Koud hè? Wel zo fijn als je warm kunt wegkruipen bij je bijna-gratis verwarming. Booming business – en niet in de minste plaats doordat bedenker Mathijs de Meijer in een eerdere baan bij een start-up leerde hoe je zoiets vooral níet aanpakt.
Sommige ideeën zijn zo logisch, dat je je afvraagt waarom niemand ze eerder heeft bedacht. Rekenprogramma’s vragen een hardwerkende server, een hardwerkende server kost energie maar genereert óók warmte, en warmte kost geld. You do the math. Of nee, dat deden Mathijs de Meijer (30) en compagnons Boaz Leupe en Florian Schneider twee jaar en vier maanden geleden al. Als je die servers nou eens vormgeeft als radiatoren, dachten zij, en bij consumenten van Eneco thuis plaatst? Dan verkoop je de rekenkracht van een server aan een bedrijf dat die rekenkracht nodig heeft voor de helft van de gangbare prijs, je plaatst die server bij een particulier thuis, en vergoedt de energiekosten. De particulier bespaart zo’n driehonderd euro per jaar aan verwarmingskosten, het bedrijf betaalt geen kosten aan een duur datacentrum, en Nerdalize – tja, dat slaat de winst op.
De pilot die Nerdalize hield in samenwerking met energieleverancier Eneco, is inmiddels net afgelopen. Vijf huishoudens plaatsten een hard rekenende verwarming in hun huis, en naar alle tevredenheid, volgens Meijer: alle deelnemers zijn in voor het volgende, grotere, project. Een risicootje was het wel. Lepelt een béétje IT-pro niet alle rekendata op uit zijn vernuftige radiator – met alle gevolgen van dien? “Bijna onmogelijk”, pareert Meijer: “alle data zijn beveiligd, en zodra je een server open schroeft, wist hij alles.”
Ondertussen verdienen de mannen van Nerdalize een aardige boterham met hun product – zij het niet dik belegd. “Met twaalf man, van wie tien vast en verder een hoop stagiairs, doen we het lekker”, vindt Meijer. Al moet ook hij zijn grenzen bewaken als verse ondernemer. “Zondagmiddag is van mij”, zegt hij. “Mijn hobby’s en vrienden zijn grotendeels vervangen door werk en dat is leuk, want het maakt het makkelijk om de focus op je werk te houden. Maar een bedrijf opstarten is meer een marathon dan een sprint, heb ik gemerkt. Het is dus belangrijk de balans te bewaken.”
“Het feit dat ik al had gewerkt bij de start-up Plugwise, heeft me behoed voor veel fouten. Datzelfde zie ik bij onze stagiairs. Ze komen binnen met grote ogen, en vertrekken met de ambitie om te bouwen aan hun droom. We hebben een ijzersterk team, met ieder onze eigen skills. Natuurlijk zijn er weleens conflicten, maar zo lang die gaan om de inhoud en niet persoonlijk zijn, heb je als bedrijf een kleinere kans om te falen. De hamvraag moet altijd zijn: doe je de dingen voor morgen, of voor over een jaar?” Over vijf jaar zijn ze dan ook nog niks tegengekomen wat zou moeten voorkomen dat de radiatorservers op grote schaal worden ingezet, denkt De Meijer – te beginnen in Scandinavië. “We zitten hierin tot het einde – of dat nou inhoudt dat we héél groot worden, of worden opgekocht.” Hoe dan ook zit iedereen er tegen die tijd warmpjes bij.
Comments are closed.