervolgcursussen in een bovenzaaltje in Delft. Tijdens een workshop bij Virgiel enige tijd geleden bleek de belangstelling ook onder studenten groot. “Ik probeer de energie, de lol van het instrument over te brengen. En de lol van het muziek maken. Vooral samen spelen is verschrikkelijk leuk, zeker met tachtig man. Music speaks louder than words.”
De Koninck Bluesfestival Delft, 12-14 februari.
Workshop: www.delftblues.nl/specials
Comments are closed.