Education

VVD: “Krokodillentranen om leenstelsel”

Eigenlijk wil alleen de VVD dat de basisbeurs voor masterstudenten in september verdwijnt. En toch gaat het gebeuren.
Vorige week stuurde staatssecretaris Zijlstra zijn langverwachte wetsvoorstel over de studiefinanciering naar de Tweede Kamer.

Daarin staat wat al in het regeerakkoord was aangekondigd: masterstudenten gaan hun basisbeurs verliezen.Het is een compromis. De VVD zou graag de hele basisbeurs wegbezuinigen, ook voor bachelorstudenten, maar daar kunnen CDA en PVV niet mee leven. Het CDA had in de aanloop naar de verkiezingen van 2010 de langstudeerboete bedacht. In het regeerakkoord kregen beide partijen een beetje hun zin.Het CDA zal zich nu aan de afspraak houden, zegt kamerlid Sander de Rouwe. “Het was een heftig punt bij de kabinetsonderhandelingen. Wij vinden het vervelend dat masterstudenten hun basisbeurs verliezen, maar we konden niet anders. We hebben het hbo erbuiten kunnen houden. Vergeet niet dat een meerderheid in de Tweede Kamer veel verder wil gaan. PvdA, D66 en GroenLinks pleitten in hun verkiezingsprogramma’s voor een leenstelsel voor alle studenten, dus ook de bachelors.”Maar het ene leenstelsel is de andere niet. De oppositie heeft geen goed woord over voor het huidige wetsvoorstel. “Het kabinet gebruikt het leenstelsel alleen om te bezuinigen”, zegt Tanja Jadnanansing van de PvdA. “Wij vinden een sociaal leenstelsel niet slecht, maar dan moet de nadruk op ‘sociaal’ liggen. Nu krijgen studenten de ene bezuiniging na de andere op hun bord en zien ze er niets van terug.”“Kijk naar het hoge collegegeld voor tweede studies, de langstudeerboete en de dure schakelprogramma’s”, vult Jesse Klaver van GroenLinks aan. “Daar komt het leenstelsel bovenop. We vinden het niet verkeerd om een deel van de studiekosten bij de student te leggen, maar dan moet het geld wel echt gebruikt worden om te investeren in het onderwijs. Put your money where your mouth is.”Krokodillentranen, oordeelt VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas. “Ik snap wel wat ze doen: ze willen de gunst van de studenten voor zich winnen. Dat sociaal leenstelsel stond ook in hun verkiezingsprogramma’s. Ze doen dit voor de bühne, en dat siert ze niet. Ze zeggen dat het geld niet in het onderwijs wordt geïnvesteerd, maar dat gebeurt wel: we hebben dat debat volgens mij nu al drie keer gevoerd.”Toch wil ook coalitiepartner CDA het daar nog een keer over hebben. “We zullen in de Tweede Kamer praten over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en we willen weten waar het geld nu precies naartoe gaat”, zegt De Rouwe.

”Fietsenmaker nodig?” Mijn beeld van Delft werd in mijn eerste week als management trainee bij de TU meteen bevestigd. Mijn antwoord was dus automatisch “nee dank je.” Ik heb me namelijk ooit zes jaar als Leids kippetje geïdentificeerd. Wat ik niet had verwacht, is dat de Dufterikken zich al om negen uur ’s morgens zouden aanbieden. Na mijn ontkennende antwoord stond ik even later toch met een kaartje in mijn hand: ‘your bike our care – rental and repair’.
Ik liep gegeneerd weg bij de fietsenstalling. Wat was daar nou net gebeurd en wat had ik gemist?

Als Leidse student heb ik geleerd dat je geen pils maar bier bestelt en dat een pannenlap een omgeslagen trui is. Daarnaast is er ingehamerd dat een ‘fietsenmaker’ een mannelijke student uit Delft is (ook wel bekend als Dufterik) en dat hij altijd op zoek is naar contact met het andere geslacht.
Door dit leermomentje bij de fietsenstalling weet ik nu dat ik mijn verwachtingen over de TU Delft misschien toch moet aanpassen. Delft is voor mij niet langer de plek waar alle gewillige mannen zich ophouden. Die bevinden zich namelijk op feestjes en niet in de library.

Naast deze vervelende reality check over mijn nieuw verworven dagbesteding, zijn er natuurlijk ook veel positieve kanten aan het forensen naar Delft. Ik hoop dat veel andere verwachtingen over de TU gewoon waar blijken te zijn. Bijvoorbeeld mijn visioenen over eindejaarsuitkeringen, wekelijkse borrels en hippe mobieltjes. Maar ook het idee dat de TU Delft innovatief en oplossingsgericht is. Dit laatste was een van de voornaamste redenen waarom ik hier wil werken. Keer op keer zag ik deze positieve kreten op websites tijdens mijn voorbereidingen op de sollicitatie.

Toch bedenk ik nu: iets wat je pretendeert te zijn moet je niet hoeven zeggen. En ook: alles wat je zegt is niet alleen waar omdat je het zegt. Mensen weten wie en wat je bent juist door alles wat je doet, anders doe je het niet goed.
Ik hoop dat ik de genoemde innovativiteit en oplossingsgerichtheid wel snel kan bevestigen. Ik houd je op de hoogte.

Jessica van den Doel is onlangs begonnen als trainee bij de TU Delft Library. Ze is een nieuwe columnist voor Delta.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.