Education

‘Wacht met flexwerken op hele TU’

De studentenraad (sr) vindt dat er nog te veel haken en ogen zitten aan flexwerken om dat nu al op de hele TU in te voeren. Volgens de sr moeten eerst de moeilijkheden bij Bouwkunde worden opgelost. Het college van bestuur (cvb) vindt wachten niet nodig.

Dat bleek deze maand tijdens overleg met het cvb. Aanleiding voor de bedenkingen van de sr is het onderzoek van het Risbo naar de invoering van flexwerken bij Bouwkunde en geluiden dat TBM en IO willen starten met flexwerken.
De sr vindt het positief dat volgens het Risbo-rapport flexwerken leidt tot besparing op kantoorruimte, waardoor er meer ruimte komt voor studenten. En ook dat flexwerken spontane ontmoetingen bevordert en daarmee de werksfeer.
Zorgelijk vindt de sr dat medewerkers door het flexwerken liever thuis werken. Bij Bouwkunde was dat voor de brand 16 procent, na de invoering van het flexwerken 27 procent. Ook vindt de sr het geen goede zaak dat studenten de medewerkers en docenten moeilijker kunnen vinden. Geopperd wordt een centraal secretariaat in te stellen dat bijhoudt waar medewerkers zijn. Daarnaast vreest de sr dat de bevlogenheid van de medewerkers lijdt onder het flexwerken omdat de fysieke taakomgeving als negatief wordt ervaren.
Volgens collegelid Rullmann is er geen sprake van spoedige grootschalige invoering van flexwerken. Alleen TBM is bezig met plannen en bij IO ‘sluimert’ het idee, aldus Rullmann. Hij stelde dat er wel centraal beleid is wat betreft het aantal vierkante meters werkruimte per docent, maar geen centraal flexplekbeleid. Volgens hem is het niet nodig eerst alle problemen bij Bouwkunde op te lossen voordat elders wordt gestart met flexwerkplekken. “Elke faculteit heeft zijn eigen cultuur wat betreft onderwijs en onderzoek. Invoering van flexwerken pakt dus steeds verschillend uit, maar elke faculteit moet wel de bevindingen bij Bouwkunde meewegen.” Rullmann beloofde bij de faculteiten te benadrukken onderling te overleggen en kennis uit te wisselen.

Het dak van de bibliotheek krijgt deze zomer waarschijnlijk nieuw gras. Dit is ook hard nodig, het grasdak ligt er namelijk al tien jaar en lekt al vanaf het begin. “De budgetaanvraag ligt nu voor een handtekening bij het college van bestuur. Binnen veertien dagen krijgen we het officieel te horen”, zegt Fred Lassche van TU-vastgoed. “Ik ga er vanuit dat we het dak dit jaar nog vervangen.” Lassche hoopt in mei met de werkzaamheden te beginnen en verwacht dat deze ongeveer drie maanden duren. Er kunnen geen karretjes het dak op en daarom zullen de materialen met een torenkraan worden aan- en afgevoerd. Maria Heijne, directrice van de bibliotheek, zegt dat de bibliotheek zoveel mogelijk open blijft. “We proberen de overlast te beperken, maar we kunnen niets garanderen.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.