Education

UvA-studenten moeten duizenden euro’s bijbetalen

Foutje van de Universiteit van Amsterdam. Sommige UvA-studenten moeten alsnog duizenden euro’s extra collegegeld betalen, terwijl hun was verteld dat ze voor het lage tarief hun opleiding af mochten maken.


Het gaat om studenten die in september 2010 (of eerder) aan hun tweede bachelor- of masteropleiding zijn begonnen en niet precies op tijd hun diploma hebben behaald, meldt de Amsterdamse studentenbond ASVA. Die zijn verkeerd voorgelicht.


Volgens de ‘collegegeldwizard’ hoeven deze studenten slecht 1.713 euro collegegeld te betalen, maar dat blijkt een foutje. Als ze uitlopen, moeten ze het hoge tarief gaan betalen. Dat valt duizenden euro’s duurder uit. Ook studieadviseurs zouden verkeerde voorlichting hebben gegeven, stelt de ASVA.


Bij de getroffen studenten zou bovendien in eerste instantie het lage tarief zijn geïncasseerd. De afgelopen maand hebben ze echter alsnog een brief gekregen dat ze bij moeten betalen.


De Universiteit van Amsterdam kon nog niet meteen inhoudelijk reageren. “Het is ingewikkeld, want het gaat om wet- en regelgeving die nog maar net is veranderd. Maar het lijkt een uitgelezen zaak voor de studentenombudsman”, zegt de woordvoerder. “Bij ons is dat overigens een vrouw. Zij kan in dit soort zaken een afweging maken.”


De bezwaarprocedures lopen nog of zijn nog niet opgestart. Het is daarom nog niet bekend wat de UvA uiteindelijk zal besluiten. “Misschien hebben wij formeel en juridisch gelijk”, zegt de UvA-woordvoerder. “Maar laten studenten vooral de ombudsman om een uitspraak vragen.”

Dit blijkt uit plannen die de Tweede Kamer vandaag heeft ontvangen. Daarin staat ook dat studenten met weigerachtige of onvindbare ouders inderdaad hun aanvullende beurs gaan verliezen, zoals staatssecretaris Halbe Zijlstra eerder had laten doorschemeren in een interview met het HOP.

Verantwoord
“Het kabinet acht deze maatregelen verantwoord”, aldus de notitie. “Studeren is een goede investering in jezelf en de toegankelijkheid van het onderwijs blijft gewaarborgd door het sociaal leenstelsel.”

Uitloopjaar
Studenten verliezen hun basisbeurs in de masterfase, maar behouden hun aanvullende beurs. In het eerste uitloopjaar mogen ze nog gebruik maken van de studenten-ov-jaarkaart, maar daarna is dat recht voorbij. Deze maatregelen moeten per 1 september 2012 ingaan.

Nevenactiviteiten
“Studenten zullen mede door het sociaal leenstelsel bewuster gaan nadenken over nevenactiviteiten, bijverdiensten en eventuele studievertraging die ze daardoor kunnen oplopen”, voorspelt het kabinet. “Studeren krijgt weer de hoogste prioriteit.”

Collegegeld
Als ze een masteropleiding volgen, mogen studenten ook in hun tweede vertragingsjaar het lage collegegeldtarief betalen. Tot en met het derde vertragingsjaar mogen ze hun beurs en collegegeld lenen. Daarna houdt het op. Ze moeten dan zorgen dat ze binnen tien jaar hun diploma hebben, anders moeten ze hun prestatiebeurs terugbetalen.

Terugbetalen
De terugbetaaltermijn wordt verlengd van vijftien naar twintig jaar. Daardoor duurt het langer voordat armlastige ex-studenten hun studieschuld kwijtgescholden krijgen. Wel zorgt het voor lagere maandlasten voor afbetalers, hoewel die langer blijven betalen en ook de som aan rente hoger zien oplopen. Overigens kunnen ze ervoor kiezen sneller af te lossen.

Bijverdiengrens
De bijverdiengrens blijft in deze plannen bestaan. Studenten zullen dus ook in de toekomst hun recht op studiefinanciering verliezen als hun neveninkomsten te hoog zijn.

Aftrek ouders
Het kabinet voorziet slechts één probleem: “Ouders komen door deze maatregel eerder in aanmerking voor aftrek van de kosten van levensonderhoud van hun studerende kinderen. Ook krijgen werkende studenten hogere aftrekposten voor hun scholingskosten.” Omdat het kabinet niet wil dat de bezuinigingen via de fiscus teniet worden gedaan, willen de bewindslieden maatregelen treffen om de ‘fiscale weglek’ te voorkomen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.