Science

3mE ontwikkelt ijspicker

Bij 3mE is een grijpertje ontwikkeld voor micro-onderdelen dat werkt met bevriezing. Het kan onderdelen vastvriezen en weer loslaten in ongeveer een seconde tijd.

Naarmate producten kleiner worden, groeit de behoefte aan kleine grijpertjes, constateert Defeng Lang MSc. Het hanteren van onderdelen die in afmeting variëren tussen een paar millimeter en een fractie van een millimeter vereist speciaal gereedschap.

Lang (33) ontwikkelde een grijpertje dat werkt op basis van bevriezing.
Een punt fungeert als grijper. Als het koelelement geactiveerd wordt, daalt de temperatuur op de punt in hooguit een paar seconden tot 30 graden onder nul en vriezen bij aanraking onderdeeltjes via een klein druppeltje water onmiddellijk vast. 

Nader onderzoek moet de cyclustijd verkorten en de grijpkracht vergroten. Ook zal het prototype nog geoptimaliseerd en verkleind moeten worden, wil het ijsgrijpertje interessant worden voor de industrie. 

Defeng Lang hoopt op 15 oktober te promoveren bij prof.dr.ir. A van Keulen (Fundamentals of Microsystems) en dr.ir. Marcel van Tichem (Precision Manufacturing & Assembly) van Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.