Education

Voormalig LSVb-voorzitter in campagne PvdA

Voormalig LSVb-voorzitter Gerard Oosterwijk is om. Waar hij eerst PvdA-minister Ronald Plasterk te vuur en te zwaard bestreed, voert hij nu campagne voor die partij.

“Soms is het lastig dat Plasterk zo’n aardige man is, want politiek gezien zou ik hem het liefst helemaal kapotmaken”, zei Oosterwijk drie maanden geleden. Sindsdien is er veel gebeurd. Niet alleen moest hij als voorzitter aftreden na een conflict binnen het LSVb-bestuur, maar kort daarna viel ook het kabinet.

Nu staat Oosterwijk in de campagne voor de PvdA schouder aan schouder met de oud-minister waarmee hij zo vaak in de clinch lag. Samen met Plasterk ging hij langs de deuren in de Amsterdamse Kinkerstraat.

Oosterwijk wil zijn ommezwaai niet toelichten. Volgens zijn twitterberichten werkt hij momenteel aan een paper over Thomas Kuhn en de paradigmawisseling.

De HBO-raad is blij met de regeling: “We krijgen de kans om aan te tonen dat er veel behoefte is aan ons masteronderwijs”, zegt een woordvoerder. De hogescholen zouden het liefst alle masteropleidingen bekostigd krijgen.

Dat gebeurt nu alleen met de al langer bestaande voortgezette kunstenopleidingen en de eerstegraads lerarenopleidingen in het hbo. Of met de masteropleidingen in de zorg, die in een grote maatschappelijke behoefte voorzien.

Deze zomer riep minister Plasterk een regeling in het leven waarmee een aantal nieuwe professionele masteropleidingen tijdelijk gesubsidieerd wordt. Voorwaarde is wel dat ze zijn goedgekeurd door accreditatieorganisatie NVAO en dat er voldoende behoefte aan is op de arbeidsmarkt. De onlangs opgerichte Commissie doelmatigheid hoger onderwijs (CDHO) adviseert de minister daarover.

Overigens gaat er alleen geld naar opleidingen die zich richten op maatschappelijke gebieden waar het kabinet prioriteit aan geeft: creative industries, grotestedenproblematiek, plattelandsvernieuwing, zorg, (zorg)technologie, logistiek en bouw.

In 2010 zullen de eerste subsidies worden verleend. Er is dan ruim tien miljoen euro beschikbaar. De opleidingen krijgen zes jaar subsidie en moeten daarna op eigen kracht verder.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.