Campus

Als Leo ‘t niet weet, weet niemand het

Wat: Leo Blokhuis analyseert popmuziek

Waar: Sport&Cultuur

Wanneer: Dinsdag 18 februari, 20.3

0 uur


Prijs: Gratis


Partyprognose: 8


Hij is bijna een grotere legende dan sommige van de liedjes die hij kent en analyseert. En nu staat ‘ie live in Sport&Cultuur: wandelende muziekencyclopedie Leo Blokhuis geeft de misschien wel meest ontspannen lezing allertijden. 


Op zijn website plaatst hij regelmatig een ‘mooi liedje’. In de ruimste zin van het woord: gewoon, omdat het een mooi ochtendliedje is, of zo lekker ontspannen, of omdat het terug te vinden is op zijn nieuwste verzamel-cd – want commercieel is Leo Blokhuis niet op zijn achterhoofd gevallen. Niet voor niets gaat de muziekkenner door het leven als de ‘professor van de popmuziek’. Kende je hem op tv vooral als sidekick van Matthijs van Nieuwkerk in de ‘Popquiz en Top 2000 a gogo’, in Sport&Cultuur heeft hij het podium helemaal voor zichzelf. De hele avond ontrafelt hij er allerhande popliedjes, fileert ze tot op het bot. Een bijna wetenschappelijke analyse van wat de afgelopen eeuw zoal uit de boxen schalde.


Dat runnen van de show doet hij overigens als een vis in het water, want zijn rol in ‘Popquiz a gogo’ is een alles behalve compleet plaatje van zijn bezigheden. Blokhuis schrijft ook nog (‘Grijsgedraaid’, ‘Het Plaatjesboek’ en ‘Het klein ABC van de popmuziek’, dat hij schreef met Van Nieuwkerk) en houdt muzikale theatervoorstellingen, vaak met zijn partner Ricky Koole. Met haar bracht hij onlangs nog de cd ‘Back on track – Songs we shouldn’t forget’ uit, met de – volgens hen – belangrijkste nummers uit de popgeschiedenis. Een opvolger van twee eerdere verzamelaars trouwens, simpelweg omdat ze vinden dat ‘we goed voor deze liedjes moeten zorgen’. Kijk naar de lijst en je proeft waar zijn voorkeur ligt. Voor zijn optreden in Sport&Cultuur doet het er weinig toe. Een avond vol muziek en muzikale weetjes – een meer ontspannen lezing zul je aan de TU niet meemaken. 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.