Education

Windrek op Mekelpark

Het is maar een model, zei prof. Johan Smit (EWI) bij de onthulling. En modellen hoeven niet te werken. Niettemin heeft het Mekelpark er weer een technisch kunstwerk bij: de Ewicon.


Ewicon staat voor electrostatische wind converter, een uitvinding van dr.ir. Dhriradj Djairam die er in 2008 op promoveerde en er sindsdien in het hoogspanningslab van EWI verder aan gewerkt heeft.


Een Ewicon werkt door piepkleine elektrisch geladen waterdruppeltjes de lucht in te blazen. Wanneer die elektrostatische mist door de wind wordt weggeblazen, ontstaat een potentiaalverschil tussen de Ewicon en de aarde waar de mistdeeltjes uiteindelijk op landen.


Een klein demo die Djairam destijds bouwde liet zien dat het principe werkt, maar ook dat het geproduceerde vermogen erg laag was. Het rendement van windmolens is vele malen hoger, maar het voordeel van de Ewicon is het ontbreken van bewegende delen en de architectonische inpasbaarheid.


Daar kunnen passanten in het Mekelpark dan alvast aan wennen dankzij het model dat Mecanoo architecten vervaardigde en dat op 27 maart onthuld werd door Derk-Jan Hulsinga, president van de Electrotechnische Vereeniging.

 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.