Een uur minder wachttijd op het vliegveld, dat is waar het onderzoeksteam van PASSMe voor gaat. Volgens hoogleraar Peter Vink van Industrieel Ontwerpen gaan ze dat wel halen.
De wachttijd op een vliegveld is een wereldwijd onderzoeksonderwerp. Vliegvelden en bedrijven in onder andere Denemarken, Dubai en Istanbul bedenken oplossingen om de wachttijd korter te maken. Naast dat het fijn is voor de reiziger, zit er ook een economisch aspect aan. “Vliegtuigmaatschappijen hebben een beperkte tijd waarin zij moeten boarden”, legt Vink uit. “Halen zij dat tijdslot niet, dan moeten ze twintig minuten tot een uur wachten en dat kost geld.”
PASSMe, onder leiding van professor Sicco Santema, onderscheidt zich van de andere projecten door naast de bagage, ook het interieur mee te nemen in het onderzoek. Dat doen zij in een vliegtuigromp, die vorig jaar op de campus is geplaatst. “Het gangpad wordt breder, waardoor passagiers langs elkaar kunnen lopen als de bagage in de vakken wordt gedaan”, aldus Vink. “Je zou denken dat de stoelen krapper worden, maar die worden weer breder als iedereen binnen is.”
De grootste tijdswinst wordt echter gehaald met de bagage. “De bagage willen we thuis ophalen en op de plaats van bestemming afleveren”, vertelt Vink. “We zijn hiermee verder dan andere landen, er is al uitgebreid onderzoek gedaan in België. Bij een festival werd de bagage van 1500 bezoekers opgehaald en in het vliegtuig geladen. De festivalgangers waren enthousiast en tevreden. In het begin planden we zeven dagen om de bagage van A naar B te brengen, maar in de praktijk bleek dit niet te werken: vakantiegangers willen maximaal twee dagen van tevoren hun spullen pakken, want anders weten ze bijvoorbeeld niet wat voor weer het wordt.”
Het PASSMe-project loopt tot juni 2018. En dan? “We hebben al een stoelenfabrikant in het PASSMe project: Optimares, die vliegtuigstoelen kunnen bouwen en het bedrijf Travellight werkt al met het thuis ophalen van bagage en het in het hotel afleveren. Straks kunnen we een stuk zorgelozer reizen”, blikt Vink vooruit.
Meer lezen over oplossingen voor comfortabel vliegen? Zie ons artikel IO-projecten over vliegtuigdesign.
TU Delft TV / TU Delft TV is a collaboration between Delta and the Science Centre. The crew consists of TU Delft students.
Comments are closed.