Education

Zijlstra: “Wie steekt zijn nek uit?”

Opleidingen die van de zesjescultuur af willen, moeten zelf het goede voorbeeld geven, vindt staatssecretaris Zijlstra. De verbetering van het hoger onderwijs kan niet alleen vanuit Den Haag geregeld worden.


Veranderingen werken het best als ze van onderop komen, schrijft Zijlstra vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant. Hij roept instellingen op om de hakken niet bij voorbaat in het zand te zetten als ze het niet eens zijn met alle details van zijn verbeterplannen.



Hij hekelt de Algemene Onderwijsbond, die waarschuwt dat de psychische druk op docenten te groot wordt als zij harder op prestaties worden afgerekend. “Want over het einddoel zijn we het volgens mij allemaal eens. We doen dit omdat we onze kinderen goed onderwijs gunnen.”



Blij is Zijlstra met de “mooie voorzet” van Fontys Hogescholen. Die maakte vorige week onder meer bekend dat het aantal contacturen naar twintig per week moet en dat docenten minimaal het rapportcijfer zeven moeten krijgen van hun studenten.

Het zijn de woorden van decaan Louis Boon van het university college van de Universiteit Maastricht. Daar gaat volgend jaar september het omstreden Science College van start. Hij reageert in Observant op de kritiek van met name de drie technische universiteiten, die bang zijn dat Nederland straks te veel bèta-opleidingen telt.

Desastreus
Volgens Boon is de markt nog niet verzadigd. “Het gaat erom dat je een aantrekkelijk programma brengt.” Vooral de TU Eindhoven, de felste criticaster die zelf een brede bachelor in liberal engineering sciences op stapel heeft staan, is daartoe volgens Boon niet in staat: “In Eindhoven is het helemaal desastreus, daar hebben ze geen enkele visie op onderwijs, ze brengen echt kloteprogramma’s. Die nieuwe brede bachelor van ze wordt hetzelfde geknoei als de rest, daar ben ik van overtuigd.”

Tegenwerken
Collegevoorzitter Ritzen van Maastricht begrijpt de bezwaren van de zusterinstellingen ook niet. In een interview met ScienceGuide vertelt hij: “Wij hebben gezegd tegen Eindhoven: ‘doe nou mee’. In plaats daarvan gaat men ons nu tegenwerken. Nederland is veel te klein om elkaar te beconcurreren.”

Voordeel
Alle ophef heeft volgens Ritzen één voordeel: “Ik heb sindsdien al twintig aanmeldingen ontvangen voor het Science College voor het collegejaar 2011-2012.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.