Het lijkt op een kunstwerk. En dat is het eigenlijk ook. Honderden neurowetenschappers en data-experts, onder wie onderzoekers van de TU Delft, hebben een ‘onderdelenlijst’ van de motorische cortex gemaakt, het hersendeel dat bewegingen aanstuurt. Ze noemen de lijst ook wel de hersenatlas. Het werk moet onderzoek naar hersenziekten in een stroomversnelling brengen.
Het onderzoek werd geleid door het Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies (BRAIN) Initiative van het National Institutes of Health in de VS, en werd eerder deze maand gepresenteerd in een reeks van zeventien artikelen in Nature.
Alle mogelijke technologieën om individuele cellen te onderzoeken zijn gebruikt om dit deel van de hersenen in kaart te brengen. In een van de papers leggen de wetenschappers de relatie tussen genexpressie, regulatie en de dna 3D-structuur van 300 duizend individuele hersencellen. ‘We hebben een soort cellulair periodiek systeem te gecreëerd”, vertelt co-auteur hoogleraar biomedical imaging Boudewijn Lelieveldt, die zowel aan de TU (faculteit EWI) als het LUMC werkt. Zijn team leverde een belangrijke bijdrage aan de datavisualisatie met de ontwikkeling van de Cytosplore Viewer, een computerprogramma dat verschillende soorten informatie over individuele hersencellen aan elkaar koppelt. Nature bracht de Cytosplore Viewer prominent onder de aandacht in het openingsverhaal over de artikelenreeks.
Comments are closed.