De Europese Onderzoeksraad ERC geeft twintig ‘consolidator grants’ aan ervaren onderzoekers in Nederland, minder dan afgelopen jaren. Twee gaan er naar de TU Delft.
De TU-onderzoekers onder de laureaten zijn:
- Hayley Hung van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica
Hung krijgt een consolidator grant voor haar onderzoek naar een complex probleem op het gebied van kunstmatige intelligentie: het begrijpen van menselijke intenties. De huidige AI-technieken kennen steeds slechts één waarheid, terwijl mensen onderling elkaars bedoelingen vaak totaal verschillend interpreteren. Hung wil al die perspectieven samenbrengen in één nieuw systeem, dat mensen kan helpen elkaars gedrag te begrijpen.
- Kunal Masania van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek
Masania krijgt een beurs voor zijn onderzoek naar levende composiet constructiematerialen die zich kunnen aanpassen aan omstandigheden als belasting of schade. In deze video legt hij uit wat hij doet:
In totaal verdeelt de ERC in deze ronde 657 miljoen euro aan consolidator grants van gemiddeld twee miljoen euro elk. Van de 2.222 aanvragen werden er 321 geselecteerd (14,4 procent). Het leeuwendeel van de beurzen gaat naar onderzoeksprojecten in Duitsland (62), het Verenigd Koninkrijk (45) en Frankrijk (41). Ook Israël, Spanje (beide 24) en Italië (21) doen het dit keer beter dan Nederland, dat in 2021, 2020 en 2019 nog de nummer vier van de lijst was.
Voorlopig
De ranglijst is voorlopig, omdat de beurzen voor het Verenigd Koninkrijk nog niet zeker zijn. Pas als de Britten het verdrag ondertekenen dat hun deelname aan het Europese onderzoeksprogramma Horizon Europe veiligstelt, kunnen de laureaten hun beurzen daar besteden.
Een alternatief is dat zij hun onderzoeksbeurs meenemen naar een instelling in een land dat wél is aangesloten bij Horizon Europe. Slaan ze de beurs af, dan komen andere onderzoekers, die net buiten de boot vielen, alsnog in aanmerking. Dat gebeurde ook met de toekenningen van 2021, waardoor Nederland uiteindelijk opschoof naar plaats drie op de ranglijst. Daarbij speelde ook een rol dat Zwitserland niet langer meedoet.
Solidair
De consolidator grants zijn vergelijkbaar met de Nederlandse Vidi-beurzen van NWO. Dit voorjaar suggereerde NWO-voorzitter Marcel Levi dat wetenschappers hun Nederlandse beurs zouden moeten teruggeven als ze kort daarna ook een Europese beurs ontvangen. “Dat zou wel solidair zijn met wetenschappers die naast een beurs grijpen. Hoe dan ook willen we die discussie op gang brengen.”
Een deel van de winnaars uit Nederland heeft inderdaad ook een Vidi-beurs ontvangen, maar dan enkele jaren geleden. Hayley Hung kreeg er bijvoorbeeld één in 2016, waarvan de looptijd van vijf jaar dus al voorbij is.
HOP, Hein Cuppen/Delta, Saskia Bonger
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.