Education

Waarom de TU Delft geen nachtbieb wil

De universiteitsbibliotheek 24 uur opengooien zodat studenten ‘s nachts door kunnen leren? Studentenvakbond LSVb is voor. Delftse studenten zien liever een andere oplossing.

(Foto: Marjolein van der Veldt)

Het lijkt bijna een onmogelijke opgave; een studieplek bemachtigen in een universiteitsbibliotheek (UB). Al in de vroege ochtend staan er rijen voor het gebouw en binnen een mum van tijd is alles bezet. Zeker tijdens tentamenperiodes moeten studenten vechten voor hun plekje om in alle rust te kunnen studeren.


Nachtbibliotheek

Om daar verandering in te brengen komen universiteiten met een nieuwe oplossing: de nachtbibliotheek, die 24 uur per dag open is. De UB van Maastricht had drie weken lang een vestiging in The Student Hotel, waar studenten de hele nacht door konden leren. Het experiment liep geen storm, schrijft universiteitsblad Observant. Op het drukste moment zaten er slechts vijftien studenten te blokken, de meesten gingen al rond een uur of één, half twee weg.


Bij de UB van de TU Delft laten bezettingsgraadmetingen zowel in tentamenperiodes (waarin de bibliotheek open is van 8.00 tot 2.00 uur) als daarbuiten (open tot middernacht) ook zien dat het aantal studenten in de laatste uren voor sluiting sterk afneemt, aldus directeur Wilma van Wezenbeek. Hier is dan ook geen vraag naar 24-uurs openstelling. 


Delftse studenten zien liever dat faculteiten in het weekend opengaan, tijdens tentamenperiodes. “De UB en Pulse zijn in het weekend wel open en daar wordt veel gebruik van gemaakt”, zegt voorzitter van de studentenraad Anne-Kee Doing. “Het college van bestuur en de faculteiten zijn daar niet per se voor. Het kost geld.” Overigens kan dat geld volgens Doing beter naar weekendopenstelling gaan dan naar nachtopenstelling van de UB. 


Tijdens tentamenperiodes staan er ‘s ochtends om 8.00 uur al lange rijen studenten voor de bibliotheek. “Je kunt kijken of de bibliotheek misschien vroeger open kan, maar dan zouden we eerst moeten onderzoeken of studenten echt zo vroeg willen studeren of dat ze in de rij staan omdat ze een vaste computer willen”, aldus Doing. 


Toch spelen ook andere universiteiten met het idee om hun bibliotheek langer open te houden. Zo is er volgens de centrale studentenraad van de UvA behoefte aan een nachtbieb. De raad heeft het bestuur gevraagd een pilot uit te zetten.


Slaapprofessor

Geen goed idee, vindt slaapexpert Ton Coenen, emeritus-hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Studenten moeten volgens hem minimaal zeven uur per etmaal slapen. Doen ze dat niet, dan verliest het lichaam meerdere functies. Het immuunsysteem gaat achteruit en het geheugen neemt af. “Je hebt slaap nodig om alles op te slaan wat je zojuist hebt geleerd.”


Zelfs na één nacht doorhalen zijn studenten volgens Coenen al slaperig. “Dan zie je meteen een daling van alertheid en aandacht”. Dat komt het maken van een tentamen niet ten goede, stelt de slaapprofessor. “In het holst van de nacht, tussen 3 en 5 uur ’s nachts, is het toch wel verstandig om te gaan slapen.”


Burnout

En wat te denken van de mentale gesteldheid van studenten? Nachtbibliotheken zullen stress en burn-outklachten alleen maar verergeren, waarschuwt UvA-student Tammie Schoots in Folia. “Dit is tekenend voor hoe losgezongen de raad is van de dagelijkse realiteit”.


Studentenorganisatie ISO vindt dat instellingen de verantwoordelijkheid moeten nemen om “studenten te behoeden voor de gevolgen van maximaal presteren”. Wel vindt hij dat universiteiten die afweging zelf moeten maken.


Volwassen

De Landelijke Studentenvakbond denkt daar anders over. “Ik vind het goed dat universiteiten rekening houden met studenten die door het leenstelsel overdag moeten werken en juist ’s nachts willen studeren”, zegt voorzitter Carline van Breugel.


Over een verdere toename van burn-out klachten, waar de LSVb vaak voor waarschuwt, maakt zij zich geen zorgen. “Ik denk niet dat het wel of niet openstellen van bibliotheken veel invloed heeft op de mentale gezondheid van studenten. Zij zijn volwassen genoeg om zelf te bepalen wanneer ze gaan studeren, of ze dat nou in de UB doen of thuis op bed.”


HOP, Melanie Zierse

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Do you have a question or comment about this article?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.