Volgens het zojuist gepubliceerde onderzoek ‘Effect Wet studievoorschot op toegankelijkheid en leengedrag’ heeft het afschaffen van de basisbeurs in 2015 nauwelijks effect gehad op het gedrag van studenten. Ze lenen alleen meer. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Centraal Planbureau (CPB) in samenwerking met DUO.
Sinds het wegvallen van de basisbeurs zijn de studenten vaker (en meer) gaan lenen bij DUO. Bij vwo’ers steeg dit aandeel van 18 naar 57 procent, zij lenen nu 600 euro per maand. Afschaffing van de basisbeurs kostte hen 125 euro, terwijl ze 280 euro extra gingen bijlenen.
Bestuurslid Eline van Hove (Interstedelijk Studentenoverleg, ISO) vindt het logisch dat studenten tegenwoordig meer lenen. “Het leven is gewoon duurder geworden”, stelt ze. Ze vindt het nog altijd een slecht idee om jongeren met hoge schulden aan hun werkende leven te laten beginnen. Ze krijgen toch al minder snel een vast contract of een hypotheek dan eerdere generaties. “Wij zijn bang dat de coronacrisis er nog een schep bovenop doet.” (HOP, Hein Cuppen)
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.