Education

Uitspraak boete vóór nieuw collegejaar

Delftse studenten waren maandag massaal aanwezig bij de rechtszaak over de langstudeerboete in Den Haag. De argumenten die over en weer gingen, waren niet nieuw, maar toch hopen de studenten de rechter op punten overtuigd te hebben.


Virgiel, het Delftsch Studenten Corps, de Delftsche Studentenbond, Sint Jansbrug, VSSD en Stip. Allemaal waren ze afgelopen maandag bij de rechtszaak die landelijke studentenorganisaties hadden aangespannen tegen de Staat. Dat was te merken op Twitter. Daar was #langstudeerboete urenlang trending topic.


Alleen al uit al die tweets bleek dat de argumenten van de studenten aan de ene kant en de Staat aan de andere kant dezelfde waren als die al maanden over en weer gaan. Bijvoorbeeld dat het onrechtmatig is om tijdens het spel de regels te veranderen: het opleggen van een verhoogd collegegeld van drieduizend euro na meer dan één jaar studievertraging. En ook dat er te weinig rekening wordt gehouden met deeltijdstudenten of studenten die een zwaardere studie volgen.



Bij dat laatste punt kwam ‘het schrappen van vakinhoud’ bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek nog even om de hoek kijken. Op haar website meldt studentenvakbond VSSD tevreden dat landsadvocaat Eric Daalder nu voor het eerst namens de Staat heeft toegegeven dat de langstudeerboete heeft geleid tot een ‘verlaging van het niveau van de opleiding’, terwijl de TU en staatssecretaris Zijlstra dat altijd hebben ontkend. Daalder zelf zegt echter dat hij precies heeft beweerd wat het ministerie ook altijd gezegd heeft, namelijk dat het niveau van de studies bij L&R zo hoog was dat de studeerbaarheid in gevaar kwam. Het Hoger Onderwijs Persbureau bevestigt die uitspraak.



Opmerkelijker was dat de landsadvocaat betoogde dat er helemaal geen deeltijdopleidingen bestaan, maar alleen deeltijdstudenten. De rechters keken ervan op toen hij dat zei. De studenten in het publiek schoten in de lach.



De rechters vroegen de landsadvocaat naar de studenten die een zesjarige deeltijdopleiding volgen en die na vier jaar het verhoogde collegegeld voor langstudeerders moeten betalen à drieduizend euro. Die studenten lopen eigenlijk niet uit, maar moeten wel de langstudeerboete betalen. Doet die categorie studenten te lang over de opleiding? Of kunnen ze allemaal een beroep doen op financiële steun uit het profileringsfonds van universiteiten en hogescholen?



Voor deze studenten geldt hetzelfde als voor alle andere studenten, zei de landsadvocaat. Er moet iets bijzonders aan de hand zijn voor ze een beroep kunnen doen op een profileringsfonds, zoals een ziekte of bestuursfunctie.



“U doet nu net alsof er geen deeltijdstudies bestaan!” merkte een flankerende rechter enigszins geërgerd op. Ook de advocaat van de studenten kwam al snel met een tegenargument: in het opleidingenregister staat gewoon of het om een deeltijd- of voltijdopleiding gaat.



“Maar deeltijdopleidingen worden toch aangeboden?”, vroeg de rechter voor de zekerheid. “Het gebeurt”, erkende de landsadvocaat, maar dat is volgens hem een keus van de instelling zelf. Deeltijdstudies kunnen in principe net zo snel doorlopen worden als gewone opleidingen.



De studenten denken dat de rechter minstens een deel van de wet ongeldig zal verklaren. Op meer durven ze niet te hopen. De rechtbank doet op 25 juli uitspraak, of zoveel eerder als mogelijk is, zodat er vóór het nieuwe collegejaar duidelijkheid is. 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.