Education

TU-prof Schoonman bij rechtszaak kwakzalverij

De verkoop van het ‘geneeskrachtige’ Biostabilmedaillon kelderde na een optreden van prof. Joop Schoonman van anorganische chemie in het consumentenprogramma Radar. Tros Radar staat nu op 3 juni in de beklaagdenbank in Amsterdam.

Fabrikant van Biostabil, Bruno Santanera heeft een bodemprocedure aangespannen tegen het programma. Voor de uitzending in maart verkocht Santanera honderden medaillons per week, die per stuk voor meer dan 100 euro over de toonbank gingen. De verkoop zakte na de uitzending volledig in.

Biostabil, een zilveren hanger met magneet, zou genezend werken tegen vrijwel elke denkbare kwaal, dankzij mysterieuze magnetische straling. Enkele neurochirurgen en Schoonman waren door Radar aangetrokken om de deugdelijkheid van de beweringen voor de camera te testen. Zo zou het medaillon zand uit Zaïre bevatten dat aan de genezende kracht zou bijdragen.

Schoonman van anorganische chemie en zijn wetenschappelijk medewerker Greet de Loos werd gevraagd het medaillon open te maken. Het Zaïrese zand konden ze niet vinden, wel zat in het zilveren omhulsel een magneet van een type dat vaak wordt gebruikt voor de conussen van stereospeakers.

Santanera heeft een miljoenenclaim bij de Tros neergelegd wegens laster en inkomstenverlies. Via de rechtbank wil de gedupeerde zakenman zijn gelijk halen. Of hij ook een kans maakt is twijfelachtig. Eerdere aanklachten van Santanera wegens laster werden door de rechter naar de prullenbak verwezen. Een tweetal, Anton Struus en Berry Gelderblom voerde op internet campagne tegen wat zij noemden ‘het bedrog van Santanera’. Radar werd getipt door Anton Struus, die zelf ME-patiënt is.

Volgens Santanera zouden de door Radar aangetrokken wetenschappers fouten hebben gemaakt, en zou ook Schoonman een slechte wetenschapper zijn. Santanera valt ook de juistheid van het onderzoek van Schoonman aan en wil met de bodemprocedure tot het uiterste gaan.

Schoonman wil voor de zaak dient nog geen uitspraken doen die de rechtsgang beïnvloeden. Toch is zijn naam onder kwakzalvende zakenmannen inmiddels berucht. De chemicus hielp in Radar al eerder een ‘wondermiddel’ om zeep. Afgelopen najaar torpedeerde hij de zogeheten Firepil. Deze pil zou bij toevoeging aan benzine een auto meer kilometers op één volle tank laten rijden. In werkelijkheid bleek de pil geen verschil te maken en bovendien de katalysator na twee keer tanken te vernielen. De fabrikant spande ook een rechtszaak aan wegens inkomstenderving, maar zag zijn aanklacht onder de hamer van de rechter sneuvelen.(RZ)

Fabrikant van Biostabil, Bruno Santanera heeft een bodemprocedure aangespannen tegen het programma. Voor de uitzending in maart verkocht Santanera honderden medaillons per week, die per stuk voor meer dan 100 euro over de toonbank gingen. De verkoop zakte na de uitzending volledig in.Biostabil, een zilveren hanger met magneet, zou genezend werken tegen vrijwel elke denkbare kwaal, dankzij mysterieuze magnetische straling. Enkele neurochirurgen en Schoonman waren door Radar aangetrokken om de deugdelijkheid van de beweringen voor de camera te testen. Zo zou het medaillon zand uit Zaïre bevatten dat aan de genezende kracht zou bijdragen.Schoonman van anorganische chemie en zijn wetenschappelijk medewerker Greet de Loos werd gevraagd het medaillon open te maken. Het Zaïrese zand konden ze niet vinden, wel zat in het zilveren omhulsel een magneet van een type dat vaak wordt gebruikt voor de conussen van stereospeakers.Santanera heeft een miljoenenclaim bij de Tros neergelegd wegens laster en inkomstenverlies. Via de rechtbank wil de gedupeerde zakenman zijn gelijk halen. Of hij ook een kans maakt is twijfelachtig. Eerdere aanklachten van Santanera wegens laster werden door de rechter naar de prullenbak verwezen. Een tweeta voerde op internet campagne tegen wat zij noemden ‘het bedrog van Santanera’. Radar werd getipt door een van hen, die zelf ME-patiënt is.Volgens Santanera zouden de door Radar aangetrokken wetenschappers fouten hebben gemaakt, en zou ook Schoonman een slechte wetenschapper zijn. Santanera valt ook de juistheid van het onderzoek van Schoonman aan en wil met de bodemprocedure tot het uiterste gaan.Schoonman wil voor de zaak dient nog geen uitspraken doen die de rechtsgang beïnvloeden. Toch is zijn naam onder kwakzalvende zakenmannen inmiddels berucht. De chemicus hielp in Radar al eerder een ‘wondermiddel’ om zeep. Afgelopen najaar torpedeerde hij de zogeheten Firepil. Deze pil zou bij toevoeging aan benzine een auto meer kilometers op één volle tank laten rijden. In werkelijkheid bleek de pil geen verschil te maken en bovendien de katalysator na twee keer tanken te vernielen. De fabrikant spande ook een rechtszaak aan wegens inkomstenderving, maar zag zijn aanklacht onder de hamer van de rechter sneuvelen.(RZ)

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.