Campus

Verenigingen melden dertien incidenten

Studentenverenigingen hebben de TU Delft dertien incidenten gemeld over de kennismakingstijd. Het betrof vooral ongelukjes.

Hyperventilatie door lang stilzitten, een lichte hersenschudding door ‘tijgeren’ en onderkoeling tijdens een overnachting. Het zijn enkele van de dertien incidenten die studentenverenigingen de afgelopen weken hebben gemeld aan de TU. Meldingen van ouders of studenten zijn er tot op heden niet geweest.


De meldingen komen uit de groep van vijf verenigingen waarmee de universiteit een ‘Communicatieconvenant’ heeft ondertekend: het Delftsch Studenten Corps, Sint Jansbrug, Virgiel, de Delftsche Studenten Bond en CSR.


In het convenant staat dat tijdens de kennismakingstijd en de introductieperiode studenten psychisch en lichamelijk niets mag overkomen. Gebeurt dat wel, dan moeten de verenigingen dat melden aan de universiteit. Niet alleen als er hulpdiensten worden ingeschakeld, maar ook als er ‘medische hulp is ingeschakeld’ of ‘wanneer de fysieke of psychische gesteldheid van de student in het geding was’.


Het is waarschijnlijk daarom dat de meldingen merendeels ‘ongelukjes’ zijn. Het gaat om een: 


  • allergische reactie na een wespensteek (twee meldingen)
  • allergische reactie na eten van een broodje geitenkaas
  • lichte hersenschudding veroorzaakt door ‘tijgeren’, waarbij het hoofd werd gestoten
  • lichte hersenschudding bij ochtendgym door een schoen tegen het hoofd
  • hechting in een hand door een valpartij bij een vuilnisbakkenrace
  • gekneusde enkel
  • enkelbreuk door een verkeerde afstap van een fiets met zware tas voorop
  • blindedarmontsteking
  • sneetje in een wenkbrauw na uitglijden
  • geval van hyperventilatie door lang stilzitten
  • astma aanval
  • onderkoeling tijdens een overnachting na het zoekraken van een slaapzak


De universiteit heeft de indruk dat de ‘ongelukjes’ goed zijn afgehandeld. Alleen bij de hyperventilatie door lang stilzitten heeft ze de betreffende vereniging gevraagd hier beter op te letten en lange momenten van zitten voortaan te voorkomen. Om welke vereniging het gaat wil de universiteit niet zeggen omdat zij ‘geen aanleiding ziet voor vervolgstappen’. “We willen de drempel om te melden voor verenigingen zo laag mogelijk houden”, zegt woordvoerder Michel van Baal.


De onderkoeling was geen reden om een vereniging aan te spreken. ‘Onderkoeling’ is wellicht een te zwaar woord, verduidelijkt Van Baal. “De student was zijn slaapzak kwijtgeraakt en had zelf besloten met al zijn kleren aan te gaan slapen. Wellicht is ‘verkleumd’ een betere term. Het is goed opgevangen, vandaar dat we daar verder geen reden in zagen voor vervolgstappen.”


Vorig jaar waren er zes meldingen aan de TU. Volgens Van Baal vielen die ook in de categorie ‘ongelukjes’ of waren die het gevolg van ‘specifieke, niet kmt-gerelateerde medische omstandigheden’. Van Baal vindt het lastig om te zeggen of de verdubbeling in het aantal meldingen komt doordat verenigingen opener zijn of dat er meer incidenten zijn. Hij vermoedt het eerste.


Overigens heeft ook de VerenigingsRaad Delft (VeRa) – het overkoepelende orgaan van studentengezelligheidsverenigingen – het communicatieconvenant ondertekend, ter kennisneming. Met andere dan de vijf genoemde verenigingen gaat de universiteit in gesprek als daar aanleiding voor is. Zoals vorig jaar toen de christelijke studentenvereniging CSFR een ontvoering in scène had gezet. 

News editor Connie van Uffelen

Do you have a question or comment about this article?

c.j.c.vanuffelen@tudelft.nl

Comments are closed.